Нежни струни и музика от мандолина, цитра и лира, калдаръмени

...
Нежни струни и музика от мандолина, цитра и лира, калдаръмени
Коментари Харесай

Възстановки на средновековна венчавка и рицарски дуели представени на Първия средновековен панаир в Оряхово

Нежни струни и музика от мандолина, цитра и лира, калдаръмени пътеки и тътен на коне, дървени сергии, радостно свирукане с уста и шеговити диалози, подвикване и закачки, поклащащи се звънчета от краищата на островърхи шапки, прелестна пъстрота.
 
 Библия, църковен обред Библия, църковен обред Източник: Община Оряхово
Млад свят, дълги поли и необятни ръкави, букетчета с билки и диви цветя, които разнасят аромата на поляна, жив огън, дърво и камък, геройство и звън от конфликт на стомана, стрели, плява, обич и героизъм, мощ и същински обети за честност, чест и отдаденост, религия и респект към основателя, доверчивост и непорочност на мислите, елементарност и наслада от дребни, само че безконечни неща. Това е средновековно Оряхово!
 
На 20 май на цитадела " камъка " с тези думи Христинка Цонева, секретар на Община Оряхово и доктор Евгения Найденова, шеф на Исторически музей-Оряхово дадоха старт на първия феодален панаир-Оряхово 2023.
 
Благодарим на нашите другари - участници от група " Св. Лазар " – Пловдив, група " Сребротрън " – Велико Търново, народен съюз " Единение ", самодейци от НЧ " Надежда 1871 " и танцов състав " Жива вода ", както и на родолюбивите обособени участници от разнообразни локални институции.
 
 Тюфекчийство Тюфекчийство Източник: Община Оряхово
Благодарим на Веселин Йорданов, член на Северозападната задруга на майсторите на остарели занаяти-Враца, на Иво Иванов, занаятчия тюфекчия, член на Северозападната задруга на майсторите на остарели занаяти-Враца.

На Радостина Войнова, която твори в региона на живописта и графиката, само че работи и с керамика. Изработва разнообразни сувенири и декорации.  За нея " глината като материал има свое сърце, история, живот. Работата с нея  освен огромно наслаждение, наподобява като същинско знамение, в което човек е благополучен да се потопи.
 
 Икони Икони Източник: Община Оряхово
Организаторите благодарят и на Ана Иванова от гр. Троян, занимаваща се с направа  на кукли, животни и герои от приказки и детски филмчета, има майсторско удостоверение от националната занаятчийска камара, на Пламен Гатков – занаятчия на дървени произведения и икони от Монтана, на  Ангел Милчев – занаятчия текстил от село Паволче, на Валерия Величкова, която се занимава с направа на дървени играчки в Плевен, на Дора Ревенетова, художник от Оряхово, на " Шато Бургозоне " - винарска маза от Оряхово, на Митка Методиева, просен самун в сажди, на " скара и бира " от с. Бреница, на занаятчийски производител Стефан Маринов с тукашен мед и пчелни артикули.
 
 Рицарски дуели Рицарски дуели Източник: Община Оряхово
След откриването на панаира жителите и гостите на града се любуваха на рицарски дуели, показване на рицарско въоръжение и доспехи, възстановка на средновековна венчавка, в която присъединяване взеха Виктор Кунчев, преподавател, Мирела Николаева и Георги Янев, възпитаници от локалната гимназия, Цветанка Михайлова, Евгения Найденова, Христинка Цонева, Илиян Тодоров и девойките от танцов състав " Изворче ". След това за най-малките бяха готови разнообразни спортни игри – пукотевица с лък, пукотевица с камък, нанизване на въженца върху прът и други.
 
 Първи феодален панаир в Оряхово Първи феодален панаир в Оряхово Източник: Община Оряхово
Въпреки проливния дъжд, вечерта приключи с втора премиера на историческия театър " Криле и вериги " под режисурата на Христинка Цонева и заря в небето над крепостта!
 
 Стрелба с лък Стрелба с лък Източник: Община Оряхово
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР