Нека да работим всеотдайно за националните интереси на страната. Вярвам,

...
Нека да работим всеотдайно за националните интереси на страната. Вярвам,
Коментари Харесай

Цветанов: Нека да работим всеотдайно за националните интереси


Нека да работим безрезервно за националните ползи на страната. Вярвам, че новата година ще е динамична и ползотворна. 44-ият парламент е първото Народно събрание, което ще запише в програмата си домакинство на 6 парламентарни събития по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на парламентарната група при започване на новия политически сезон, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предстои да покажем политическа просвета и преданост към европейските полезности. Народът на България не желае да бъдем декор на Европа, желаем нашият глас да се чува все по-силно. Обръщам се към всички депутати да си дадем сметка, че нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България, добави Цветанов. Той прикани всички да се управляват от националния интерес на страната.

„ Нямаме желание да принизяваме ролята на опозицията в политическия ни живот. Очакваме политическите послания от опозицията да бъдат състоятелни и добре аргументирани. Намеренията да се предизвикат пристрастености по време на председателството на Европейски Съюз няма по какъв начин да реализират огромния резултат, който се цели. Българският народ показва към този момент по-осъзната европейска съпричастност. Българинът същински се интересува от работата на европейските институции. Хората чакат по време на председателството да се търсят и вземат решения по значими за страната ни проблеми ”, сподели Цветанов.

Няма по какъв начин да подмина обстоятелството, че главните събития от Парламентарното измерение на Българското председателство ще бъдат шест на брой, като за три от тях се чака в страната ни да дойдат по близо 300 делегати и посетители:

1. От 21-ви до 22-ри януари Комисията по европейски въпроси на българския парламент е хазаин на среща на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите в Европейския съюз. По традиция е наложително първата междупарламентарна конференция от Парламентарното измерение на председателството да е тази на ръководителите на Комисиите по европейски въпроси. На този висок конгрес ще представим и разясним целите на Българското председателство, ще приемем рамката на шестмесечния отчет на КОСАК и ще обсъдим плана за дневен ред на Пленарния КОСАК. На 21 януари ще се организира среща на Председателската Тройка на КОСАК, а срещата на ръководителите на комисиите ще се реализира на 22-ри януари. Целта на Председателската Тройка (България, предшестващата страна ръководител Естония и идната страна ръководител Австрия) е да се разиска и утвърди дневния ред и тематиките на конференцията.

2. От 15-ти до 17-ти февруари българският парламент е хазаин на Интерпарламентарна конференция за Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и защита (ОПСО). Комисията по външна политика и Комисията по защита ще бъдат ангажирани с провеждането на тази конференция.

3. От 19-ти до 20-ти февруари Европейският парламент в Брюксел ще бъде хазаин на Интерпарламентарна конференция за непоклатимост, икономическа съгласуваност и ръководство в Европейски Съюз. Конференцията ще бъде проведена и управлявана взаимно от Европейския парламент и Народното събрание на Република България. В центъра на вниманието ще бъде възстановяване на отчетността в региона на икономическите и бюджетните политики на Европейски Съюз, изключително във връзка с Икономическия и паричен съюз, като се вземат поради обществените аспекти и не се засягат пълномощията на националните парламенти.

4. От 18-ти до 19-ти март в София ще заседава Съвместната група за парламентарен надзор на Европол. Това ще бъде втората среща на СГПК като учредителната се състоя на 9 и 10 октомври в Европейския парламент в Брюксел. У нас ще продължи работата по приемането на Процедурните правила и ще бъдат осъществени контролните и надзорни функционалности над активността на Европол.

5. От 13-ти до 14-ти май в София ще се организира среща на ръководителите на комисиите по енергетика на националните парламенти на страните членки на Европейски Съюз. Общата цел на дебата е да се подсигурява по-сигурна, по-достъпна и щадяща околната среда сила за жителите на Европейския съюз.

6. От 17-ти до 19-ти юни София ще бъде хазаин на Пленарно съвещание на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите в Европейски Съюз. Всеки народен парламент, както и Европейският парламент ще бъде показан от шестчленна делегация. Пленарният КОСАК е заключителната среща от Парламентарното измерение на Българското председателство. На тази среща ще бъдат направени, гласувани и признати документи за общите Приноси и Заключения, които ще показват позициите на националните парламенти по въпроси от дневния ред на Европейски Съюз и ще разясняват активността на КОСАК за интервала на Българското председателство.

По време на Българското председателство ще отделим особено внимание на тематиките миграция, сигурност, защита и цифровизация, изброи Цветанов.

Приоритетите за председателството ни са заложени от Председателската Тройка:

Първият е обвързван с икономическото развиване, работни места, напредък и конкурентоспособност.

Вторият е обвързван със обществените политики на Европейски Съюз.

Третият приоритет е построяването на енергийния съюз и политиката за климата.

Четвърти приоритет е сигурност и правораздаване, като в него попадат въпросите за миграция и правораздаване - две тематики, които са извънредно значими за България.

Петият ни приоритет се отнася до външнополитическите акценти в работата на Европейски Съюз, които още веднъж взаимодействат с тематики като сигурността и миграционната политика.

Ангажиментите на българския парламент по време на председателството ни са съществени и виновни, само че те няма да осуетят желанията ни да осъществим авансово плануваната законодателна стратегия, а единствено могат да подтикват националното ни законотворчество, съобщи Цветанов.

Приоритетите на ГЕРБ за идващите шест месеца се свеждат до законодателни начинания в следните посоки:

1. законодателни начинания за подсилване на публичния ред и сигурността;

2. законодателни начинания в областта на образованието и пазара на труда;

3. законодателни начинания в областта на опазването на здравето и въвеждането на нов наличен модел на здравни грижи;

4. За нас задачата за справяне с корупцията няма опция заради което сме подготвени да дебатираме по противоречивите въпроси в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Всяко отсрочване на антикорупционното законодателство, обаче, всъщност работи в интерес на корупцията и отсрочва във времето ефикасната правосъдна промяна. И тук стартира да става за следващ път ясно кои са проводниците на тактики за отсрочване на антикорупционното законодателство.

Ние предприехме съответни дейности за разработване на по-мащабни и ефикасни ограничения като по този метод декларирахме и готовността си да се противопоставим на корупцията във всичките й форми. Положихме старания да ограничим опциите за практикуване на корупционни практики, както и да въведем по-строг правилник за санкциониране на сходни отрицателни феномени. Политическите ни дейности по отношение на съответни случаи на корупция постоянно са били транспарантни и най-много решителни и бързи. Именно ГЕРБ е партията, реагирала най-бързо и уверено на случаите на корупция.

Българското общество би трябвало да е наясно, че за корупцията няма желана партийна багра. Хората у нас обаче помнят от кое място потеглиха корупционните практики и кои бяха техните лица. Сега същите хора трансформират тематиката за корупцията в политически инструмент, с който се надяват да реализират задачите си за промяна на властта.

5. Във външно-политически проект праволинейно ще се стремим да разширяваме и задълбочаваме съдействието в нашия район. Българското държавното управление през последните месеци зададе нови стандарти на връзка със страните от Западните Балкани. Не инцидентно Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по политиката за съседство и договаряния за разширение на Европейски Съюз Йоханес Хан нарекоха контракта ни с Македония „ ентусиазъм за целия район ”. Европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани по наше гледище се трансформира в приоритет на Председателството на Европейски Съюз от триото на Естония, България и Австрия.

Политическите и културните ни контакти с Турция от ден на ден се оказват резултат на национално виновна външна политика, а не на спорадични старания на обособени партии. Дипломатическите ни ходове бяха посрещнати добре както от страните в района, по този начин и от европейските институции и техните водачи.

Приоритетите ни в областта на външната политика са присъединението на България към Шенген и еврозоната, както и отпадането на Механизма за съдействие и инспекция. Неизменно ще отстояваме и позицията си, че присъединението ни към Шенген би асъдействало за по-добрата отбрана на външните граници на Европа, сподели още Цветанов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР