НЕК може да използва отпуснатите безвъзмездни средства за завършване на

...
НЕК може да използва отпуснатите безвъзмездни средства за завършване на
Коментари Харесай

Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй“ одобри удължаване на срока на грантово споразумение, подписано с НЕК

НЕК може да употребява отпуснатите безплатни средства за довеждане докрай на плановете по рехабилитация на индустриални мощности до края на 2023 година

На 8 декември 2022 година зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков и изпълнителният шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев взеха присъединяване в съвещание на Асамблеята на донорите на Международен фонд „ Козлодуй ” (МФК), което се организира в Централата на Европейската банка за възобновяване и развиване в Лондон. В работата на Асамблеята се включиха представители на Европейската комисия (ЕК) и представители на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която управлява финансирането.

По време на съвещанието беше регистриран напредъкът през последната година на плановете по рехабилитация на хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира, реализирани от НЕК в границите на грантово съглашение GA049B. В резултат на оценката Асамблеята на донорите реализира значимо решение за продължение на периода на съглашението, което ще разреши завършването на дейностите по рехабилитация на ПАВЕЦ Белмекен и Водноелектрическа централа „ Сестримо “, както и спомагателното проучване на хидроагрегатите в ПАВЕЦ Чаира за възобновяване им в употреба. Централите са основни индустриални мощности в състава на НЕК и имат значително значение за сигурността и балансирането на електроенергийната система на България. По контракта за рехабилитация на каскада „ Белмекен-Сестримо-Момина клисура “ са приключени 7 от 9 хидроагрегата. Каскадата е в цялостна разполагаемост за зимния сезон и ще продължи да извършва значимата си роля за гарантиране на електроснабдяването в страната. В ПАВЕЦ Чаира се правят обследвания на ХА4 за определяне на коренната причина за повредата, настъпила през м. март, както и задълбочени разбори на ХА2 и ХА3. Асамблеята на донорите изрази своята поддръжка за начертаните от НЕК стъпки за осъществяване на изчерпателен механически разбор и възобновяване на работата на централата.

Допълнителна информация

Международен фонд „ Козлодуй “ е основан с рамковото съглашение сред Европейска банка за възстановяване и развитие и Република България, подписано на 15.06.2001 година и утвърдено със Закон, обнародван в Дъждовни води бр. 38 от 12.04.2002 година Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възобновяване и развиване, а ръководството на усвояването им от българска страна се реализира от Министерството на енергетиката.

МФК е основан за ръководство на безвъзмездната помощ, отпусната от Европейска комисия по специфична стратегия ФАР за понижаване на последствията от предварителното извеждане от употреба на блокове на АЕЦ „ Козлодуй “.

В сходство с разпоредбите на МФК и рамковото съглашение, Банката, в качеството й на админ на фонда, дава средства за финансиране или съфинансиране на осъществяването на обособени планове, след тяхното утвърждение от Асамблеята на донорите (контрибуторите), в която решителен глас има Европейската комисия, в качеството си на главен донор на МФК.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР