Нека уточним още в самото начало: Исландия не е въвела

...
Нека уточним още в самото начало: Исландия не е въвела
Коментари Харесай

Вижте Исландия: по-малко работа, по-щастливи хора

Нека уточним още в самото начало: Исландия не е въвела четиридневната работна седмица на всички места. Но работното време на доста чиновници в страната е било доста понижено при опазване на равнището на възнаграждение. Исландия се реши на тази крачка, тъй като няколко проучвания демонстрираха, че при по-ограничено работно време чиновниците са по-ефективни и в същото време по-здрави и удовлетворени.

Всичко стартира през 2015-а и 2017-а година. Тогава общината в Рейкявик и исландското държавно управление утвърдиха два огромни опита, в които се присъединили над 2500 общински и държавни чиновници. Тяхната работна седмица е била понижена от 40 на 35 или 36 часа, а заплащането им останало непроменено. В опита взели участие както чиновници в администрацията, по този начин и работещи в детски градини и в лечебни заведения. Тези 2500 участници дават отговор на към 1% от популацията на Исландия, което е към 360 000.

По-продуктивни и по-щастливи

Основните резултати от опита, който е завършил през 2019 година, сочат, че продуктивността на участващите в него или се е запазила същата, или даже е повишена - макар пониженото работно време. " Благосъстоянието на работещите набъбна доста мощно по разнообразни индикатори - било то по отнешение на напрежението, здравето, салдото сред професионалния и персоналния живот ", се споделя в отчета на Организацията за устойчива народна власт в Исландия (Alda) и английския мозъчен концерн Autonomy. Опасенията, че лимитираното работно време ще докара до потребността от повече изключителни часове също не се оправдават. " Експериментите опровергават тези страхове ", се споделя в отчета. Служителите фактически са работили по-малко, само че са организирали работата по-добре, да вземем за пример посредством по-кратки и по-ефективни срещи. Мениджърите също са се възползвали и са работели по-малко.

И предходни проучвания са потвърждавали успеваемостта на сходни ограничения. Затова и работодателите в частния бранш не се опълчват на въвеждането им: през последните две години работното време в тарифните трудови контракти беше съществено понижено. Според настоящите данни, 170 000 работещи към този момент се възползват от нововъведенията. А в действителност броят на трудово заетите в Исландия е към 197 000. Тоест над 85% от работещите исландци към този момент работят по-малко или имат опция да преминат на по-кратък работен ден. Повечето от тях работят 36 часа на седмица, а за някои работни места са вероятни даже 32 часа. В доста случаи измененията могат да бъдат приложени без да зародят спомагателни разноски за компаниите. Разбира се, това не постоянно е допустимо, изключително в бранша на опазването на здравето, където би трябвало да се наеме спомагателен личен състав. Според изследването обаче спомагателните разноски за исландското държавно управление са управляеми и възлизат на малко под 0,5% от общия бюджет.

И в Германия приказват за четиридневна работна седмица

Под въпрос е дали заключенията от Исландия са годни и за други страни, защото съгласно Евростат исландците са работили доста повече от другите скандинавци или от германците. Средното седмично работно време за чиновници на цялостен работен ден в Исландия е било 44 часа през 2019 - последната година, за която са налични общоевропейски данни. В Дания и Норвегия е било съвсем 39 часа, във Финландия и Швеция - 40, в Германия - 41 часа.

Статистиката за фактически отработените часове годишно обрисува друга картина. Според данните на Организация за икономическо съдействие и развиване, минимум работят хората работят в Германия - 1332 часа годишно. Исландия е на десето място с 1435 часа. По-краткото работно време е тематика и в Германия. Съвсем неотдавна синдикатът IG Metall прикани за въвеждането на четиридневната работна седмица. Тяхната мотивация обаче е по-скоро запазването на работните места при структурни промени, да вземем за пример в автомобилната промишленост, а не толкоз благосъстоянието на чиновниците.

Автор: Андреа Бекер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР