Нека започнем с изясняването на нещо важно, което без съмнение

...
Нека започнем с изясняването на нещо важно, което без съмнение
Коментари Харесай

Винаги когато нечие самолюбие премине границата на търпимостта, се зараждат проблеми

Нека стартираме с изясняването на нещо значимо, което без подозрение към този момент знаете: гордостта има своето позитивно измерение: с цел да бъдем почтени и уверени персони, вярващи в своите качества, ние би трябвало да поддържаме съответно самочувствие.

От друга страна гордостта има и своята мрачна форма, грях, който множеството хора правят от време на време. Всички имаме моменти на шеметни триумфи и популярност, които са мотив за горделивост, само че също и мотив да трансформираме гордостта в оръжие или причина да унижаваме всички останали.

Гордостта ще ви накара да се почувствате мощни, тя е бронята против вашите недостатъци и знамето за вашия триумф, само че в случай че си позволите да преминете границите, тя ще ви отдалечи от тези, които в действителност ви обичат и ценят.

Сложната същина на гордостта

Има сфери в живота, в които гордостта е изключително нездравословна, образец за такава са нашите сантиментални взаимоотношения.

Винаги когато нечие себелюбие премине границата на търпимостта, се зараждат проблеми, само че най-голямата заплаха поражда, когато гордостта доближи степента на надменност.

Арогантният човек не носи отговорност за грешките си. Той вижда всичко съгласно личните си потребности, а не съгласно потребностите на двойката. Арогантните хора са склонни да се усещат като жертви, когато не получат самопризнание даже за незначителните си достижения.

Какво стои зад прекомерната горделивост и арогантността?

Въпреки че може да ви изненада, под тази тежка ризница на самодостатъчност и съвършенство има доста дефекти.

Ниското самочувствие е в действителност главната причина, провокираща арогантните хора да акцентират достиженията си. Това е предпазен механизъм, с който крият слабостите и неувереността си. Гордостта им е просто черупка и тънък механизъм на самозаблуда.

Ако някой се съмнява в своята самодостатъчност и качества, той постоянно ще демонстрира превъзходството си и властта си над другите, с цел да не се усъмни никой в силата му и да не прозре същинските му потребности и подозрения.

Така в последна сметка арогантните хора попадат в един доста вреден циничен кръг. Те маскират страховете и неувереността си с арогантна горделивост, която в последна сметка ги разделя от другите и им носи самотност, което подхранва горчивината им.

Гордостта нормално генерира повече горделивост и унищожава всичко позитивно

Често се случва следното: в случай че единият сътрудник работи гордо, доста евентуално е другият, изтощен от разногласия и подценяване, да схване същия модел на държание.

Подобни сюжети не водят до нищо положително и имат висока прочувствена цена поради болката и негодуванието, които се натрупват в връзките. Да страдаш от гордостта си и да не можеш да видиш личната си рана е унищожителен развой.

Как можем вярно да управляваме гордостта?

В рационални граници гордостта е здравословна. Това е вътрешният глас, който ви цени, напомняйки ви за вашите достижения и вашите добродетели.

Здравословната горделивост е значима за любовта ви към себе си, само че постоянно я управлявайте с юздите на смирението. Важно е да можете да виждате грешките и рестриктивните мерки си. Гордостта би трябвало да върви ръка за ръка с разбирането, приемането на другите и несъмнено – със съпричастността.

И помнете, в никакъв случай не губете вашето достолепие в моментите, в които животът изисква от вас да действате гордо.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР