Неефективно правосъдие, безнаказаност на изпълнителната власт, политическа зависимост на полицията

...
Неефективно правосъдие, безнаказаност на изпълнителната власт, политическа зависимост на полицията
Коментари Харесай

Правен експерт: Съдебната реформа няма да се придвижи напред, няма политическо време и мнозинство

Неефективно правораздаване, безотговорност на изпълнителната власт, политическа взаимозависимост на полицията и съществени проблеми в медийната среда. Това са единствено част от проблемите в България, които установи преди дни в собствен отчет Групата на страните против корупцията на Съвета на Европа (ГРЕКО). Кой е източникът на всички тези проблеми и има ли очаквания за разрешаването им?

„ Пореден отчет, който споделя познати за нас неща, които ние просто във времето или подценяваме, или нямаме към кого да адресираме, предвид на това, че няма настоящо Народно заседание, което да се заеме с тях дълготрайно, в случай че има политическа воля. “

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime правният специалист към Институа за пазарна стопанска система Иван Брегов.

„ Изброени са неща, които не са маловажни, само че надали са толкоз апетитни за необятната част от българското общество “, уточни той и даде образец с някои неуредици в Министерство на вътрешните работи.
За следващ път (е посочено в отчета, че – бел. ред.) не е ясно какви дарения получава Министерство на вътрешните работи и дали това не го слага под някаква икономическа взаимозависимост.
Брегов даде образец с общини, които подаряват гориво на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи и по този метод се слага под подозрение до каква степен органите на реда биха разследвали локалните управляващи за противозаконни действия.

В отчета на ГРЕКО е показана и неефективността на КПКОНПИ, като е изработен обзор на законопроекта, показан от Министерството на правораздаването и признат към този момент на първо четене, уточни още Брегов. Той обаче не чака промяната в антикорупционната комисия да бъде дефинитивно призната и приложена.

Според правния специалист рекомендациите в отчета на ГРЕКО не са толкоз съответни, а по-скоро дават систематизирана рамка в голям брой насоки и се насочат още веднъж бележки какво е прилагано дотук и за какво няма резултати.
Най-големият въпрос е с чувството за корупция, което е безпределно мощно, както на вложителите, по този начин и на българските жители, а делата против лица от висшите етажи на властта са извънредно малцина, като още по-малко са влезлите в действие присъди, които по някакъв метод да открият всичко това.
„ Свикнали сме и на по-конкретни и остри отчети “, уточни Брегов. По думите му изключително разлика няма.

„ Единствената разлика е, че може би ние привикнахме с сериозния прочит на българската среда, привикнахме с това да няма институционални последствия и политическа ангажираност. Какъвто и отчет да има, излиза наяве, че работата на терен би трябвало да се свърши тук от нас, първо ние като жители и по-късно посредством нашите представители в Народното събрание “, акцентира правният специалист.

Последствията от неосъществените промени в правосъдния бранш у нас ще бъде закъснение на разплащанията по Плана за възобновяване и резистентност, означи Брегов.

Според него в полето на правораздаването е имало три значими неща, които 48-ото Народно заседание е можело да свърши – това са разделянето на антикорупционната комисия на две елементи, приемане на механизма за следствие на основния прокурор, в това число краткотрайно му премахване и отбраната на лицата, подаващи сигнали за осъществени закононарушения от негова страна, както и приемането на промени, обвързвана с етичните кодекси на българските съдии и прокурори.

Нито една от тези тематики обаче няма да бъде придвижена, тъй като няма политическо време и уверено болшинство, счита Брегов.

„ Късият небосвод и неналичието на политическа воля ще ни кара дълги години да бутаме тези тематики без прогрес “, разяснява правният специалист.

По думите му огромните последствия ги плащаме ние като общество, а рецензиите извън са нужното зло, което да ни кара да движим напред.

„ Не желая да чувам едни непрекъснати рецензии към страната, само че те са нужната помощ извън, която да ни предизвика нещо да пожелаем сами да променим “, съобщи Брегов.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР