немският луксозен кораб Кап Аркона“ В началото на 1942 г.

...
немският луксозен кораб Кап Аркона“ В началото на 1942 г.
Коментари Харесай

Гьобелс лично снима нацисткия „Титаник“

немският първокласен транспортен съд „ Кап Аркона “

В началото на 1942 година немският първокласен транспортен съд „ Кап Аркона “ съвсем е пропуснат. Някога превъзходният и един от най-разкошните океански лайнери в света, ръждясва закотвен в немска военна база в Балтийско море.

 

Две години по-рано нацистите го конфискуват, смъкват първокласното му обзавеждане и го трансформират в казарма за моряци. Заради външната аналогия с печално известния „ Титаник “, кинематографията на Третия райх го избира за основен атрибут.

 

Министърът на пропагандата и просвещението Йозеф Гьобелс – един от най-приближените до фюрера Адолф Хитлер, прави сюжет със напълно друга трактовка на събитията – злополуката е изобразена като резултат от англо-американска лакомия. Гьобел е един от идеолозите на най-варварското закононарушение на Третия райх – Холокоста.

Негова е и концепцията за общественото изгаряне на книги (аутодафетата).

 

След капитулацията на Нацистка Германия е разгласен за военнопрестъпник. Като изискан манипулатор той включва в пропагандната машина на Райха новите медии като радиото и филмовата промишленост. За това какъв брой доближен е до Хитлер приказва фактът, че часове преди да се самоубие, Хитлер го дефинира за собствен правоприемник и го назначава за райхсканцлер. Гьобелс обаче заема този пост единствено за ден – от 30.04 до 01.05.1945 година

 

С помощта на „ нацифицирана “ версия на „ Титаник “, Гьобелс се надява да се бори с идеологическия зложелател с неговите способи и не жали средства за основаването на своя „ отговор на Казабланка “, включително и потреблението на лично немско копие на „ Титаник “ – „ Кап Аркона “. За задачата са изхарчени 4 млн. райхски марки, възлизащи на стойност 180 млн. $ към днешна дата. Това автоматизирано трансформира кино лентата в най-скъпия в историята на киното. Стотици бойци са отзовани от фронта за всеобщите подиуми, а една от основните функции е поверена на фамозната по това време немска актриса Сибиле Шмиц.

Източник: Уикенд   

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР