Неизвестна фирма с название Аероспециал 91 ЕООД внезапно е станала

...
Неизвестна фирма с название Аероспециал 91 ЕООД внезапно е станала
Коментари Харесай

Пеевски ли блокира важни проекти като ремонт на училища и депо за опасни отпадъци?

Неизвестна компания с наименование " Аероспециал 91 " ЕООД ненадейно е станала свръхактивна в прекъсването на публични поръчки от началото на 2018 година, откри инспекция на Actuano.com.
Стартът на новата ѝ активност – да апелира поръчки, които не може да извърши, е даден в първия работен ден на новата година. От 2 януари до през днешния ден сдружението - еднолична благосъстоятелност на 57-годишния софиянец Христо Василев Георгиев, е блокирало 10 поръчки на обща стойност 39 437 739 лева без Данък добавена стойност.

Потърпевши от блокиране на инфраструктурни планове са общините Златарица, Троян, Лом, Велико Търново, Гоце Делчев, Плевен, Стражица, а също по този начин Предприятието за ръководство на действия по запазване на околната среда (ПУДООС) и Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (ГД ПБЗН) .
Едноличното сдружение е вписано в Търговския указател с главно с комерсиална активност. То не е вписано в Камарата на строителите, с цел да е правоимащо да извършва строителна активност с такива мащаби. А всички спрени поръчки са за осъществяване на инфраструктурни обекти.
На Община Златарица е обжалвана публичната поръчка за реорганизация, възобновяване и рехабилитация на улици в града и селата Родина, Калайджии и Долно Шивачево, както и създаване и възобновяване на тротоари в Златарица и село Долно Шивачево. Тя е с планирана стойност 1 747 219 лева без Данък добавена стойност .
На Община Троян е спряна поръчка за планиране, СМР и авторски контрол на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци и компостираща апаратура за общините Троян и Априлци за 4 259 734 лева .
Община Лом е пострадала с две блокирани процедури. Едната е за възобновяване на градски пространства (улици, зелена повърхност и монумент на Еремия Българов към Историческия музей) на стойност 2 152 295 лева . Втората е за планиране, строителство и авторски контрол на ПГ " Найден Геров ", СОУ " Д. Маринов ", ОУ " Н. Първанов ", ЦДГ 7 " Калинка ", ОУ " К. Фотинов " и СОУ " Отец Паисий " за 7 620 963 лева .
За 5 845 365 лева е спряната строителна поръчка на Община Велико Търново за реорганизация и рационализация на СУ " Владимир Комаров ", СУ " Г. С. Раковски ", Спортно учебно заведение " Велико Търново ", детските градини " Ален мак " и " Рада Войвода ".
Блокирана е поръчка на Община Гоце Делчев за възобновяване на ОУ " Гоце Делчев ", ОДЗ " Калинка " и ЦДГ " Радост " за 4 635 836 лева .
Потърпевша на Община Плевен е поръчката за саниране на 4 жилищни блока с планирана стойност е 3 909 344 лева .
На Община Стражица е стопирана поръчката за рекултивация на хранилище за Твърди битови отпадъци със планирана цена 1 105 323 лева
Спряната строителна поръчка на ПУДООС е за пилотни модели за екологосъобразно събиране и краткотрайно предпазване на в Разград, Левски и Созопол на стойност 1 864 629 лева .
За 6 297 085 лева е стопираната процедура на Групово дело " ПБЗН " за реорганизация и рационализация на центрове за реакция при наводнения.
Кой наднича зад " Аероспециал 91 ", Христо Георгиев и блокираните 10 процедури?
Справка в Търговския указател за свързани лица сочи, че притежателят на " Аероспециал 91 " Христо Георгиев е в Съвета на шефовете на " Велдербилд " ЕАД дружно с Васил Таков и Георги Драгомиров.

Същото това сдружение е едноличен притежател на зала " Универсиада " в София. Контролът върху залата пък медийни изявления го свързват с Делян Пеевски.

Зала " Универсиада " беше напълно приватизирана по времето на Тройната коалиция, формирана от Национална движение „Симеон Втори", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. През ноември 2008 година държавното сдружение " Национална спортна база " ЕАД продаде своя дял (50%) от капитала в " Универсиада " АД на притежателя на другите 50% - " ВелдерБилд " за 9,5 млн. лева Част от договорката тогава е и хотел " Тотошанс " на Златни пясъци.
" Пътят към приватизацията на " Универсиада " беше прокаран от спортния министър в държавното управление на Симеон Сакскобургготски Васил Иванов-Лучано. Той издаде заповед държавната компания от забранителния лист за приватизация " Олимпика " ЕАД (чийто шеф известно време беше Ирена Кръстева) да учреди смесеното сдружение " Спорт хотелс Олимпика България ", дружно с частен вложител, в което да апортира два свои парцела - зала " Универсиада " и хотел " Тотошанс ". Апортът беше против ремонт и реорганизация на обектите и потреблението им по предопределение - в услуга на българския спорт. Партньор в " Спорт хотелс Олимпика България " стана " Проект строй БГ ", преименувана по-късно на " Проект строй груп ". Фирмата незабавно беше обвързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, наследник на Ирена Кръстева. При държавното управление на Станишев и при наследника на Лучано - Весела Лечева, през 2006 година " Проект строй груп " е продадена на " Велдер- БГ " ЕАД “, написа при започване на 2009 година вестник " Сега ".

Последният оповестен в Търговския указател финансов доклад едноличното акционерно сдружение, в чийто Съвет на шефовете е Христо Георгиев, е за 2012 година. От него е видно кои са обвързваните юридически лица, а също и че през 2006 година е направена смяна на наименованието – от " Проект строй БГ " на " Велдербилд " ЕАД. Негов едноличен притежател е компания " Велдер БГ " ЕАД на записаното в Женева (Швейцария) сдружение " Съсексинвест " АГ.

В доклада е посочено, че вложенията в " Универсиада " ЕАД на стойност над 13 млн. лева са поръчителство във банкрутиралата след това КТБ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР