Необикновена и забележителна жена, Пеги Гугенхайм е не просто една

...
Необикновена и забележителна жена, Пеги Гугенхайм е не просто една
Коментари Харесай

Киномания: „Пеги Гугенхайм: Пристрастена към изкуството“

Необикновена и забележителна жена, Пеги Гугенхайм е не просто една от най-ексцентричните персони на предишния век, само че в доста връзки персона, изпреварила своето време и налагаща стандартите си. Животът й се е случил по този начин, както тя е поискала и аргументите въобще не са в нейното благосъстояние или въздействие. Пеги не е била нито толкоз богата, нито толкоз могъща, колкото ни наподобява през днешния ден.

Бях прелестно сюрпризирана от безусловно цялостната зала, само че филмът изцяло го заслужава – освен поради страхотната си героиня, само че и тъй като е изработен увлекателно и с обич към тази грозновата особнячка, трансформирала света на изкуството вечно.Пеги е родена в семейство, обединило благосъстоянията на две известни еврейски семейства. Майка й е фамозна ексцентричка. Баща й умира на „ Титаник “, когато Пеги е 13-годишна, а братята му заплащат за мълчанието на любовницата му, която е пътувала с него. Майката на Пеги няма разбиране от финанси и скоро фамилията е на ръба на банкрута. През целия си живот Пеги живее пищно, само че напълно не с мащабите на огромните колекционери на изкуството и надалеч по-бедно от чичовците си.

Това обаче е без значение. В нея има толкоз пристрастеност и омагьосване, че мъжете са в краката й, художниците й се доверяват и сами й оферират творбите си. Пеги открива за света на изкуството Полак и Кандински – нейната изложба е първата, в която те излагат творбите си. Гугенхайм провежда първата в Съединени американски щати групова галерия единствено на жени-художнички. На фотосите и архивните фрагменти я виждаме по изложения, търгове на изкуство и изложби – само дамско наличие, ексцентрична фигура измежду десетки мъже в тъмни облекла в близост.

Мечтата й е да живее във Венеция и да има личен музей. Успява да сбъдне и двете, като 30 години живее в настоящ музей – къщата й е отворена за визити още през 1951 година. Днес това е един от трите най-посещавани музея на Венеция. Вероятно мнозина са били там, разхождали са се из стаите, населявани от Пеги, и са се поклонили на гроба й в градината – една велика дама, пристрастена към изкуството.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР