Неиздаден касов бон за 1.80 лв. при покупка на баничка

...
Неиздаден касов бон за 1.80 лв. при покупка на баничка
Коментари Харесай

Баничка за 1.80 лв. докара куп главоболия на собственик на баничарница

Неиздаден касов бон за 1.80 лева при покупка на баничка от сладкарница в Разлог докара на притежателя наказване от Националната организация по приходите (НАП), квалифицирано като " висока социална заплаха “. При акция на инспектори по приходите  " под прикритие “ била направена контролна покупка в завод за закуски, стопанисван от Едноличен търговец " Ивана – 2001 " на Иванка Найденова.

Продавачът не издал касова записка от фискалния уред, който бил в работен режим. Тогава данъчните се легитимирали и направили инспекция на апарат, при която открили касова разлика от 2.10 лева Съставен бил протокол в наличието на продавача и акредитиран представител на търговеца, въз основа на който е издадена заповед за запечатване на цеха за 14 дни.

Принудителната административна мярка е атакувана пред Административен съд от търговеца, който за първи път е засечен в такова нарушаване. Контролните органи от Национална агенция за приходите поддържат издадената заповед, която е стимулирана с отрицателните последствия за фиска вследствие нарушаването.

Цехът за закуски, от който се правят директни продажби, се намира в центъра на Разлог и работи от 1999 година, като при данъчната инспекция бил регистриран оборот до 10:35 ч. в размер на 112.10 лева Това съгласно проверяващите им дало съображение да счетат, че  нарушението е осъществено при условия, обуславящи извод за " висока социална заплаха “, защото търговецът не е въвел организация по отношение на отчитане на продажбите.

Посочено е, че срокът на мярката – 14 дни за запечатване на цеха, е " симетричен на тежестта “ на действието, както и с " нужното време за основаване на естествена организация на работа за отчитане на комерсиалния оборот от активността “.

Съдия Георги Иванов, който е разгледал делото, не открива рационален аргумент за 14-дневно прекратяване на стопанската активност на цеха като изискване за въвеждане на естествена организация на работа.

" Дългогодишният опит на търговеца при реализиране на активност и констатирането на първо нарушаване са сложени в непонятен подтекст по отношение на посочената " висока социална заплаха “ на нарушаване, чийто резултат се предопределя от еднократен пропуск да се издаде касов бон за продажба на стока на стойност 1.80 лева “, показва в претекстовете си арбитър Иванов.

Според него заповедта е нестимулирана, което я прави незаконосъобразна, и я анулира. Национална агенция за приходите е наказана да изплати 400 лева на разложкия търговец за адвокатски хонорар. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.

Заповед за запечатване за 14 дни е била издадена от  Национална агенция за приходите и за пицария в центъра на Сандански. Проверяващите данъчни " под прикритие “ направили контролна покупка на стойност 27.80 лева, при която получили касова записка, само че пък открили, че върху нея липсва QR код, което е наложителен атрибут. Според чиновниците на Национална агенция за приходите се касае за нарушаване, изразяващо се в потребление на фискално устройство от разкритикуван вид, което значи, че записаните през него продажби напълно могат да се одобряват като укрити.

Въпросното фискално устройство се употребява в пицарията от 30.01.2020 година до 09.01.2023 година, т.е. за интервал от към 3 година Това значи, че през този интервал сдружението не е отчитало действително насъбраните в обекта обороти, надлежно неточно е определило размера на налозите, смятат от Национална агенция за приходите. Те даже създали сметка какъв брой налози вероятно биха се укрили единствено в случай че се вземе за база контролната покупка на стойност 27.80 лева

" Ако приемем тази сума, макар че обектът е с висока посещаемост в центъра на Сандански, която осъществя всеки ден, и се умножи по 365 дни, това дава оборот от 10 147 лева и надлежно 10% налог е 1014 лева За 3-годишния интервал данъкът, който е укрит, е 3044.10 лева, освен това приемайки, че единственият оборот е в размер на контролната покупка.

Тоест, въпреки и да наподобява незначителна контролната покупка, в случай че сумата се вземе и се натрупа в годишен проект, а тук още повече е за 3-годишен проект, имайки поради, че сдружението има осъществени повече от тези обороти, се касае в действителност за укриване на налози ", стимулират се данъчните.

Тази аритметика е показана от юриста на Национална агенция за приходите на делото в Административен съд – Благоевград, формирано по тъжба на предприемача Атанас Голаков, представляващ " Лан – 2015 " ООД, което стопанисва пицарията в Сандански.

Съдия Димитър Думбанов е отменил  разпореждането на Национална агенция за приходите за авансово осъществяване на заповедта, а в този момент следва да се произнесе и всъщност.

В последния лист на Национална агенция за приходите на обектите, подлежащи за запечатване поради неиздадени касови бонове или неизрядни фискални апарати, попадат десетки търговци от Пиринско, като някои дори и по два пъти.

Сред нарушителите са пицарията в Сандански и цехът за закуски в Разлог, както и кръчма в Банско, ресторант в Гоце Делчев, най-малко 7 магазина за плод и зарзават в Благоевград,  " турски “ хранителен магазин, бирена борса на Зелендолско шосе, фитнес център, два салона за хубост, увеселителният парк в Белица и доста други.

След всяка хайка на Национална агенция за приходите в съда постъпват десетки тъжби на търговци против заповеди за запечатване. Решенията са в интерес на търговците най-много когато нарушаването е първо и за дребна сума, демонстрира правосъдната процедура.

Търговците избират да платят глобите за нарушаванията пред това обектите им да бъдат запечатвани. Законът задължава чиновниците на Национална агенция за приходите да ползват и двете, заради което арбитър Ваня Вълкадинова от Административен съд – Благоевград насочи преюдициално питане до съда на Европейски Съюз в  Люксембург за това дали е възможно за едно и също нарушаване да се издава наказателно разпореждане с имуществена глоба, както и насилствена административна мярка за запечатване на комерсиалния обект.

Решението  се чака през месец май, като някои административни съдии избират да стопират делата с подобен предмет, до момента в който не се произнесат европейските магистрати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР