Негово Превъзходителство Лукаш Кауцки е поредният гост в поредицата от

...
Негово Превъзходителство Лукаш Кауцки е поредният гост в поредицата от
Коментари Харесай

Посланикът на Чехия Лукаш Кауцки: България има добри условия за развитие на ИТ и нови технологии #AmbassadorTalks

Негово Превъзходителство Лукаш Кауцки е следващият посетител в поредицата от изявленията на Novinite: Ambassador Talks .

Чешкият дипломат показа с нас своята позиция по отношение на какво може да предложи България на чехите и хората по света, които може би не виждат капацитета на страната ни и към момента я свързват най-вече с почивките по Черноморието.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Вашата страна?

По традиция, взаимоотношенията на политическо и икономическо равнище сред нашите две страни са на доста положително равнище, нямаме нерешени въпроси от предишното и в доста области имаме идентични или сходни визии. Това важи и в границите на Европейски Съюз и НАТО, където като съдружници постоянно взаимно поддържаме основни начинания и оферти. Виждаме огромен капацитет за задълбочаване на нашето съдействие в бъдеще, изключително в търговията и вложенията.

2. Какво възстановяване на тези връзки виждате в близко бъдеще, а също и в дълготраен проект?

Бихме желали да засилим съдействието и взаимните контакти на най-високо равнище, само че и на работна основа в границите на консултациите сред обособените министерства. Важна част от построяването на политически връзки са и контактите сред парламентарните представители на двете страни, както и сред районите и общините. Въпреки че търговията сред нашите страни пораства всяка година, ние имаме вяра, че посредством усилване на съдействието, изключително в основни браншове като защита, енергетика, транспортна инфраструктура, опазване на здравето, железопътен превоз и ИТ, можем да реализираме още по-добри резултати в интерес на двете стопански системи

3. Според вас, какво е мястото на България в актуалния свят?

България има значимо геостратегическо състояние, принадлежи към Европейски Съюз и НАТО. В същото време тя е страна с огромен стопански капацитет, известна туристическа дестинация. Според мен е значимо да употребява този си капацитет.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни преимущества, които бихте показали?

При срещите си с чешки компании, които биха могли да бъдат евентуални вложители в България, най-често загатваме квалифицираната работна ръка, конкурентно атрактивните разноски за нейното потребление, като цяло стабилната макроикономическа обстановка, удобното географско състояние на страната, обичайна непосредственост на двете страни, както и участието на България в Европейски Съюз. Що се отнася до по-конкретните рекомендации, постоянно загатваме положителни условия за развиване на ИТ и нови технологии с помощта на забавните Български стартъпи и инкубатори.

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства своя имидж или брандинг и в случай че да - имате ли концепция или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Повечето страни по света съществено се занимават с възстановяване на имиджа си и позитивното брандиране. Разбира се, не споделям нищо ново - България би трябвало да се концентрира върху увеличението на мощните си страни, било то красивата и разнообразна природа, културно-историческото завещание, стабилността, която предлага участието в Европейски Съюз и НАТО, идното участие в Еврозоната или договарянията за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. На съответния образец с Чехия виждам, че към момента има огромен капацитет за по-голяма и по-добре таргетирана реклама на България, която множеството чехи към момента свързват най-вече с почивки на Черно море, което е единствено част от това, което страната може да предложи.

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Както знаете, Чешката република ръководи Съвета на Европейския съюз през втората половина на тази година, заради което главните ни действия са свързани с тази основна задача. Искаме да организираме три срещи на посланиците на Европейски Съюз тук, в София, преди края на годината, където да се срещнем с висши български чиновници, с цел да обменим информация и отзиви по отношение на настоящите развития, както и позиции по значими ежедневни въпроси. Освен това, дружно с сътрудниците от посолството ни в Скопие, подготвихме самодейността „ Начини за съгласие “ (Ways of Understanding), ориентирана към възстановяване на връзките и подсилване на съдействието сред България и Република Северна Македония, трите елементи на която се организират поредно в София, Скопие, Петрич и Струмица. Съвместно с Чешкия център в София сме подготвили доста богата културна стратегия за този учебен срок освен тук в столицата, само че и в други елементи на страната. Не оставяме настрани и общоприетите събития като обичайния банкет за националния празник и други

7. Колко надълбоко е засегнала пандемията от Коронавирус двустранните връзки сред България и вашата страна?

Разбира се, пандемията от COVID-19 повлия на връзките ни между тях, както и с други страни. Честотата на контактите на публично равнище доста понижа, огромна част от бизнес срещите се реалокираха в онлайн пространството, а чешките туристи са по-малко спрямо предходни години. От друга страна, главните предпоставки за непоклатимост и положително равнище на нашите връзки не са се трансформирали и да вземем за пример директната въздушна връзка сред Прага и София беше една от двете въздушни връзки, които не стопираха да работят макар пандемията. Твърдо имам вяра, че тази глава и обвързваните с нея ограничавания са значително зад нас и че изискванията за развиване на двустранното съдействие още веднъж ще бъдат удобни.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които желаят да вършат бизнес с хора от вашата страна?

Бихме им предложили да намерят допустимо най-вече информация за Чешката република – без значение дали посредством българското посолство в Прага или посредством чешки институции, които могат да им оказват помощ посредством контакти с евентуални чешки сътрудници като CzechTrade или CzechInvest. Много потребен източник на характерна информация е да вземем за пример уеб порталът. За да се запознаете по-добре с пазарната обстановка, целесъобразно е да участвате в някой от панаирите, проведени да вземем за пример от Brno Exhibitions или PVA Letňany в Прага. Разбира се, можете и да се свържат непосредствено с нас за възможна консултация.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, от кой момент сте в България и кои са най-очарователните места или даже ястия за вас в България?

Имам магистърска степен по модерна история от Карловия университет в Прага. Преди да бъда назначен за дипломат в България през 2019 година бях пет години заместник-министър на външните работи. България може да се гордее с красивата си природа, изключително с планините си, както и с редица красиви исторически градове, било то Пловдив, Велико Търново или Несебър. Що се отнася до храната, боготворя българското кисело мляко, което закусвам всеки ден и страхотната шопска салата.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Вълшебно разнородна страна.

Посланик Лукаш Кауцки приключва Карловия университет в Прага с магистърска степен по модерна история. В интервала 2005-2006 година е парламентарен помощник на заместител министър-председателя по икономическите въпроси в кабинета на държавното управление. След няколко години работа в частния бранш, от 2009-2010 година той е началник на кабинета на члена на Европейския парламент. Година по-късно става ръководител на комисията на Градската асамблея в Прага, позиция, която заема до 2018 година В продължение на една година сред 2013 година и 2014 година той е консултант на министъра на външните работи по дневния ред на държавното управление. След това става общоприет шеф на кабинета на министъра в Министерството на здравеопазването. Между 2014 година и 2019 година Н. Пр. Лукаш Кауцки заема длъжността заместник-министър в чешкото министерство на външните работи. От 2019 година е ексклузивен и пълномощен дипломат на Чешката република в Република България. Женен е и има едно дете. Владее британски и немски език.

показва новата си графа, озаглавена: “ ”. Тя се състои от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на настоящите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление съдържа 10 идентични въпроса.

Нашите почитаеми посетители до момента:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство господин Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете.

Временно ръководещ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, господин Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, госпожа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, госпожа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР