Неостаряващият ветеран Роджър Федерер за юбилейния 20-и път стана победител

...
Неостаряващият ветеран Роджър Федерер за юбилейния 20-и път стана победител
Коментари Харесай

Магьосникът Федерер пречупи Чилич и вдигна своята 20-а купа от Шлема

Неостаряващият деец Роджър Федерер за юбилейния 20-и път стана победител в шампионати от Големия шлем. Маестрото победи доста мъчно Марин Чилич в пета сета 6-2, 6-7 (5-7), 6-3, 3-6, 6-1 и за шести път завоюва купата на Откритото състезание на Австралия.

36-годишният Федерер стана третият шесткратен първенец в история на Аустрелиън Оупън след Рой Емерсън (1961, 1963-1967) и Новак Джокович (2008, 2011-2013, 2015-2016).

Федерер още в първия гейм от мача стигна до точка за пробив и я осъществя след непредизвикана неточност на съперника си, а след това завоюва подаването си на нула. ФедЕкспрес напълно смути противника си, като го проби и в третия гейм и дръпна с 3-0, а след това още веднъж безпроблемно взе подаването си за 4-0. Чилич в петия гейм съумя да спре серията на швейцареца, само че сетът завърши скоро в интерес на Федерер след 24 минути игра.

Чилич започва сполучливо втория сет и за първи път поведе в мача, а в третия гейм постави доста старания, с цел да избави подаването си и в последна сметка след 10 минути игра се оправи със своята задача. В същото време Федерер продължи да няма проблеми на своя сервис и пропусна брейкбол в петия гейм. Опитният швейцарец имаше точка за пробив и в деветия гейм при 4-4, само че Чилич още веднъж оцеля и поведе с 5-4. След това хърватинът поведе с 40-30 и имаше сетбол, само че Федерер сподели самообладание и този път той избави сервис гейма си – 5-5. Съдбата на този сет бе решена в тайбрек. Чилич завоюва първата точка, само че Роджър отговори с два аса и минипробив за 3-2, само че хърватинът го върна незабавно. Федерер сгреши още един път, а хърватинът осъществя втория си сетбол в тайбрека, с цел да изравни резултата в сетовете и да се върне в играта. В третия сет играта още веднъж бе доста равностойна, само че в шестия гейм Федерер поведе с 40-0 при сервис на Чилич и осъществя втория брейкбол, с цел да поведе с 4-2. Този пробив се оказа задоволителен за настоящия първенец, с цел да завоюва сета и да се приближи до бленуваната 20-та купа от Големия шлем.

Четвъртият сет също стартира чудесно за ветерана – пробив в стартовия гейм и затвърждаването му. Поставеният под голям напън Чилич имаше проблеми и в идващото си подаване, само че сподели темперамент и завоюва първи гейм в сета, а в шестия върна пробива, освен това на нула и изравни резултата.

29-годишният хърватин прояви изключителна борбеност и стигна до нов пробив, с който поведе с 5-3, не трепна в идващия си сервис гейм и вкара мача в съдбоносен пети сет.

В него пръв сервира Федерер и въпреки и доста мъчно го завоюва, а във втория направи пробив и поведе с 2-0, след това го затвърди за 3-0. Чилич сбърка още един път на собствен сервис и задачата му стана невъзможна при 1-5. Федерер завоюва седмия гейм и победи в мача след три часа и една минути игра. Чилич трябваше да напусне надвит корта, макар че оказа гневна опозиция на най-великия първенец в историята.

Швейцарецът за шести път в кариерата си стигна до финала без изгубен сет, само че и без да срещне по пътя си нито един състезател от Топ 15, което рядко се случва в „ шлема “. Най-сериозен негов противник бе Томаш Бердих, който пропусна общо два сетбола и загуби с 0-3 от швейцареца. Федерер след това се изправи против корейската сензация Хьон Чун, който не съумя даже да изпоти ветерена и се отхвърли във втория сет. Чилич в това време изигра много сложни мачове, само че в полуфинала надигра безапелационно Кайл Едмънд и влезе в третия си край от Големия шлем. На Ю Ес Оупън 2014 той надделя Кей Нишикори, а на Уимбълдън 2017 не съумя да вземе даже сет против Федерер.

Федерер на процедура бе очевиден любимец против Чилич, който имаше единствено една победа против него в девет мача, само че пък тя бе реализирана в полуфиналите на Ю Ес Оупън 2014, където хърватинът завоюва единствената си купа. Днешният резултат няма да повлияе на рейтинга и Федерер ще остане втори, а Чилич – на рекордната за него трета позиция, от която измести Григор Димитров още в хода на шампионата.

Федерер, най-възрастният финалист в Мелбърн от 1972 година, пропусна опцията за трети път завоюва конкуренция от Големия шлем без изгубен сет, което му се бе удавало в Мелбърн през 2007 година и на Уимбълдън 2017.

Досега 20 или повече трофеи от Големия шлем бяха печелили единствено дами – Маргарет Корт (24), Серина Уилямс (23) и Щефи Граф (22).

Швейцарецът е и третият тенисист след Рой Лейвър и Кен Роузуол, спечелил най-малко четири трофеи от Големия шлем след навършване на 30-годишна възраст.

Чилич е първият хърватски финалист на Аустрелиън Оупън на сингъл. Той остава с един триумф в шампионати от Големия шлем, колкото имат и сънародниците му Ива Майоли (Ролан Гарос 1997) и Горан Иванишевич (Уимбълдън 2001). /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР