Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с

...
Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с
Коментари Харесай

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното съветско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното прекъсване на морския импорт от страна на Европейския съюз като част от глобите против дейностите на Русия в Украйна, съставлява сериозно предизвикателство за Европа.

Въпреки че Европейски Съюз към този момент е спрял съветския импорт на дизелово гориво по море, той към момента разчита на непрекъснати доставки от Русия, с цел да поддържа постоянни цени на горивата в международен мащаб.

Руското държавно управление оправда тези ограничавания, които обгръщат и бензина, като мярка за стабилизиране на цените на горивата на вътрешния пазар. Ембаргото ще продължи толкоз дълго, колкото държавното управление сметне за належащо. Дизелът е гориво за по-голямата част от превоза в Европа, в това число за микробуси и камиони за транспорт на артикули, и служи като жизненоважен източник на отопление в някои райони, изключително с наближаването на зимата.

Този ход на Москва има по-широки стопански последствия, които могат да доведат до повишение на инфлацията. Цените на силата към този момент се покачиха заради уговорката на Русия и Саудитска Арабия да лимитират доставките на недопечен нефт до края на годината.

Русия е главният експортьор на дизелово гориво в света, като през тази година обезпечава над 13% от международните доставки. Въпреки възбраната на Европейски Съюз Русия откри различни пазари в Южна Америка, Близкия изток и Северна Африка. Анализаторите предизвестиха, че това ограничение на доставките може да ускори световната конкуренция за дизелово гориво, което евентуално ще докара до повишение на цените в международен мащаб, в това число в Европа.

В отговор на ограничението на износа от страна на Русия цените на едро на европейския дизел се покачиха с 5%, само че в последна сметка се откриха на равнище от $990 за метричен звук, което е по-високо от равнищата преди оповестяването.

Моментът на това развиване е изключително неподходящ, защото зимата е очевидец на нараснало търсене на дизелово гориво както за отопление, по този начин и за разнообразни браншове като строителство, селско стопанство и произвеждане. Любопитно е, че възбраната наподобява стопански нелогична за Русия, поради нейната значима роля на водещ снабдител на дизелово гориво в света, което кара наблюдаващите да недоумяват какви са претекстовете за този ход.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР