Неотдавна се проведе 23-тата среща на върха на лидерите на

...
Неотдавна се проведе 23-тата среща на върха на лидерите на
Коментари Харесай

Китайското посолство обясни разликата между Тайван и Украйна и защо страната не въвежда санкции срещу Русия


Неотдавна се организира 23-тата среща на върха на водачите на Китай и Европейския съюз, по време на която те размениха отзиви по двустранните връзки и ситуацията в Украйна. Много българи обръщат извънредно внимание на връзките сред Китай и Европейския съюз в актуалната комплицирана и напрегната интернационална обстановка, както и на позицията на Пекин по украинския спор. Говорителят на посолството на Китайската национална република в България отговори на някои въпроси. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4190
Ето ги и тях: 

1. Ще окаже ли рецесията в Украйна отрицателно въздействие върху връзките сред Китай и Европа?

Китай и Европейският съюз имат необятни общи ползи и здрава основа за съдействие. Техните връзките не са ориентирани против, не зависят и не са подчинени на трети страни. Китай постоянно е разглеждал връзките си с Европейския съюз от стратегическа и дълготрайна позиция. Нашата политика към Европа е постоянна, поредна и няма да се промени в къс интервал или от обособен случай.

Ние постоянно сме считали, че Китай и Европа са всеобхватни стратегически сътрудници, а не систематични съперници. Европейската страна също би трябвало да изхожда от своите лични ползи, да се стреми към стратегическа самостоятелност, да образува без значение схващане за Китай и да организира независима политика към него.  

В момента войната се върна в Европа, а светът е изправен пред заплахата от разцепление и борба. Консенсусните тематики, които Китай и Европа споделят, са доста повече от разликите, а съдействието е по-силно от опълчването. Китайско-европейските връзки имат вътрешна мощ, която да не им разреши да изпаднат в безпорядък. Китай и Европа би трябвало да бъдат ангажирани с това обстановката да остане под надзор и да бъде избегнато разпространяване на рецесията. В частност, ние би трябвало да защитим стабилността на международната стопанска система, нейните правила и основи, и да осигурим положителна сила за превъзмогване на компликациите.

2. Каква е отношението на Китай към рецесията в Украйна?

Китай от дълго време организира самостоятелна и мирна външна политика, защитавайки твърдо правилото на справедливостта и постоянно е определял своята позиция, изхождайки от същността на съответния въпрос. В този смисъл, Китай се стреми да поддържа справедлива и обективна позиция към рецесията в Украйна, а точно: (1) разрешаването на рецесията би трябвало да стане съгласно задачите и правилата, залегнали в Устава на Организация на обединените нации, при почитание и гарантиране на суверенитета и териториалната целокупност на всички страни, в това число на Украйна; (2) би трябвало да бъдат регистрирани рационалните опасения за сигурността на заинтригуваните страни; (3) страните би трябвало да се придържат към спокойно разрешаване на несъгласията по пътя на разговора и преговорите; (4) належащо е да бъде подложен фокус върху дълготрайната непоклатимост на района и бъде основан уравновесен, ефикасен и резистентен механизъм за европейска сигурност.    

Китай смята, че Украйна би трябвало да бъде мост сред Изтока и Запада, а не фронтова линия в рискован конфликт сред огромни страни. Европейските страни би трябвало да се стремят към построяването на уравновесена, ефикасна и устойчива архитектура на районна сигурност, а не да прокарват разграничителна линия сред Изтока и Запада. Съединени американски щати и НАТО би трябвало да стартират разговор с Русия, а не да водят нова Студена война.

3. Как, съгласно Китай, в сегашната обстановка може да бъде позволена украинската рецесия?

По време на срещата си на 1 април с ръководителите на Европейския съвет господин Шарл Мишел и на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен, китайският ръководител Си Дзинпин изложи своето мнение за украинската рецесия в четири точки:

Първо, належащо е всички да се стремят упорито към постигането на мир и да спомагат за договарянията. Мирните договаряния са единственият вероятен метод да бъде избегната ескалация на напрежението. Международната общественост би трябвало да сътвори удобни условия за руско-украинския преговорен развой, да отвори пространство за политическо решение, а не да се налива масло в огъня и се усилва спора.    

Второ, належащо е да се работи за предотвратяването на по-мащабна филантропична рецесия. В тази връзка, Китай предложи самодейност в шест точки по отношение на филантропичната обстановка в Украйна и даде към този момент няколко транша помощи, както за Киев, по този начин и за други европейски страни, приемащи огромен брой бежанци.

Трето, належащо е да се стремим към постигането на резистентен мир в Европа и Евразия. Китай поддържа Европа, изключително Европейския съюз, да играе водеща роля в този развой, поддържа също разговора сред Европейски Съюз, Русия, Съединени американски щати и НАТО и ще спомага за построяването на уравновесена, ефикасна и устойчива система за европейска сигурност.  

Четвърто, належащо е да се предотврати разгръщане на този местен спор. Кризата в Украйна би трябвало да откри своето уместно решение, само че не трябва целият свят да бъде замесен в нея, още повече да се постанова на елементарните хора от други страни да заплащат цената.

4. Какви старания е положил Китай и каква е ролята му досега в украинската рецесия?

От самото началото на спора в Украйна, Китай работи за разведряване на обстановката, по-скорошно преустановяване на огъня и отбягване на филантропична рецесия. В деня след началото на спора, ръководителят на КНР Си Дзинпин имаше телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин, по време на който прикани за мирни договаряния сред Москва и Киев, и съветската страна също показва подготвеност за това.

До момента Русия и Украйна организираха няколко кръга договаряния, и през този интервал ръководителят Си Дзинпин поддържаше интензивна връзка с европейски и американски водачи, държавният съветник и външен министър господин Уан И също имаше тесни контакти със своите сътрудници от Европа, Съединени американски щати, Русия, Украйна и други страни по въпроса.

Освен това, Китай е изключително смутен от вредите, нанасяни на цивилното население вследствие на спора. Ние предложихме самодейност от шест точки за облекчение на филантропичната обстановка в Украйна, предоставихме няколко транша помощи за Киев и други наранени страни, и сме подготвени да продължим да вършим това и в бъдеще.

5. Някои хора свързват украинската рецесия с тайванския въпрос и приказват намерено за опцията Китай да го реши със мощ, създавайки опасност за районната и даже за международната сигурност. Какъв е коментарът на Пекин по този въпрос?

Китай се опълчва твърдо на опитите на някои хора да бъдат правени паралели сред тайванския въпрос и украинската рецесия.

Тайван е неразделна част от територията на Китай, до момента в който Украйна е суверенна страна. Това е главната разлика сред тях. По отношение на Украйна, тези хора акцентират правилото на суверенитета, а по тайванския и други въпроси подкопават суверенитета и териториалната целокупност на Китай. Това е явен двоен стандарт.

Те преекспонират тезата за „ военната опасност “ към Тайван от страна на континенталната част на Китай, сеят неприязън и провокират напрежение. Очевидно е, че тяхната цел не е поощряване на районния мир и непоклатимост. 

Принципът за „ един Китай “ е приета норма в интернационалните връзки. От началото на рецесията в Украйна, ръководещата в Тайван Демократична прогресивна партия се възползва от опцията да манипулира тематиката, да демагогства и насочва провокации за „ самостоятелност “ на острова. Всичко това е изцяло безпредметно. Независимо какви трикове употребява Демократичната прогресивна партия, те няма да трансформират обстоятелството, че Тайван е част от Китай, нито общата наклонност към връщане на острова в рамките на родината, както и няма да предотвратят крайния неуспех на силите, стремящи се към „ тайванска самостоятелност ”.  

6. Защо Китай не вкарва наказания против Русия?

Китай постоянно е вярвал, че глобите не могат да решат фундаментално и дейно даден проблем. Ние се противопоставяме твърдо на едностранни наказания и метода на „ дългата ръка “, които не са утвърдени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и не се основават на интернационалното право.

Това е неизменима позиция на Китай, към която ние се придържаме намерено и във вътрешен проект. Историческият опит неведнъж е посочил, че глобите освен не могат да решат проблемите, а даже в противен случай - ще основат нови. От налагането на всеобхватни и недиференцирани наказания страдат елементарните хора. Ако те продължат и се разширят, това ще провокира съществени рецесии в световната търговия, финанси, енергетика, снабдяване, индустриалната верига и веригата за доставки, влошавайки в допълнение така и така комплицираната международна стопанска система и ще доведат до непоправими загуби.  

Над 140 от 190 страни-членки на Организация на обединените нации не вземат участие в глобите против Русия. Това демонстрира, че огромното болшинство страни в света се отнасят към глобите внимателно и отговорно. Повечето от тях, в това число Китай и други разрастващи се страни, имат вяра, че войната и глобите не са варианти за справяне с горещите интернационалните въпроси. Народите на другите страни по света не са длъжни да понасят цената за геополитическите спорове и игри сред великите сили. Колкото по-комплексна е една обстановка, толкоз по-голяма потребност има от трезва преценка на последствията от дадени дейности. Ние се надяваме всички страни да запазят въздържаност и се концентрират върху поощряване на мирните договаряния, вместо върху разширение на глобите и изостряне на несъгласията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР