Необходими са промени на здравословното хранене при децата, каза в

...
Необходими са промени на здравословното хранене при децата, каза в
Коментари Харесай

Мая Манолова: Необходими са промени на здравословното хранене при децата

Необходими са промени на здравословното хранене при децата, сподели в Пловдив омбудсманът Мая Манолова, която взе участие в спорен клуб, отдаден на проблемите в детското и ученическо хранене.

Тя изнесе данни, съгласно които 26,20 % от българските деца /на възраст 5-18 год./ са с наднормено тегло. По данни на СЗО България се подрежда на пето място по детско затлъстяване, всяко четвърто дете е с наднормено тегло, а всяко шесто има форма на затлъстяване.

"Изключително тревожни данни, които изясняват за какво в България всяка година разноските за опазване на здравето се усилват и близо 70% от тях отиват за битка с хроничните заболявания в основата, на които стои точно здравословното хранене или неналичието на такова. ", сподели Мая Манолова.

Според нея в настоящите наредби за детско и ученическо хранене преди всичко би трябвало да са критериите за качеството и съставките на продуктите, както и стандартите, а не определящия аршин да е най-ниската цена. Тя посочи, че са нужни взаимни координирани дейности на всички институции.

По думите й решението на казуса е в три направления: рационализиране на настоящата нормативна уредба /ясни критерии за здравословността на предлаганите храни/, засилен надзор и повече финансиране.

Омбудсманът поздрави уредниците на форума - Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, взаимно с Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, и уточни, че тематиката е удар в десетката, защото здравословното хранене при децата и учениците е витално значима за бъдещето на българската нация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР