Необходима е нова пазарна оценка на активите на АЕЦ „Белене“

...
Необходима е нова пазарна оценка на активите на АЕЦ „Белене“
Коментари Харесай

Петкова: Необходима е нова пазарна оценка на активите на АЕЦ Белене


Необходима е нова пазарна оценка на активите на АЕЦ „ Белене “ (материални и нематериални активи), която ще е част от процедурата за стратегически вложител. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти преди откриването на минния конгрес, който се повежда в София.

Министърът се обоснова с нуждата от актуализация на активите.

„ По всяка възможност ще има избрана конкурсна процедура за правене на оценката, тъй като е минало много време. Последната оценка е от 2012 година “, обонова се министърът. „ Оценката би трябвало да бъде обновена “, сподели тя, като посочи, че много от параметрите са се трансформирали.

„ Българска академия на науките залага оптимално високи разноски за плана. Ако се започва процедура за избор на стратегически вложител ще предстоят договаряния и диалози. Целта ще бъде и минимизиране на разноските “, сподели още Петкова.

Министърът посочи, че следва да бъде изяснено с какъв дял ще взе участие България в плана за втора нуклеарна централа у нас въз основата на активите, които има страната сега.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев разяснява, че е допустимо страната да има блокираща квота от плана, което значи най-малко 34%. Към момента в централата са вложени малко над 3 милиарда лв., а съгласно отчета на Българската академия на науките (БАН) оптималната цена би била към 10,5 милиарда евро. Това значи, че при цена от 10,5 милиарда евро и активи от 3 милиарда лв. няма по какъв начин българската страна да получи нужния дял.

В момента е в ход процедурата за обособяване на активите, посочи тя.

Министърът дефинира концепцията АЕЦ „ Белене “ да е балкански план като доста добра.

Идеята за АЕЦ „ Белене “ като Балкански план е доста добра и е изцяло осъществима. Всичко зависи от това какво ще реши суверенът във връзка с оферти от нас вид..

В оотговор на въпрос дали на срещата ЕС-Западни Балкани станало ли е въпрос за АЕЦ „ Белене “ като балкански план тя посочи, че тематиката не е обсъждана.

„ Вчера тази тематика не е обсъждана. Предстои разискването й “. „ Ще стартираме подготовката за процедура за избор на стратегически вложител, в случай че Народното събрание ни даде мандат за това “, изясни Теменужка Петкова

„ Очаквам в българския парламент да чуем всички отзиви, да се отговори на всички въпроси. Да се даде ясна визия за това какво следва, в случай че тръгнем в посока реализация на плана. Да може да се вземе едно прагматично решение в полза на българските жители и бизнес “, разгласи тя. „ Ако се вземе решение, Народното събрание утвърди това, което сме предложили като вид, считам, че ще даде доста сериозен подтик във връзка с междинното и висшето обучение в региона на енергетиката “, уточни енергийният министър. Петкова обърна внимание на нуждата от единна позиция по тематиката за АЕЦ " Белене ".

„ Много е значимо да не се разделяме, когато става въпрос за такива значими въпроси като АЕЦ „ Белене “, които касаят бъдещето на България и българската стопанска система. Това са решения, които ще ангажират генерации напред “, посочи Петкова. „ Всички би трябвало да се оттърсим от политическите и партийните пристрастия и говорения. Да се обединим към най-хубавото решение за България “, сподели още тя.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР