Нелоялни търговски практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица

...
Нелоялни търговски практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица
Коментари Харесай

Инфлацията върви надолу, цените на храните - нагоре. Властта готви законодателни промени срещу свръхнадценките

Нелоялни търговски практики, подозрения за голословно високи облаги и редица други нарушавания, които ощетяват правата на потребителите, регистрираха трима министри от служебното държавно управление на взаимен брифинг през днешния ден по обед, на който бяха оповестени резултатите от инспекции и разбор на развиването на цените на съществени хранителни артикули. 

Изнесените от тях данни удостоверяват висока годишна инлация при питателните артикули. Пикът е бил през ноември предходната година, когато тя е достигнала 26,1%. В първия месец на годината повишаването на тези артикули дава лек ход обратно като годишната инфлация се свива до 24,5%, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. Той заяви и за  " необясними и даже разширяващи се маржове при някои артикули като яйца, масло, кашкавал, само че освен те. "   Това поражда подозрения за извънредно и безпричинно високи цени, добави Явор Гечев.

Представеният през днешния ден разбор от вицепремиера и стопански министър Никола Стоянов, транспортният Христо Алексиев и земеделският Явор Гечев се основава на стотици осъществени инспекции в последните седмици. От тях над 300 са взаимни инспекции. Комисията за отбрана на потребителите е направила 471 инспекции, при които са открити 452 нарушавания, 200 от тях са за нелоялни търговски практики. Българската организация по сигурност на храните е извършила 333 инспекции и са установени 32 нарушавания. Национална агенция за приходите е направила 340 инспекции и е съставила 71 акта за нарушаване. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР