Неизвестна техника на широката публика за изработване на икони върху

...
Неизвестна техника на широката публика за изработване на икони върху
Коментари Харесай

Русенската митрополия представя уникални икони на румънски творци

Неизвестна техника на необятната аудитория за разработване на икони върху стъкло е показана в Русенската художествена изложба. Изложбата е по самодейност на Русенската митрополия, като с изключение на икони демонстрира мозайка с църковна тема и остарели румънски национални носии . Експонатите в църковното изкуство са дело на Щефания Накю, Флорентина Опайна, Дияна Юлияна Барбу. Куратор е арх. Лучиан Еустациу Михаеску. Експозицията включва 20 икони върху стъкло и икона от мозайка на Христос.
„ При рисуването се употребяват пигменти в комбинация с олио от иглолистни дървета “, изясни Щефания Накю. Тя е създател на множеството икони върху стъкло, показани в изложбата. Резултатът се реализира, като се рисува се на гърба на иконата в противоположна вероятност. Методът датира от края на XVIII и началото на XIX век.
Употребява се златно или сребърно фолио, с цел да е по-силно излъчването на облика. Има софтуерно време, през което боята съхне. Затова са нужни няколко дни за изработването на една икона върху стъкло. Иконите наподобяват по детски наивни, тъй като преди два века са рисувани от необразовани в това изкуство селяни, а не от дипломирани експерти.
Показаните достоверни румънски национални носии са от областите Олтения и Мунтения в Южна Румъния. Сега са музейни експонати, само че преди 100 години били носени от селяните, рисували иконите върху стъкло. Изложбата ще гостува в Русе до началото на януари 2019 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР