Неплатена глоба към КАТ може да провали сделка с апартамент.Това

...
Неплатена глоба към КАТ може да провали сделка с апартамент.Това
Коментари Харесай

Неплатена глоба към КАТ спира продажбата на имот

Неплатена санкция към КАТ може да провали договорка с апартамент.

Това следва от готвени промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), препоръчани за публично разискване от финансовото министерство.

страната желае да задължи нотариусите да ревизират клиентите си за неналичието на обществени отговорности и едвам тогава да изповядват покупко-продажби с парцели и моторни транспортни средства.

с цел да ревизират имат ли продавачите „ подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности “.

Ако се открият такива, нотариусите ще изповядват договорката едвам след тяхното възнаграждение.

Допуска се в нотариалния акт или в контракта за покупко-продажба категорично да се вмени задължението купувачът да внесе дължимата сума в съответния бюджет, написа „ Сега “.

В момента при продажба на парцели и коли продавачът заявява документално, че няма отговорности към хазната – налози, мита и осигурителни вноски.

Че​сто обаче длъжникът съзнателно не посочва задълженията си при изповядване на договорката за да получи цялостната сума и да не приспада средства за погасяване на отговорностите си към бюджета, показват от МФ.

В тези случаи обществени реализатори уведомяват прокуратурата и се водят трудоемки и продължителни каузи, като често до влизане в сила на правосъдно решение част от отговорностите се погасяват по отминалост.

Предвижда се още една смяна, която ще затегне примката за длъжниците – нотариусите да проверяват и да спират покупко-продажби за всевъзможни просрочени отговорности, открити от Национална агенция за приходите, а освен за налози, мита и осигурителни вноски, както е в сегашните разпореждания. Това значи, че ще се ревизира още за неплатени в период общински данъци и такси, санкции, включително наложени от КАТ, имуществени наказания, конфискации, недължимо платените, надплатени или непозволено получени или усвоени средства по стратегии и фондове на Европейския съюз, лихвите върху такива вземания и някои други вземания, оповестени за обществени. Нотариусите ще имат достъп до всички сходни отговорности на клиентите си.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР