Недвижимите имоти все по-бързо губят стойност, Цените на имотите падат

...
Недвижимите имоти все по-бързо губят стойност, Цените на имотите падат
Коментари Харесай

Имотният балон в Германия се спука - колко по-сериозна може да стане кризата?

" Недвижимите парцели все по-бързо губят стойност ", " Цените на парцелите падат с рекордни темпове ", " И през 2024 парцелите ще продължат да поевтиняват ", " Имотният балон се спука ".

Това са единствено част от заглавията в немските медии от последните няколко дни, откакто от години цените на парцелите в Германия следваха единствено една посока: нагоре.

На растежа на цените нe попречи даже пандемията. Само преди месеци специалисти предупреждаваха, че прегряването на пазара в един миг ще докара до обезценяване на жилищата, утежняване на предлагането и още по-голям дефицит.

Сега данните за третото тримесечие на годината удостоверяват точно това: цените на жилищата в Германия вървят надолу.

Само сред юли и септември спадът е бил с над 10 на 100 в съпоставяне със същия интервал предходната година, или най-сериозният от 2000 година насам.

" Основната причина за това евентуално е по-слабото търсене вследствие на увеличените разноски за финансиране и високата инфлация. Само от второто до третото тримесечие цените са паднали с 1,4%: от пика напролет на 2022 година те непрестанно понижават, “ разяснява данните в своя обява Der Spiegel.

Най-засегнати от спада са огромните градове в Германия: Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф.

Цените на едно- и двуфамилни жилища са с близо 13% по-ниски в съпоставяне със същото тримесечие на 2022.

В същото време пораства броят на хората, които живеят чартърен, което води до растеж на цените на наемите, изпреварващ този на заплатите.

" Причината за смяната на пазара на парцелите са няколко: внезапното повишаване на лихвените проценти, усложнения в доставките, дефицит на строителни материали, оттова и повишаването им, както и увеличените цени на строителството и силата, " се показва в отчет за имотния пазар, представен от Handelsblatt.

Войната в Украйна явно въздейства на строителството.

" От 2022 година насам цените на парцелите бяха изкуствено надувани, подобен балон не е имало в последните 50 години, " изяснява създателят на отчета от Германския институт за стопански проучвания Константин Холодилин.

" Проучванията демонстрират, че наклонността на спад евентуално ще продължи през 2024 година макар предстоящата смяна в политиката на Европейската централна банка. Очакваме междинен годишен спад от половин % до два % и половина, " споделя анализаторът Торстен Ланге.

Очакванията са ЕЦБ да смъкна главния лихвен % в еврозоната поради намаляващата инфлация - сега той е 4.5%. Това би означавало, че ипотечните заеми може да поевтинеят.

По-слабото търсене, дължащо се на по-трудните финансови условия за закупуване на недвижими парцели, също може да бъде решаващо през 2024 година, като упованията са за доста дребен брой покупко-продажби за покупка на жилища, споделят специалистите.

Но забавянето на жилищното строителство има по-сериозни последствия: защото секторът съставлява към 5 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната, рецесията утежнява вероятностите пред най-голямата стопанска система в Европа като цяло.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР