Неоспорим факт е, че храната е едно от най-важните условия

...
Неоспорим факт е, че храната е едно от най-важните условия
Коментари Харесай

10 от най-отблъскващите храни в света

Неоспорим факт е, че храната е едно от най-важните условия за оцеляването на всяко живо създание. В еволюцията хората са се изхранвали с най-различни неща – корени, инсекти, треви, влечуги, всевъзможни растения и какво ли още не. Днес обаче сме привикнали да ядем красиво изглеждащи ястия, топли хлебчета, печено пиле, хрупкави картофки… Нищо ексцентрично, друго и отблъскващо.

Но разбиранията за вкусно и прелестно несъмнено не са идентични в другите точки на планетата… Всички сме опитвали или най-малко сме чували за разнообразието и изискаността на азиатската кухня – богата на деликатеси, подправки и аромати. В някои елементи на континента обаче могат да ви предложат много странна, че даже и ужасяваща храна. Такава, каквато надали в миналото, в случай че не сте застрашени от гладна гибел, ще се осмелите да опитате непринудено. В листата на 10 от най-отблъскващите храни попадат и такива, които могат да ви бъдат сервирани и в Европа, и в Америка.

1. Око на риба звук

Това знамение на готварското изкуство може да се откри единствено в Япония. За сметка на това този орган е огромен деликатес там, а на рафтовете с месо в супермаркетите може да откриете пакетирано гигантско око на риба звук. Ако на някого в миналото му се наложи да хапне сходно нещо, евентуално ще би трябвало да го глътне цялото едновременно, с цел да не усеща разпръскването на всевъзможните флуиди, когато забие зъби в него. На доста азиатци обаче това мезе фактически им харесва.

2. Кървав бульон

Тези кървави части са обичайната храна в Лаос. В ястието кръвта не е просто една от съставките, а се употребява “едно към едно ”, като месото вътре също е сурово и е във тип на яркочервени парчета. Те са изцяло нормална панорама на кулинарните щандове в страната. Ако желаете да ги пробвате и да качите хемоглобина си, може да ги намерите на пазара Phousy в Луанг Прабанг. Да ви е сладко!

3. Свински мозък

Въпреки че това ядене няма да ви се стори супер извънредно, надали ще може да го намерите във всеки ресторант у нас. Една азиантска компания обаче е почнала производството на консервиран свински мозък, пропит в прясно мляко, артикул, предопределен за тези, които желаят да изпитват цялата гама от усет на азиатската кухня. Според етикета на сходна консерва вътре ще откриете храна, съдържаща 150 калории, 5 грама мазнини, както и 3500 мг холестерин, което съставлява 1170% от дневната целесъобразна норма.

4. Тестиси от бик

Тестисите, наричани от време на време у нас много гальовно “бели бъбреци ”, са типична храна в някои южни елементи на Китай. Тези добре завършени, тлъсти органи се оферират на най-видно място в месарниците паралелно с други типове месо. С щедро количество подправки, още по-обилно количество вино и сериозна доза любознание може би в действителност не са неприятен деликатес.

5. Варени прилепи

Варените прилепи са в действителност доста скъпа храна в Азия. Това ядене е доста скъпо и е същински деликатес. Можете да го изпробвате във Фиджи и в други азиатски страни. Според осведомените вареният прилеп има усет като на пиле.

6. Патешки балут

Този “деликатес ” участва във всяка ранглиста на най-отвратителните ястия на планетата. Нормално – балутът съставлява варено патешко яйце с към този момент доста добре завършен ембрион в него, или казано по-просто – двуседмичен запъртък. Консумира се главно в Камбоджа. Тези, които са се пробвали ястието, дефинират усета му като “изключително пресен ”. Във вътрешността му ще откриете оперение, клюн, крачета и нежни костици. Точно поради тях деликатесът е леко хрупкав.

7. Варена овча главичка

Въпреки че попадат в класацията на най-облъскващите деликатеси, те не са изненадващи. Може би всеки е виждал сходна животинска глава с изцъклени очи, оголени зъби и полуизплезен език от тавата. Деликатесът е публикуван най-много в страните от Близкия изток – Иран, Ирак. Типичен е също и за Казахстан, където достойнството да раздели по късче за всички към масата се пада на най-възрастния член на фамилията.

8. Пълнен тюлен… с разложена чайка

Името на този деликатес е кивиак и се подготвя като специфична коледна храна от ескимосите, а и в някой от най-северните страни – от Гренландия до Чукотка. Рецептата е лесна – взимате един обезглавен тюлен, цялостните стомаха му с авансово оскубана чайка и по-късно го замразявате в леда за цели седем месеца. През интервала на престой в леда чайката ще бъде постепенно разложена от ензимите в стомаха на бозайника, с цел да стане деликатесът още по-вкусен. Вкусът на ястието е като на доста остаряло и мощно миришещо сирене.

9. Вино с новородени мишки

За приготвянето тази специфична напитка е нужна бутилка оризово вино, в което деликатно се натъпкват тридневни мишлета. След това виното се оставя да престои една година – т.е. да отлежи и всички вълшебни аромати в него да бъдат обединени. Смята се, че това вино е доста потребно и е същински лек в някои елементи на Корея.

10. Гнило месо на акула

Гнилото месо от акула или хакарл, сходно на пълнения тюлен, е ядене, типично за кухнята на северните нации. Прави се от два типа месо – от мускулна тъкан и корем на акула. Изискването обаче е универсално – “мръвката ” би трябвало да прогние до последната си клетка. Лесно ще познаете по кое време е изцяло готово, защото миризмата, разнасяща се от него, е по-силна и от тази на социална тоалетна. В Исландия, този деликатес е наложителна част от тържествата за Коледа и Нова година.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР