Необслужваните заеми остават проблемНаскоро Българската народна банка оповести надзорните данни

...
Необслужваните заеми остават проблемНаскоро Българската народна банка оповести надзорните данни
Коментари Харесай

Банковата система продължава да генерира печалба

Необслужваните заеми остават проблем


Наскоро Българската национална банка оповести надзорните данни за положението на банковия бранш през първите три месеца на 2018 година Това е мотив за къс обзор на трендовете в системата. Тя продължава да генерира облага, също така е добре капитализирана и с висок дял на ликвидните активи.

Общ взор


 1213_1 Към края на март 2018 година активите на банковата система доближават 97,6 милиарда лева като се покачват с 5% по отношение на съответния интервал на 2017 година Растежът на активите се дължи най-много на нарасналата капиталова интензивност към други кредитни институции. Размерът на заемите и задатъците към тях се покачва с над 4,1 милиарда лева на годишна база. Брутният кредитен портфейл, в който не се включват заемите и задатъците за секторите централни банки и кредитни институции, нараства до 57 милиарда лева при 54,8 милиарда лева година по-рано.

Основен принос за това имат заемите за семействата, които доближават 20,2 милиарда лева, като се усилват с 1,3 милиарда лева (7,2%) на годишна база. От друга страна заемите за нефинансовите предприятия се резервират съвсем непроменени, защото доближават 33,6 милиарда лева през първото тримесечие на 2018 година при 33,3 милиарда лева през съответния интервал на 2017 година По този метод темпът на напредък на корпоративните заеми е едвам 0,9% на годишна база.

Кредитната интензивност се форсира през 2017 година и тази наклонност продължава при започване на 2018 година Портфейлът от жилищни заеми за семействата бележи най-голям напредък след 2008 година Причината за това обаче може да бъде и неточност при попълването на надзорните доклади от една от банките, защото от началото на годината се употребяват нови форми. Така през първото тримесечие на 2018 година новоотпуснатите жилищни заеми доста надвишават размера за съответното тримесечие на миналата година, даже при изключване на данните от въпросната банка.

Пасивите на банковата система доближават 85,5 милиарда лева, което съставлява ритъм на напредък от 5,9% на годишна база (4,8 милиарда лева.). Това се дължи напълно на прираста на депозитите, които също нарастват с 4,8 милиарда лева Такова развиване демонстрира високото доверие в банковата система на страната макар исторически ниските лихви по депозитите, които не подтикват спестяванията. По тази причина другите възможности на банковите влогове стават по-привлекателни за вложителите, само че те като цяло са свързани с поемането на по-висок риск или с по-високи трансакционни разноски.

Тази среда е неподходяща и за самите банки и способства за спад на приходите им от лихви от 774 млн. лева през първото тримесечие на 2017 година до 720,8 млн. лева през 2018 година Така понижаването на разноските за лихви с 28 млн. лева не съумява да компенсира по-ниските доходи. Това способства за спад на чистата облага на банковата система с 20,4 млн. лева до 267,2 млн. лева през 2018 година В резултат от това възвръщаемостта на активите на годишна база се намалява до 1,1%, до момента в който възвръщаемостта на личния капитал е 8,88%.

Нетният действен приход доближава 852,2 млн. лева, което значи спад от 2,6% по отношение на съответния интервал на 2017 година Средно за банковата система индикаторът административни разноски на 1 лева доходи доближава 48,7%. Това значи, че той се утежнява по отношение на аналогичния интервал на миналата година, когато цената му е 44,2%. Освен спада на приходите принос за това имат и административни разноски, които се покачват със 7,4% на годишна база.

Сливането на Обединена българска банка и Кей Би Си сътвори третата най-голяма банка в страната съгласно размера на активите. По този метод към този момент и трите най-големи банки са с балансово число, което надвишава 10 милиарда лева Така относителният дял на петте най-големи депозитни институции по отношение на активите на банковата система доближава 59,1%. Освен упоменатото обединение в регистрите към този момент не участва и една от най-малките банки съгласно размера на активите, Ишбанк, която прекрати активността си. Така банките в системата към този момент са с 2 по-малко и броят им спада на 25.

Необслужвани заеми


Един от най-съществените проблеми на банковата система са необслужваните заеми. Въпреки че следват трайна наклонност да се намаляват, както в безусловно, по този начин и в релативно изражение, техният дял към момента надвишава междинните равнища в Европейския съюз. Общият им размер към края на март 2018 година доближава 7,7 милиарда лева при съвсем 10 милиарда лева година по-рано, т.е. понижението е 22,6%. Относителният дял на неприятните заеми се намалява до 9,3% по отношение на всички заеми и задатъци при 12,6% година по-рано.

Подобряване на портфейлите се следи във всички браншове. Най-голям спад на неприятните заеми се записва при заемите за нефинансови предприятия – с съвсем 1,6 милиарда лева Това способства за понижаването на относителния им дял с 5 процентни пункта. Качеството на портфейлите от ипотечни заеми за семейства също се усъвършенства сензитивно. Лошите заеми се намаляват с 344 млн. лева, а относителния им дял спада с 5,1 процентни пункта.

Обяснение за тези развития може да се търси в процесите по преструктуриране, които се случиха през 2017 година Част от портфейлите от заеми към нефинансови предприятия, които са с най-ниско качество, бяха продадени, а друга част бяха отписани за сметка на начислени хранителни запаси. Това засегна в най-голяма степен УниКредит Булбанк и Обединена българска банка.

Как се показват най-големите банки?


 1213_1 Според размера на активите най-голямата банка е УниКредит Булбанк АД с активи от 18,8 милиарда лева, следвана от Банка ДСК ЕАД (12,4 милиарда лева.), Обединена българска банка АД (10,6 милиарда лева.), Първа капиталова банка АД 8,4 милиарда лева и Юробанк България АД (7,5 милиарда лева.). Подобно е подреждането и съгласно личния капитал, където първите три банки съответстват с тези съгласно размера на активите.

При индикатора доходи от лихви по отношение на отпуснатите заеми и задатъци към края на март 2018 година водач е ПИБ с 4,58% на годишна база, следвана от Юробанк (4,07%) и ДСК (3,78%). От друга страна най-ниска цена на привлечените депозити осъществят ДСК с 0,08% на годишна база, ОББ – 0,1% и УниКредит – 0,14%, които съумяват да употребяват добре обстоятелството, че са с най-голяма депозитна база.

Най-висок чист действен приход осъществя ДСК – 142,3 млн. лева, следвана от УниКредит – 130,3 млн. лева Юробанк, макар по-малкия размер на активите си, се подрежда на трето място по този индикатор с 92 млн., до момента в който ОББ и ПИБ генерират надлежно 87,2 млн. лева и 82,6 млн. лева през първите три месеца на 2018 година

Най-висока е чистата облага на ДСК – 58,5 млн. лева, следвана от ОББ с 42,6 млн. лева и Юробанк 37,3 млн. лева, която изпреварва УниКредит – 30,4 млн. лева и ПИБ – 22,1 млн. лева Според възвръщаемостта на активите на годишна база водач е Юробанк с 1,99%, следвана от ДСК с 1,89%, ОББ с 1,61% и ПИБ с 1,05%. Най-висока възвръщаемост на личния капитал съумява да осъществя ДСК – 17,39%, ОББ е втора по този индикатор с 13,49%, трета е Юробанк с 12,55%, а четвърта е ПИБ с 10,46%.

Най-нисък е индикаторът административни разноски на 1 лева доходи при ДСК – 34,4%, следвана от Юробанк – 35,7% и УниКредит – 42,9%. При всички по-големи банки се записва утежняване на този индикатор. Факторите за това са както по-ниският чист действен приход, по този начин и повишението на разноските за работни заплати заради развиването на пазара на труда. Така най-слабо е утежняването на индикатора при ПИБ – с 1,9 процентни пункта, Сосиете Женерал Експресбанк (2,1 п. п.) и Юробанк (2,2 п. п.), до момента в който при ОББ той се покачва с 11,2 п. п., а при Райфайзенбанк – с 13,7 п. п.

Изводи


Въпреки продължаващата наклонност за възстановяване на качеството на активите, делът на необслужваните заеми към момента е висок. За изчистването на балансите способстват както политиката на банките за продажба на част от необслужваните заеми, по този начин и ускореният ритъм на повишаване на заемите. По-бързата кредитна агресия обаче носи заплаха от краткотрайно намаление на каузи на необслужваните заеми заради по-високата база, без това да е резултат от дълготрайно възстановяване на качеството на портфейлите.

От друга страна повишението на кредитирането би могло да се преглежда като симптом, че в стопанската система има повече кредитоспособни лица и планове. Растежът на заемите за нефинансовите предприятия обаче е най-малък. Така спадът на задграничните вложения не може да се компенсира посредством локални запаси. Това значи, че ускоряването на темпа на напредък на действителния БВП е малко евентуално.

Повишаването на административните разноски при опазване или даже намаление на чистия действен приход основава напън върху облагите на банковата система да спадат. В среда на ниски лихви банките се пробват да компенсират това посредством повишение на приходите от такси и комисиони, които са за сметка на техните клиенти. Този развой се улеснява и от продължаващата консолидация в бранша, която понижава броя на банките и покачва концентрацията на пазара.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР