Нефтопреработвателният комбинат празнува 60 години от началото на производствената си

...
Нефтопреработвателният комбинат празнува 60 години от началото на производствената си
Коментари Харесай

Музеят на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ кани бургазлии на Ден на отворените врати

Нефтопреработвателният комбинат чества 60 години от началото на индустриалната си активност

Малко индустриални предприятия могат да се похвалят с дълголетието и достиженията на бургаския нефтопреработвателен цех. От самото му основаване в предприятието се влагат най-хубавите налични технологии, най-ефективните и  новаторски решения, посредством на  което то става мощен мотор за индустриализацията на българската стопанска система и важен фактор в енергетиката на района за десетилетия напред.

Още през петдесетте години на предишния век се появяват  първите стопански планове, показващи, че построяването на лични нефтопреработвателни мощности и произвеждане е по-изгодно от вноса на подготвени нефтопродукти. През 1957 година, младите тогава научни служащи Гошо Джамбов  (по-късно първи шеф на Нефтохимическия комбинат) и Георги Панков (по-късно Министър на химическата промишленост) внасят в Министерски съвет на Република България отчет с предложение за изграждане на цех за преправяне на петрол. На 17 август 1959 г.  Министерският съвет с предписание утвърждава планово задание за проектирането на завода. На 5 ноември 1960 година в равнината сред селата Камено и Долно Езерово е направена първата копка на Нефтопреработвателния цех. Започва да идва първото съоръжение, а на 04.08.1963 година българският танкер „ Антон Иванов “ доставя първия петрол от пристанище Новоросийск в  нефтопристанището в Бургас.

През 1963 година е изведена в употреба първата апаратура за  атмосферна филтрация.  На 2 септември 1963г., промяна „ Г ” с шеф Николай Котов и старши оператор Георги Алексиев създава първия български бензин. Най-очакваната, най-отговорната победа - първата, която ще се трансформира в насочен пункт към доста последващи върхове в развиването на българското нефтопреработване и нефтохимия.

Нов стадий в историята на бургаския „ Нефтохим “ стартира след приватизацията на предприятието от Нефтена компания „ ЛУКОЙЛ “ през октомври 1999 година Ясната тактика за развиването на завода, оптимизацията на бизнес процесите посредством въвеждане на актуален мениджмънт и огромните вложения в модернизацията на индустриалните мощности извеждат „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД измежду водачите в европейското нефтопреработване по успеваемост, екология и софтуерно съвършенство.

Предприятието продължава да заема значимо място на икономическата карта на България и района, като затвърждава репутацията си на благонадежден снабдител на висококачествени нефтопродукти, познати освен на българския и европейския пазар, само че и в Съединени американски щати, Северна Африка и Азия.

Несъмнено най-предизвикателният план, с който се гордее предприятието, е построяването и въвеждането в постоянна употреба на Комплекса за хидрокрекинг на гудрон. Това е най-голямата каталитична апаратура за хидрокрекинг в Европа, с потенциал за преправка от 2.5 млн. тона суровина. Изградена е с най-крупната инвестиция в историята на завода и за България от над 1,5 милиарда USD и с труда на многонационален екип от 4 100 строители и инженери за рекордно късия период от три години. Внедряването на този комплициран развой на процедура наложи пренастройване всички софтуерни потоци в рафинерията, които са повече от 1000. Високо-професионалният екип на рафинерията овладя тази съвременна технология за къси периоди и реализира резултати доста превишаващи плановите стойности, спечелвайки признанието и уважението на международните водачи в сектора. Комплексът за хидрокрекинг на гудрона в „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД се наложи като интернационален обучителен център по тази технология, а българските експерти споделят опита си и вземат участие в пуска на три сходни обекта в Китай и един в Беларус.

И в случай че търсим отговор на въпроса какво обуславя триумфа на предприятието, ще го намерим в музея на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД. Експозицията, открита по случай десетата годишнина на присъединението на „ Нефтохим “ към Групата „ ЛУКОЙЛ “, е събрала в себе си скъпи материални свидетелства за построяването и развиването на комбината от далечната 1963 година и до през днешния ден.  От чернобелите фотоси ни гледат усмихнатите, грейнали очи на първите строители на завода, и на нефтохимиците, които не престават делото им, влагайки разум, сърце и ентусиазъм в тази комплицирана и предизвикателна специалност. Именно хората са живият пулс на завода, силата, която му оказва помощ да върви непроменяемо напред, преодолявайки всички провокации. Безграничният човешки капацитет, високият професионализъм на екипа на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ и мощната корпоративна просвета се преплитат с софтуерното съвършенство, осигурявайки адаптивността и устойчивостта на предприятието в турбулентните социално-икономически и геополитически действителности на времето. Затова нефтохимиците са уверени, че заводът ще продължава да вписва в своята история нови върхове и победи, а музеят ще се обогатява с нови свидетелства за постижения в региона на производството, промишлената сигурност, защитата на труда и екологията, технологиите и корпоративната обществена отговорност.

По случай Деня на нефтохимика и 60-та годишнина от началото на индустриалната си активност „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД кани всички фенове на историята да посетят Музея на Дружеството, с цел да се срещнат със забележителната експозиция от материалното завещание на завода, с софтуерния прогрес и общественото развиване през годините.

Посещенията за жителите са проведени в интервалите:
от 04.09.2023 година до 08.09.2023 г.; от 11.09.2023 година до 15.09.2023 година от 11.00 ч. до 13.00 ч.
с обезпечен превоз (тръгване в 11.00 ч. бул. „ Сан Стефано “, посока бул. „ Мария Луиза “- 20 метра след спирка на градски превоз до разклонението с ул. „ Драма “).

Желаещите могат да се запишат в Дом на нефтохимика, Съвет на ветераните-нефтохимици, 2 етаж или на телефони: 056/903 822 и 056/903 821 от 09 ч. до 12 ч., всеки работен ден.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР