Нека първо обясним какво е комплекс за малоценност. Става въпрос

...
Нека първо обясним какво е комплекс за малоценност. Става въпрос
Коментари Харесай

Как да се отървем от комплекс за малоценност: Да пребориш себе си е истинско геройство

Нека първо разбираем какво е комплекс за непълноценност. Става въпрос за разнообразни психически и прочувствени чувства, свързани с възприятието за личната ни маловажност  и преувеличаване предимство на хората към нас.

Но не забравяйте, че всеки човек е индивидуален и преглежда всичко, което се случва, през призмата на личното си усещане. Това значи, че никой не може да бъде обективно прав или неправ. Ето за какво доста от нашите комплекси са изцяло „ измислени “.

Как да се отървем от това пагубно възприятие?

Осъзнайте естеството на вашите проблеми

На първо място, осъзнайте естеството на вашите проблеми. Защо решихте, че сте по-недостойни от другите? Противоположният пол не ви харесва? Изглежда, че злословят зад тила ви и ви се присмиват?

В случая основната дума е „ наподобява “. Точно както цветето се нуждае от почва, с цел да пораства, по този начин и вашите комплекси се нуждаят от поддържане – с неустановеност, ниско самочувствие и недоверчивост.

Докажете на себе си, че можете

Най-добрият лек за несигурността е успеха. Парадоксално, само че факт – от една страна, с цел да спечелите, се нуждаете от убеденост, от друга – с цел да сте сигурни, би трябвало да спечелите. Но тук всичко е взаимосвързано.

Изправете се против най-големия си боязън, направете нещо, което постоянно ви е тормозило. Докато се страхувате, вие сте в капан.

Защо е значимо да печелите постоянно?

Защото още щом опитате усета на успеха, страхът отслабва и несигурността малко по малко си отива. Много е значимо да не изчаквате да ви нападна и още веднъж и отново да се почувствате зле. Затова вземете превантивни ограничения. Не е нужно да вършиме гениални неща от самото начало, можете просто да предприемате нужните стъпки всеки ден да се приближавате към вашия триумф.

Интернет е цялостен с литература и разнообразни онлайн образования. Четете, гледайте, участвайте в полемики. И скоро ще натрупате повече познания.

Простете си за грешките

Както е известно, никой не е съвършен. Всеки бърка. Просто приемете обстоятелството, че можете да се спънете, да влезете в неловко състояние, да бъдете глупави някъде … Това не е съдбовно и е безусловно обикновено. Грешките ни вършат мъдри и даже в известна степен забавни. Основното нещо е да се научите да вършиме заключения, да мислите авансово с няколко хода напред.

Отчетете достолепията си

Да, вие имате своите дефекти, както всички останали. Но имате и доста преимущества. Вземете лист хартия, разделете го на три колони. В първата напишете своите преимущества, във втората – минусите, в третата – по какъв начин да се справите с тях, да вземем за пример – фитнес, диета, посещаване на салон за хубост, четене на потребна литература, гледане на просветителни филми, търсене на сродна душа и така нататък. Кажете си: Аз съм доста добър и макар че имам своите дефекти, ще ги изкореня!

Не всичко в живота се мери с публичното мнение

Животът има доста наслади, просто би трябвало да можете да ги видите. И в случай че цялостен живот си позволите да сте депресирани от комплекс за непълноценност, тогава животът ще ви отмине на вятъра.

Научете се да се усмихвате на отражението си в огледалото и на хората към вас. Вземете домакински любим, който да ви радва.

Гледайте положителни филми, четете вълнуващи книги, смейте се!

Представете си, че сте психолог и човек, който наподобява на вас, идва на среща и се оплаква от същите проблеми като вашия. Какво лекуване ще му предпишете? Поглеждайки се извън, можете да извършите много забавни изводи.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР