Нека направо да го кажем: възможно е да засадим и

...
Нека направо да го кажем: възможно е да засадим и
Коментари Харесай

Къде са отгледаме чесъна - вкъщи или в градината

Нека напряко да го кажем: допустимо е да засадим и отгледаме чесън в домашни условия, на закрито, само че няма по какъв начин да получим " главата " чесън, каквато бихме имали, в случай че засаждането бъде в градината. Това, което ще имаме в домашни условия са кълнове от чесън, които в действителност са зелените стръкове на луковицата. Или сходно на това, което се случва, когато оставим за по-дълго луковицата на кухненския плот.
 Чесънът и по какъв начин да приготвим, и съхраняваме чеснова паста
Защо да си приготвим чеснова паста

И най-лесният метод да го създадем

Мнението на експертите и фермерите, съгласно marthastewart.com, е, че чесънът е непретенциозна просвета и може елементарно да се отглежда в саксии в закрити пространства. При това с минимална поддръжка. Получените кълнове не са и същото като така наречен зелен чесън - който пониква в ранна пролет и съставлява незрелите луковици чесън и ядливите зелени стъбла. И, въпреки всичко,  кълновете са много апетитни и умерено могат да се употребяват като фалшификация или гарнитура към разнообразни ястия. А усетът е по-лек и гальовен от този и на свеж чесън.
 Снимка 601441

За да отгледаме обаче цели глави чесън е нужно засаждане в градина, защото сходно на другите луковици - като да вземем за пример лук или нарцис - те се нуждаят от студена зимна инертност, с цел да генерират глава и цвят.

Но в случай че сме от тези кулинари, които прибавят чесъна към всяко ядене, е хубаво постоянно да го имаме " на разположение ". Дори и във формата на кълнове.

Отглеждане на чесън на закрито

За задачата е задоволително да разполагаме с три или четири скилидки от зеленчука, които да сложим в саксия, цялостна с подобаваща почва за стайно отглеждани растения. Нужно е саксията да се сложи на безоблачен перваз на прозореца и леко да се полее с вода. Само за интервал от седем до 10 дни зелените стръкове чесън ще пораснат и умерено могат да бъдат нарязани и употребявани.

И в случай че желаеме непрекъснато да имаме стръкове от чесън, ще би трябвало да засаждаме нови скилидки, защото те ще бъдат " изчерпани ", откакто пораснат кълновете.
 Снимка 601444

Отглеждане на чесън навън

За да бъде отгледан навън, чесънът обича добре дренирана почва с pH към 6,5 до 7. Ако почвата е тънка или песъчлива, удачно е прибавянето на компост, който ще помогне за оптималния напредък на чесъна. Добро допълнение може да бъде и отлежалият скотски тор, който в допълнение ще способства за това културата да процъфтява и да бъде добре наторена през есенните месеци. Важно е обаче да не се употребява непреработен скотски тор, защото той може да популяризира заболявания по растенията.
 Домашна зеленчукова градина или по какъв начин да си отгледаме зеленчуци в жилището
Как да си отгледаме зеленчуци в жилището

И за какво си коства

Засаждането на чесъна се прави през есента, като от изключителна значимост е определеното място да бъде слънчево. Реколтата ще е подготвена за прибиране към седем до осем месеца след посаждането.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР