Немислимото се случи! Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разреши

...
Немислимото се случи! Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разреши
Коментари Харесай

Немислимото се случи! 1,3 милиона тона радиоактивна вода в океана

Немислимото се случи! Международната организация за атомна сила (МААЕ) позволи на Япония да изпусне в океана 1,3 милиона тона радиоактивна вода от развалената от цунами АЕЦ " Фукушима ". Това стана макар гневната опозиция на Пекин и някои локални поданици, съобщи Ройтерс.

След двугодишно разглеждане на въпроса МААЕ съобщи, че проектите на Япония са съгласувани с интернационалните стандарти за сигурност и ще окажат " нищожно радиологично влияние върху хората и околната среда ".
-->
" Това е доста специфична вечер ", сподели генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси на японския министър председател Фумио Кишида, преди да му съобщи дебела синя директория с окончателния отчет. По-късно Гроси съобщи на конференция, на която присъстваше дребна група протестиращи, че ще се опита да разсее оставащите опасения и че изпускането на водите ще се прави под надзора на чиновници на МААЕ.

Китайското външно министерство през днешния ден изрази страдание за " прибързаното " решение на интернационалната организация. " Ако японската страна е склонна да поеме по собствен личен път, тя би трябвало да поеме всички последствия от това ", се споделя в изказване на дипломатическото ведомство.

За да понижи безпокойството в намиращите се наоколо страни, се чака след визитата си в Япония генералният шеф на МААЕ да се насочи към Южна Корея, Нова Зеландия и островите Кук, където да разсее подозренията към изпускането на радиоактивна вода.

Япония възнамерява да изхвърли към 1,3 милиона тона вода, употребена при охлаждането на турбините в атомната електроцентрала.

Водата е филтрирана, с цел да се отстранят от нея множеството радиоактивни детайли като тритий - изотоп на водорода, който мъчно се отделя от нея. Преди да бъде изпусната в Тихия океан, пречистената вода ще бъде разредена до равнища, които са доста по-ниски от интернационално утвърдените равнища на изотопа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР