Нека бъдем достойни за този велик божествен дар към нас,

...
Нека бъдем достойни за този велик божествен дар към нас,
Коментари Харесай

Слово на патриарх Неофит за Цветница

Нека бъдем почтени за този популярен възвишен подарък към нас, своеволните и нерадиви, но постоянно обичани от Бога Негови рожби. С делата си да свидетелстваме за осъщественото от Христа Иисуса наше възмездие и избавление, да живеем с обич към Бога и близък, в примирение и смирение към Божията воля, с цел да наследим и Неговото постоянно Царство.

Това приканва българският патриарх Неофит в словоти си за Неделя Вайя – Вход Господен в Йерусалим (Цветница).

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В последния неделен ден, предхождащ Христовото Възкресение, означаваме едно от най-паметните събития от земния живот на нашия Спасител. Днес Господ влиза в Светия град – Йерусалим, с цел да приключи Своето богочовешко дело. Пред нас е седмицата, през която Той ще извърши до дъно волята на Своя и наш Небесен Отец, принасяйки Себе Си в жертва „ за живота на света “ (Иоан 6:51). Днес е посрещнат от йерусалимските поданици с „ осана “, с цел да бъде единствено няколко дни по-късно наказан – още веднъж от тях – и предаден на мъчения и кръстна гибел. Но както скръбта и болката на Неговата Всесвета майка, на апостолите и на всички Негови възпитаници напълно скоро ще бъде и наша тъга, по същия метод в днешния ден насладата на йерусалимци е и наша наслада.

Тази наслада е по детски чиста и почтена. Това е насладата на „ … децата, които викаха в храма и думаха: осана Сину Давидову “ (Мат. 21:15). Тази чиста наслада се таи надълбоко в човешкото сърце, което постоянно помни Бога и в което вярата е постоянно жива, „ тъй като любовта Божия се изля в нашите сърца посредством дадения нам Дух Светий “ (Рим. 5:5). Тази е насладата, с която и ние през днешния ден с признателност отваряме сърцата си, с цел да сторим там място на посетилия ни свише – с цел да ни дарува Своето избавление – Господ. С обич да отвърнем на безграничната и всеопрощаваща божествена обич, с която пръв Той ни възлюби, да Му се поклоним и да възкликнем, дружно с йерусалимците: „ Благословен Идещият в име Господне! осана във висините! “ (Мат. 21:9).

Тази същинска и неподправена наслада би трябвало да съпътства всеки път живота ни като християни, тъй като не можем да носим името Христово и да нямаме насладата, както ни приканва и апостолът: „ Радвайте се постоянно в Господа, и отново ще кажа: радвайте се “ (Фил. 4:4).

Броени дни преди Празника на празниците – пресветлото Христово Възкресение – светата Църква ни приканва към размисъл над нещастието на богоотстъпничеството, само че също и към още по-дълбоко и осъзнато прозрение в тайната на Божията обич към индивида – обич, чийто драгоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: „ поради нас индивидите, и поради нашето избавление “ (Символ на вярата, 3).

Днес в осъществяване на пророчествата Богочовекът Господ наш Иисус Христос влиза в Светия град „ правоверен и спасяващ, мирен, възседнал на ослица и на младо осле “ (Зах. 9:9; срв. Мат. 21:5). Нека съгласно силите си се стремим и ние към праведността и кротостта Му – такива, каквито Той пръв ни ги е засвидетелствал, тъй като, както Сам Той ни приказва от светото Евангелие, блажени са „ кротките, тъй като те ще наследят земята “ (Мат. 5:5).

Днес, влизайки в Йерусалим, Той още веднъж се обръща към всекиго от нас и приканва: „ … вземете Моето робство върху си и се поучете от Мене, тъй като съм мирен и преклонен по сърце “ (Мат. 11:29). Нека подражаваме на смирението, което Сам Той пръв ни сподели и което ни завеща, тъй като, както изповядва и Всесветата Божия майка, нашият Бог е Този, Който „ смъкна мощни от престоли и въздигна смирени “ (Лука 1:52).

Най-много от всичко обаче Господ влиза през днешния ден в Светия Сион, с цел да извърши до дъно заповедта за любовта, която заповед и Сам Той ни завеща (срв. Иоан 13:34), и да приключи всичко това, поради което беше и пристигнал: „ да подири и избави погиналото “ (Мат. 18:11). Да ни засвидетелства по най-категоричен метод – със страданията и кръстната Си гибел – съвършената божествена обич и великата Божия благосклонност към всеки човек: „ Защото не съм пристигнал да прикани праведници, а грешници към смирение “ (Мат. 9:13). Да ни назова Свои „ другари “ (срв. Иоан 15:13-15) и да ни дарува божествената берекет и Своя мир: „ Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не така, както светът дава “ (Иоан 14:27).

БРАТЯ И СЕСТРИ,

Нека бъдем почтени за този популярен възвишен подарък към нас, своеволните и нерадиви, но постоянно обичани от Бога Негови рожби. С делата си да свидетелстваме за осъщественото от Христа Иисуса наше възмездие и избавление, да живеем с обич към Бога и близък, в примирение и смирение към Божията воля, с цел да наследим и Неговото постоянно Царство.

Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и блажен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР