Неочаквано за мнозина на Запад израелският премиер Нафтали Бенет пое

...
Неочаквано за мнозина на Запад израелският премиер Нафтали Бенет пое
Коментари Харесай

Израел в центъра на посредничеството между Москва и Киев

Неочаквано за мнозина на Запад израелският министър председател Нафтали Бенет пое централната посредническа роля в разрешаването на украинската рецесия. Между другото, Зеленски го подтиква към това от много време и Москва не възрази против израелската активност.

Нарушавайки съботата, която се стреми да съблюдава прецизно, Бенет се срещна с Путин в Москва на 5-6 март, след което беседва по телефона с президента на Украйна, а по-късно отиде в Берлин, където организира диалози с канцлера Олаф Шолц. След това той приказва два пъти по телефона със Зеленски, още един път с Путин, а също и с Макрон. Предполагаше се, че Бенет може да лети за Париж. Но явно беше прието, че няма необикновен смисъл в това, защото президентът на Франция „ се популяризира “ доста по тази тематика, само че не е в положение да направи доста. Израел наподобява решен да продължи да бъде един от ефикасните участници в този кротичък развой.

Разбира се, той ще координира изцяло дейностите си и с Вашингтон. И по този начин, преди пътуването до Москва, Бенет разиска в детайли вероятния му ход с американския консултант на президента по национална сигурност Джейк Съливан. Проведени са и съвещания с турския президент Ердоган, който даде въздушното пространство на страната си за полета на самолета на израелския министър председател.

От наличието на общуването на Бенет с участниците в спора се просмуква главно филантропичният дневен ред – коридорите на изходите от градовете, евакуацията на бежанци, поддържането на виталните потребности на популацията. Израел е изключително угрижен тук, като показва по-специално, че към 4000 израелски жители към този момент са напуснали Украйна, само че към момента има хиляди, а има и към 180 000 души, които имат право да се репатрират в Израел.

Бенет избира да не приказва за главните параметри на общото споразумяване на връзките сред Москва и Киев, само че от общия подтекст е ясно, че той вниква в тях много надълбоко и тегли избрана компромисна линия, която не устройва изцяло Зеленски и обкръжението му. Германският “Ханделсблат” написа: „ От една страна, Израел може да разгневи най-важния си съдружник, Съединените щати, в случай че не осъди съветската специфична интервенция. Ако обаче Бенет направи това, той ще заплаши положителните си връзки с Москва, които са извънредно значими за Израел, който желае да предотврати иранско наличие в прилежащата страна Сирия. Вестникът показва, че Украйна се оплаква от неналичието на поддръжка от израелското държавно управление. Тя към този момент няколко пъти е кандидатствала за военна помощ, което Бенет ѝ отхвърли, предпочитайки да се ограничи до доставката на филантропична помощ, която влиза в Украйна през Полша. Премиерът оправдава отхвърли си да достави страната с оръжия въз основа на дългогодишната израелска политика, учредена на нежеланието да предизвика Русия.

Съединени американски щати, до момента в който приветстват посредническите старания на Израел, считат, че са „ прекомерно меки “ по отношение на Русия в актуалната обстановка. Израелският вестник " Хаарец " написа, че американските чиновници стават все по-нетърпеливи от опитите на Израел да поддържа Украйна, без да се кара с Русия, която на процедура управлява въздушното пространство на прилежаща Сирия.

Според военния коментатор на “Йедиот Ахронот” Рон Бен-Ишай, който сега е в Украйна, прекратяването на огъня не е единствената тематика на договарянията сред Бенет и Путин. Твърди се, че ръководителят на израелското държавно управление също е изискал да се разреши на съветските евреи да се репатрират в Израел, без да отчуждават следените от тях средства. Става дума за неотдавнашното решение в Руската федерация за ограничение на износа на капитали, което съгласно израелците „ може да стане спънка за емиграцията “.

Израел се причисли към западните наказания против Русия по доста необикновен метод. Там не ограничиха по някакъв метод двустранното икономическо съдействие, а нанесоха мъчително убождане върху имуществото на съветските олигарси от еврейски генезис, които се пробваха да скрият персоналните си самолети и яхти в израелските морски и въздушни пристанища. Правителството подреди на летищните управляващи да не разрешават на частни самолети да се приземяват в Израел за повече от 48 часа. Подобна директива беше дадена и във връзка с яхтите на олигарсите, на които ще им бъде отказана опцията да дебаркират в израелските пристанища.

Киев, приемайки посредничеството на Израел, в това време не крие, че е очаквал доста повече от него. Зеленски по най-неадекватен метод изрази разочарованието си от израелската политика по украинския въпрос по време на конференция на 3 март, където имаше и репортери от Израел. Освен че предложи на съветския президент „ да приказват като мъже “ и съобщи, че „ Русия няма да спре, до момента в който не стигне Берлинската стена (?!) “, Зеленски сподели: „ Днес видях красива фотография. Група евреи, увити в украински флагове, се молят за нас на Западната стена в Йерусалим. Благодаря им за тяхната молитва. Говорих и с израелското управление. Имаме положителни връзки. Но другарството се изпитва в потребност. И не чувствам министър-председателят на Израел да е завит в нашето знаме. "

Въпреки това украинските водачи не се отхвърлят от опитите си да завоюват израелското управление на своя страна. И по този начин, губернаторът на Лвовска област Максим Козицки в изявление с Лазар Берман от “Таймс оф Израел” увери последния, че ударът на съветските въздушно-космически сили по телекомуникационния център в Киев в действителност е ориентиран към унищожаването на мемориала “Бабий Яр” (той знае ли по-добре от Лвов?), където нацистите са разстреляли десетки хиляди евреи. Това, че в клането при Бабий Яр взе участие и Бандера, които старателно се популяризират от Козицки, по никакъв начин не го тормози. А кметът на град Днепър, деятелят на “Хабад” Борис Филатов, се нахвърли към историческата си татковина с остра рецензия за нежеланието ѝ да наложи наказания против Русия: „ Срам за Израел! Подла, страхлива позиция. "

В същото време позицията на Израел може да стане по-твърда в бъдеще. Факт е, че съгласно съдружното съглашение от 2023 година министър-председателският пост би трябвало да се поеме от външния министър Яир Лапид („ Йеш Атид “), който е под мощното въздействие на държавния секретар на Съединени американски щати Блинкен. Лапид е по-критичен към съветските дейности от Бенет ( " Ха-Ямин Ха-Хадаш " ). Той поддържа приемането на по-строги санкционни ограничения против Русия и обособените ѝ представители, „ без значение от произхода “. Думите му по този въпрос пристигнаха, откакто редица огромни публични персони в страната, в това число основният равин на ешкеназите Давид Лау, желаеха от държавното управление да не постанова никакви ограничавания на Роман Абрамович.

За Лапид, както и за цялото израелско общество, несъмнено, би било добре да научат по-добре, че макар еврейството на Зеленски и редица фигури от обкръжението му, те управляват идеологическата мощ, която е отговорна за всеобщото заличаване на евреите. А злото, което Русия се пробва да изкорени в прилежащата братска страна, визира освен руснаците, само че и евреите и представителите на други националности.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР