Непал отвори отново върховете и планинските си пътеки за чуждестранни

...
Непал отвори отново върховете и планинските си пътеки за чуждестранни
Коментари Харесай

Непал предпазливо възстановява туризма си след седем месеца блокада

Непал отвори още веднъж върховете и планинските си пътеки за задгранични туристи с вярата да обезпечи по този начин нужните доходи за стотици хиляди водачи, носачи и служащи, които са безработни от месеци поради пандемията.

Търсачите на завършения, които желаят да се катерят по хималайските върхове и пътеки в Непал, най-сетне могат да го създадат за първи път от седем месеца. Страната се отвори още веднъж за чужденци, макар че пандемията от ковид докара до дефицит от болнични кревати, написа в просторен материал АП.

Чуждестранните туристи са огромен източник на доходи за Непал и затварянето се отрази на към 800 000 души, които работят в туристическия бранш.

Засега отварянето е съпроводено с ограничавания и ще бъде основно за тези, които желаят да изкачват или да вършат преходи из най-известните непалски върхове. В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, в това число най-високият - Еверест.

Не отваряме страната за всички гости, единствено алпинисти и туристи, които са взели авансово позволение, ще могат да влизат в Непал, сподели Рудра Сингх Таманг, шеф на непалската туристическа работа. Отваряме се за част от посетителите, с която знаем, че ще можем да се оправим, добави той.

Вместо виза при идването посетителите в този момент би трябвало да получат авансово утвърждение, да дадат детайлности за маршрута си, да наемат локална компания за образуване на прехода и да имат здравна осигуровка, която да покрива и лекуване от COVID-19.

Чуждестранните туристи са задължени да си създадат тест за ковид преди да изоставен родната си страна, да останат една седмица под карантина в хотел в Катманду и по-късно още веднъж да бъдат тествани за ковид, с цел да им бъде разрешено да тръгнат нагоре в планината.

Местните водачи, носачи, готвачи и помощници, които ще бъдат част от всеки алпинистки поддържащ екип, ще би трябвало също да си вършат тест и да потвърждават, че са живели в области, в които не е имало болест през последните две седмици.

Опитваме се да съживим туристическия бранш, който бе тежко обиден от пандемията, не поемаме опасности, сподели Таманг. Неотдавна направихме пробно посещаване с задгранична експедиция и в този момент имаме точна визия по какъв начин да управляваме обстановката с задграничните туристи, добави той.

Пролетта е туристическият сезон, през който алпинисти от чужбина идват в Непал, с цел да се опитат да изкачат най-високите върхове, до момента в който есента е известна измежду феновете на преходите, които идват да се катерят по планинските пътеки. Пролетният алпинистки сезон бе анулиран през март, когато мащабът на пандемията стана явен и бе последван от съвсем цялостно затваряне на границите на страната за външни хора.

Непал е отчел 176 500 инфектирани с ковид от началото на пандемията, а смъртните случаи са 984. В страната с население 30 милиона души има дефицит на болнични кревати и държавното управление помоли пациентите със признаци, които не заплашват мощно живота им, да си останат изолирани у дома.

По-рано през есенния сезон екип алпинисти от Бахрейн получи особено позволение да изкачи връх Лобуче и връх Манаслу. Те трябваше да съблюдават всички нови правила, въведени от държавното управление, и нямаше регистрирани проблеми.

Успехът на експедицията бе отпразнуван от алпинистката общественост в Непал и държавното управление реши да отвори страната за всички квалифицирани алпинисти и фенове на преходите през октомври.

Трябва да дадем дребен лъч вяра на хората в туристическия отрасъл, че към момента там някъде има бъдеще, което да чакат, сподели Таманг.

Пандемията удари, тъкмо когато Непал се готвеше да удвои броя на идващите туристи с държавна акция за 2020 година " Посети Непал ". Най-силно наранени са хората от планината. Те нормално работят през тези пролетни и есенни туристически сезони, с цел да изкарат задоволително пари за останалата част от годината.

Перспективата за завръщане на феновете на преходите и на алпинистите в планината бе извънредно добре посрещната вест за бранша. Ние в туристическия отрасъл доста се радваме, че страната най-сетне се отвори и започваме да получаваме доста позвънявания и запитвания от задгранични клиенти, съобщи Анг Тшеринг от Asian Trekking от Катманду. Той означи, че има огромен интерес към пролетния алпинистки сезон 2021, изключително за Еверест.

Все отново при тази циркулация на вируса в доста елементи от света ще отнеме време нещата да се възстановяват.

Вчера в туристическия център Тамел в Катманду множеството магазини, заведения за хранене, кръчми и хотели останаха затворени. Обектите, които нормално продават якета, палатки, туристически обувки и съоръжение за оцеляване, бяха затворени, а тези, които работеха, съвсем нямаха клиенти.

Не сме виждали клиент в магазина от март, оплаква се Бир Лама, който продава туристическо и алпинистко съоръжение. Макар да заплащам наем, който изцежда спестяванията ми, подкрепям магазина отворен, единствено с цел да не полудея, признава той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР