Нека си го кажем направо - за Нова година всички

...
Нека си го кажем направо - за Нова година всички
Коментари Харесай

5 важни промени, които да направите в начина си на хранене през 2022-ра

Нека си го кажем напряко - за Нова година всички си обещахме да свалим Х килограми, към този момент навлязохме във февруари и не всички от нас имат прецизен проект по какъв начин да се случи това.

Точно заради тази причина взехме решение да ви насочим към един различен прочит на диетите. Последните две години ни потвърдиха красноречиво какъв брой е значимо да обърнем внимание на здравето си в точния момент и ни намекнаха, че килограмите надалеч не са всичко, върху което би трябвало да се съсредоточим. Много по-важно е по какъв начин се усещаме вътрешно, дали имаме сила и съумяваме ли да изградим менюто си, тъй че по едно и също време да бъде диетично и здравословно.



Предизвикваме ви през актуалната година да изместите фокуса си от отслабването към основаването на здравословни привички за хранене.

Ето по какъв начин:

1. Хапвайте най-малко 5 порции зеленчуци дневно

Всички сме чували безпределно доста пъти какъв брой е значимо да хапваме зеленчуци всекидневно, само че какъв брой тъкмо? Нутриционистите поучават това да бъдат най-малко 5 порции дневно. 1 порция се равнява на една чаена чаша сурови зеленчуци или половин чаша сготвени такива.

2. Похапвайте непреработени храни за междинните си хранения

Обикновено ни е мъчно да подберем здравословен вид за следобедна закуска или междинно похапване и по тази причина постоянно прибягваме до пакетирани храни. Ето няколко хрумвания, които ще създадат похапванията ви по-здравословни: цялостен плод, ядки, крекери от пълнозърнесто брашно, пръчици от зеленчуци или пък варени яйца.



3. Следвайте правилото на здравословната паница

Отслабването е директно обвързвано с това какъв брой сме непрекъснати в напъните си, а от време на време е много мъчно да преценим какво количество храна и в какво съотношения би трябвало да одобряваме. Тук на помощ ни идва моделът на здравословната паница, който носи баланс в диетата.

Ето го и него:

Нека половината от порцията ви да бъде безскорбялни зеленчуци като броколи, домати или патладжани да вземем за пример
¼ протеини - като месо, риба или яйца
¼ качествени въглехидрати - като сладостен картоф, бобови или пълнозърнести култури

4. Пийте главно вода

Алкохолът, газираните и енергийните питиета, соковете и коктейлите изобилстват от течни калории. Чаша бяло вино се равнява на към 100 калории, лимонадата на 130, а портокаловият сок - на 80. Това може да не звучи доста, само че в случай че изпиете няколко чаши от другите питиета през целия, ден това може да се трансформира в половината калории, които би трябвало да приемате дневно. За това експертите поучават да заложите главно на водата.



5. Глезете се

Това е един съвет, който постоянно отсъства при огромна част от диетичните режими, само че голям брой психолози предизвестяват, че това е главната причина множеството диети да се провалят с гръм и тропот. Шоколадът и сладоледът са част от живота ни и няма нищо неприятно в това да си ги позволявате по следен метод. Най-добре е първоначално да ползвате хранителен дневник, в който да записвате по какъв начин се храните и по този начин да изберете един или два дни от седмицата, в които да се поглезите. Звучи като готин проект, нали?
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР