„Необходимо е съдействието на общините, собственици на гори, от които

...
„Необходимо е съдействието на общините, собственици на гори, от които
Коментари Харесай

Зам.-министър Чамбов: Задачата ни в дългосрочен план е дърводобивът да стане рентабилен

„ Необходимо е съдействието на общините, притежатели на гори, от които чакаме също да предложат дърва за огрев за потребностите на популацията. Търсим салдото сред предлагането от държавните и общинските гори при снабдяването на популацията с нужните количества. В отговор на увеличените офанзиви по тематиката с доставките на дърва, следва да отговорим с професионализъм и ежедневна връзка с общини, кметства и регионална администрация. “ Това сподели заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов на четвъртата подред работна среща с държавните предприятия, която се състоя в Североизточно държавно дружество. В полемиката участваха шефовете на териториалните поделения и управлението на предприятието, районните дирекции по горите Шумен и Варна и представители на бизнеса и браншовите организации.

Ресорният заместник-министър уточни, че приоритет за министерството е да се работи по възобновяване на дърводобива като рентабилно и ресурсоопределящо звено. Той посочи, че за задачата ще има начинания в две насоки – увеличение на цените на добива на дървесина, което е в пълномощията на държавните стопанства, и в търсене на благоприятни условия за финансиране закупуването на нова съвременна дърводобивна техника, по сходство на земеделските производители, по новия програмен интервал на Стратегическия проект.

„ Не би трябвало да позволяваме тази година да имаме неизпълнени размери по подписани контракти, като следва да се върнем към равнищата на дърводобива отпреди пандемията. Към момента сме доста по-добре като рандеман, спрямо 2021 година, само че това не може да ни успокоява. “

Инж. Чамбов акцентира, че насоките на актуалното управление е към повишение прозрачността и информираността на потребителите и обществото, в това число и при продажбата на дървесина посредством електронни търгове. Той посочи още, че следва уеднаквяване на употребяваните платформи за електронните търгове, с оглед по-голямо улеснение за прилагане и актуализиране на софтуера.

Наредбата за сечите би трябвало да се промени, означиха представителите на бизнеса по време на срещата. Работата на дребни площи – до 1 дка, оскъпява дърводобива двойно и тройно по отношение на сечите на огромни площи. По-честото влизане в насажденията на дребни площи нанася по-големи вреди върху възобновяването на гората, повреждайки подраста. Спешно е да се вземе решение за едно огромно преобразяване на издънковите гори като се работи на по-големи площи. Издънковите гори в района са остарели и едвам към 10% от тях могат да дадат качествени издънки, посочи доктор Йордан Петров, който от години наблюдава процесите на място в научно-демонстрационен обект, в Александровска гора, ДГС Генерал Тошево.

Отново бе маркирана нуждата от категоризацията на сечищата, като справедлив индикатор за установяване на началните цени. „ Категоризацията на компаниите също е нужна, само че тази задача следва да бъде изпълнена от справедлив административен орган “, съгласно инж. Чамбов.

Относно работата на Североизточно държавно дружество на срещата бе посочено, че то наред с обезпечаване на дърва за потребностите на популацията, имат ангажимент и към останалите консуматори на дървесина. Заместник-министърът означи, че цифрите за реализацията към полугодието са доста положителни. Някои шефове с по-ниско осъществяване на плановете показаха като причина текучеството на работната ръка и пренасочването й към събиране на гъби и недървесни горски артикули през последния месец.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР