Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща

...
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес на официална среща
Коментари Харесай

Българският патриарх Неофит прие на среща премиера Николай Денков

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит одобри през днешния ден на публична среща министър-председателя Николай Денков. Приемът се състоя в постройката на Софийска св. митрополия.

В началото на срещата министър председателят Денков изрече положителното отношение на държавното управление към задачата и делото на Българската православна черква както в предишното, по този начин и в сегашното. Той благодари и за това, че Църквата се включи в подпомагането на бежанците от Украйна, бягащи от войната, с организирането на благотворителни акции и заслон.

От страна на Българската черква Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари на страната за оказаната поддръжка и помощ в закупуването на храм за сънародниците ни в Щутгарт, Германия.

По време на приема бяха споделени разнообразни начинания и действия, които провежда Българската черква и в частност Софийска св. митрополия, както и бе подложен въпросът за междурелигиозния разговор, в който БПЦ играе значима роля на обединител. Страната ни бе изтъкната като образец за любовта и толерантността сред вероизповеданията освен на Балканския полуостров, само че и в Европа.

Темата за религиозното обучение и въвеждането на предмета „ Религия ” като задължителноизбираем също бе разисквана. Духовниците споделиха на министър-председателя, че в последните няколко години Св. Синод издаде учебници за предмета „ Религия-Православие ”, с които да се преподава в учебните заведения. Изтъкната бе и голямата изгода освен за църквата, само че и за страната във въвеждането на предмета, посредством който децата да бъдат учени на добродетелност, добрина и религия.

Срещата приключи с вяра всички положителни и ползотворни начинания да бъдат припознати и взаимно сред Църквата и страната да бъдат осъществени сполучливо.

В срещата участваха още Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Техни Преосвещенства Мелнишкият свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод, Белоградчишкият свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, господин Теодор Атанасов, шеф Кабинет на Българския патриарх, господин Емил Велинов, шеф отдел „ Протокол ” при Св. Синод и господин Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, господин Иван Модев, шеф на кабинета на министър-председателя, госпожа Екатерина Попова, консултант и госпожа Жасмина Донкова, държавен специалист Дирекция „ Вероизповедания ”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР