Негово Превъзходителство Али Реза Ирваш, извънреден и пълномощен посланик на

...
Негово Превъзходителство Али Реза Ирваш, извънреден и пълномощен посланик на
Коментари Харесай

Посланикът на Иран в България: Това, което се случва в Газа, не се нарича защита или отбрана

Негово Превъзходителство Али Реза Ирваш, ексклузивен и пълномощен дипломат на Ислямска република Иран в Република България, е роден на 31 март 1961 година Магистър по Политическите науки. Дипломат от кариерата. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1993г. Работил е в дипломатическите задачи на Иран в Индия и Китай като общоприет консул в Хайдарабад и Шанхай. Първия му мандат като дипломат е в Унгария (2006-2010). От 2023г. е ексклузивен и пълномощен дипломат на Ислямска република Иран в Република България. Владее британски и арабски език. 

Ваше Превъзходителство, целият свят е очевидец на това, което стана сред Израел и Палестина. Как ще коментирате протичащото се? Каква е позицията на Иран?

Случилото се на 7 октомври е резултат от 75 години подтисничество над палестинците. Окупацията на техните земи, унижението на няколко генерации палестинци, които живеят в лагери под натиска на окупаторите. Всяка заран, когато се разсънят, те не знаят дали вечерта ще се върнат вкъщи или не. Дали ще останат живи или ще загинат. Дали са свободни или отиват в пандиза.

Оградени са с високи стени. Откъснати са от света и не могат да си показват никакъв проект за бъдещето си, логическият и психически резултат от такава обстановка е протест.

Но какво прави Израел? Определено думата закононарушение не е онази дума, с която може да се опише тази покруса и злополука. Трябва да се измисли дума с повече омерзение и ненавист. Извършва се геноцид и етническото пречистване в най-бруталната му форма и Западът, тръбач на човешките права, го поддържа. 

Това, което се случва, не се назовава отбрана или защита. Това е едностранна офанзива. Израел бомбардира и унищожава беззащитни хора, разселва ги и унищожава домовете им. Правото на самозащита няма външна действителност, то е единствено дефиниция за оправдаване на закононарушението. Разбира се, хората по света знаят това и техните демонстрации по целия свят в отбрана на народа на Газа и настояването за завършек на войната значат същото.

Иранското управление похвали нападението на Хамас, само че отхвърли Техеран да е взел участие в подготовката му. Вашият коментар?

Иран счита, че палестинският народ е подтиснат и се намира в нечовешки условия. Земята им е окупирана и за тях няма ярко бъдеще и вяра. Човешките им права са нарушени и в тази обстановка за тях няма напредък, развиване, мир и бъдеще. Ако един народ живее под толкоз доста подтисничество, терор и не прави нищо против потисника, той заслужава да бъде упрекван.

Случващото се в Газа не е война, а геноцид – по този начин дефинират международните политолози обстановката в линията Газа. Как я дефинира Иран?

Отговорът на този въпрос беше даден в границите на отговора на първия въпрос.

Иран съобщи, че в случай че Израел не спре геноцида, ще има дълготрайни последици. Какви може да са следствията?

Не единствено Иран, само че всеки един мъдрец предсказва, че неизбежният резултат от този геноцид е доста презрян край за ръководещите в Израел. Извършването на такова държание против всяко общество допуска един ден то да си отмъсти за това. С този незаконен акт Израел се изложи на огромна заплаха. Той сподели същинското си лице на света. Отсега нататък хората по света виждат управниците на Израел по този метод.

Организация на обединените нации упрекна и двете страни във военни закононарушения. На какво мнение е Иран?


Коя страна? В момента виждаме единствено една страна, която брутално бомбардира елементарните жители. Другата страна упрекната от Организация на обединените нации несъмнено, че не са почтените хора. Според Организация на обединените нации Израел е публична страна. Хамас няма формален статут в Организация на обединените нации. Каква е изгодата от обвиняванията и осъждането на Организация на обединените нации, когато Израел не съблюдава нито един закон. Извършват ли сега хората от Газа военни закононарушения? Или всяка минута биват убивани под бомбардировките. 

Най-малко 10 500 палестинци, от които 40% деца, са починали, и над 32 000 са ранени от израелските офанзиви в линията Газа. Организация на обединените нации съобщи, че поради израелските бомбардировки в Газа не е останало нито едно безвредно място. Как разяснява Ислямска република Иран тази безмилостна статистика?

Представената статистика не може да бъде наречена с изключение на като злополучие, покруса и военни закононарушения. Разбира се, не се съмнявайте, че Америка и нейните съдружници са обвинени в това. Защото поради заявената поддръжка от тяхна страна Израел прави тези закононарушения. Отсега нататък Америка и поддръжниците на Израел в тези закононарушения не могат да приказват за права на индивида, тъй като потвърдиха, че това, което споделят, не е истина.

Израелската войска умъртви над 4 хиляди деца в Газа, в същото време " Хамас "  отвлякоха над 240 души почтени израелци. Защо се ползва този съвместен гнет върху почтени цивилни жители? Това нова военна тактика ли е?

Под претекст за 240 заложници Израел продължава всеобщо да убива цивилни и да унищожава градовете им. Излагането в напред във времето на пленниците е за да заблуди мозъците на хората и да прикрие убийството на почтени хора, разрушаването на инфраструктурата и тяхното разселване. 

Бившият командващ въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа ген. Бен Ходжис счита, че зад спора в Близкия изток стоят Русия и Иран. Какво е мнението на Иран по отношение на това изказване?

Тези изказвания са за да оправдаят закононарушенията на Израел и тяхната лична поддръжка за убийството на почтени палестински хора. Престъплението се случва сега пред очите на целия свят. Израел продължава да избива хора, а ние би трябвало да се занимаваме с мнението на един някогашен американски пълководец. Тези думи имат за цел да отклонят мозъците на хората от грозната действителността, която се случва.

Иран прикани за задълбочаване на връзките с Русия в региона на енергетиката. До какво ще докара това задълбочаване и в чий интерес?

В сегашния подтекст не искам да отговоря на този въпрос.

Има ли Иран съответно предложение за разрешаване на ескалацията на казуса Израел – " Хамас "  според някои, съгласно други – Израел -Палестина?

Това, което е значимо в този момент е да бъде спряно убийството на хора. Всички представители на медиите да положат старания да не биват убивани почтени хора. В режим на война няма смисъл от никакъв проект.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР