Необикновена комбинация - очаквано добър резултатНеобходими Продукти● свинска рибица -

...
Необикновена комбинация - очаквано добър резултатНеобходими Продукти● свинска рибица -
Коментари Харесай

Свинска рибица със сос от ябълки и червено вино

Необикновена композиция - предстоящо добър резултат

Необходими Продукти

● свинска рибица - 1 бр. цяла (около 400 - 450 г)
● портокалов сок - 50 мл прясно изцеден
● зехтин - 50 мл.
● розмарин - 2 ч.л. изсъхнал
● черен пипер - на усет
● сол - 1 щипка

За соса


● ябълки - 1 бр. зелена, сладко - кисела
● лук - 1 дребна глава
● чесън - 2 скилидки
● портокалов сок - 50 мл прясно изцеден
● алено вино - 100 мл
● зехтин - 4 - 5 с.л.
● захар - 2 с.л.
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

Почистете месото от ципи и лой по повърхността. Използвайте изострен нож, с цел да не се нарушава целостта на рибицата. Натъркайте с розмарин, черен пипер и доста малко сол (1 щипка). Полейте с по-голямата част от зехтина и 50-те мл портокалов сок и оставете да престои по този начин в хладилника най-малко 2 часа - колкото повече, толкоз по-добре.

За соса - обелете и накълцайте лука, ябълката и чесъна. Загрейте зехтина на сдържан огън и запържете първо лука за 3-4 минути с щипка сол, прибавете ябълката с лъжичките захар и наситнения чесън. Гответе до лек карамелен тен и омекване на плода и зеленчуците.

Налейте смесените портокалов сок с виното и гответе до втвърдяване и съвсем изцяло изпаряване на течността. Овкусете с малко черен пипер и сол, регулирайки по този начин сладостта на сосчето. Намерете вашата желана нотка от симфонията-сладко, кисело, солено и наблегнете на нея, поставяйки по-малко или повече сол.

Извадете месото от хладилника, с цел да престои няколко минути на стайна температура и да се отпусне, по този начин при печенето ще остане по-крехко. През това време пасирайте соса и включете фурната да се загрява до 200 градуса-горен и низък реотан.

Загрейте тиган с остатъка от зехтина (малко количество) на мощен огън и запечатайте рибицата от всички страни до прелестен тен. Не обръщайте месото доста пъти.

Сипете в тавичка маринатата, в която е престояло то и го положете от горната страна. Завийте с алуминиево фолио и незабавно пъхнете във фурната.

Печете 15 минути и извадете, без да махате фолиото. Оставете да почине 5 -6 минути, а през това време в необятна паница разстелете соса.

Готовата свинска рибица разположете върху него и поръсете по избор с малко зехтин и едра сол на люспи.

Поднесете печеното свинско топло и се насладете на невероятния контрастност от усети.

Забележка: Ако желаете месцето да е по-розово от вътрешната страна намалете малко времето във фурната. Имайте поради, че и след изваждането, при престояването му 5-6 минути то продължава да се готви.

Дори и на идващия ден по този начин приготвеното месо е хубаво - студено, нарязано на тънки филенца за сандвич или мезенце да вземем за пример. Рядко обаче се случва да остане, тъй като изчезва още до момента в който е топло.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР