Необходимите средства за издръжка на тричленно семейство (мъж, жена и

...
Необходимите средства за издръжка на тричленно семейство (мъж, жена и
Коментари Харесай

2189 лв. нужни за нормален живот за двама възрастни и едно дете

Необходимите средства за прехрана на тричленно семейство (мъж, жена и дете до 14-годишна възраст) са 2 189 лв.. От началото на годината приходът, нужен за прехрана, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%. Данните бяха показани от Институт за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) на КНСБ на конференция пред публицисти.

Нарастването на приходите на тричленното семейство е с 283 лв. за едногодишен интервал.

1 216 лева са нужни на един работещ, самичък живеещ човек. За 1 лице повишаването за три месеца е с 68 лв., а за една години със 157 лв..
 КНСБ недоволни от ограниченията по приходите на властта
КНСБ недоволни от ограниченията по приходите на властта

Този следобяд синдикатите и бизнесът имат среща при премиера Кирил Петков, с цел да обсъдят обезщетителните ограничения

За една година издръжката на един работещ от тричленно семейство нараства със 183 лв., до момента в който за работещ, самичък живеещ човек повишаването, е с 202 лева

При представянето на данните президентът на синдикалната организация Пламен Димитров акцентира, че настояванията на КНСБ за нарастването на заплатите не са самоцелни.

Нужен е най-малко 15% растеж на всички приходи, с цел да се покрие инфлацията, настоя Димитров. Второто и третото тримесечие инфлацията ще продължи да се форсира и даже това, за което упорства КНСБ, няма да бъде задоволително.
 2066 лева на месец към този момент са нужни на едно тричленно семейство
2066 лева на месец към този момент са нужни на едно тричленно семейство

Издръжката на работещ, който живее самичък, нараства със 130 лв.

Причините за повишаване на прихода за прехрана през март 2022 година още веднъж са фрапантното увеличение в цените на електрическата сила и природния газ. Природният газ отбелязва покачване към 4 пъти, до момента в който повишаването на цената на електрическата енергия за бизнеса е към 5 пъти. Наред с нарастването на тавана на помощите за бизнеса от 250 на 300 лева, цените на тока за бизнеса остават по-високи и пораждат неустановеност за бизнеса.

Втората причина за повишаване на прихода за издръжката на живот е покачването на цената на петрола на интернационалните тържища . Нарастването от началото на годината е от над 20% на суровия нефт. Бензин А 95 бележи през март годишен растеж от 42%, а дизелът с 45% - това повишаване се придвижва в съвсем всяко произвеждане.

Третата причина за инфлацията е покачването на цените на съществени първични материали на интернационалните пазари . Като образци синдикатите показаха медта, която нараства с над 20%, алуминият - с 50%, памукът - с 50%, кафето - със 70%. Повечето зърнени и маслодайни култури също регистрират двуцифрен растеж, а и цената на торовете в края на 2021 година е скочила с над 100%., регистрира КНСБ.

Четвъртата причина - растежът на цените на производството в индустрията на вътрешния пазар с 45.2% през месец март на годишна база.
 Пламен Димитров, КНСБ: Инфлацията може да доближи 12-13%
Пламен Димитров, КНСБ: Инфлацията може да доближи 12-13%

Инфлацията ще продължи да се форсира най-малко до третото тримесечие на годината

Динамиката на цените при главните хранителни артикули също отбелязва скок. Необходимият приход за храна е 456 лева за едно работещо лице, което съставлява 37.4% от общия приход. Нарастването е с 9.2% по отношение на предходното тримесечие и с 17.7% на годишна база.

Ускорено повишаване през последното тримесечие се регистрира при:
Хлебните произведения - 4.3% и доближават растеж на годишна база от 20%. Брашното нараства с 18.4%. Цената на брашното за кг нараства с към 50-60 стотинки в съпоставяне със същия интервал на миналата година с растеж от 35%. Мляко и млечните артикули - 6.9% нарастване на тримесечна база и с 18% на годишна база. На тримесечна база по-силно изразено е повишаването при групата на сирената и кашкавалите в диапазон от 4% до 11.4%, при млеката с 6.1%. В безспорни величини повишаването на сиренето е с към 1.60 лева - 2 лева, а при кашкавалите с към 3-3.50 лева, като регистрират годишен растеж от 11.7 до 27.4%. Животинските и растителни масла нарастват с 21.8% на тримесечна база, като единствено слънчогледовото олио това е с 30%. В рамките на годишен интервал нарастването на олиото е в диапазон 1.30-1.60 лева и доближава растеж от 56.9%. Яйцата означават растеж с 24% на годишна база, а на тримесечна - с 6.7%. Месото и месните артикули нарастват със 7.1% на тримесечна база и с 10.8% на годишна база, като агнешкото месо нараства с 28.6%, пилето - с към 22%. Захар и захарните произведения нарастват с 6.5%. Захарта за кг нараства с повече от 45-50 стотинки на годишна база.
Цените на услугите в заведенията за публично хранене също нарастват със 7.8% на тримесечна база. По-силно е изразено повишаването в заведенията за бързо хранене с 9%. Храните за бърза консумация бележат растеж от 11%.
 КНСБ: 1/3 от българите живеят към линията на беднотия
КНСБ: 1/3 от българите живеят към линията на беднотия

Около 520 000 от българите са на минимална работна заплата

Динамиката на цените при главните нехранителни артикули и услуги също нарастват на годишна база от 13.2%, а на тримесечна база с 4.1%. На тримесечна база групата " Разходи за поддържане на жилището и ремонт " бележат растеж от 3.8%, а на годишен - 17%.

Електроенергията, газообразните и други горива нарастват с 20.7% на годишна база, като този растеж се държи главно на повишаването на цената на природен газ за битови консуматори със 148% на годишна база. Дървата за горене нарастват с към 50%.

Групата на превоза бележи растеж от 9.9% от началото на годината, а повишаването на годишна база е с 21.8%. Само при групата " Горивата и смазочните материали за ЛТС " повишаването е с 19.9% на тримесечна база и с 46.2% на годишна база.

Здравеопазването бележи растеж с 2.6% и медикаментите с 2.3% на тримесечна база. На годишна база за опазването на здравето - 5% и за медикаментите 4.4%.
 КНСБ желае минималната работна заплата да продължи да пораства изпреварващо
КНСБ желае минималната работна заплата да продължи да пораства изпреварващо

За да живее човек обикновено би трябвало да получава чисто заплащане от най-малко 1200 лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР