Недоволството от функционирането на демокрацията е свързано с недоволство от

...
Недоволството от функционирането на демокрацията е свързано с недоволство от
Коментари Харесай

Недоволството от демокрацията идва от недоволството от икономиката

Недоволството от действието на демокрацията е обвързвано с неодобрение от стопанската система и вероятностите пред инвидида. Върху него обаче не въздействат нито персоналните приходи, нито образованието, възрастта и полът. Това са част от изводите на допитване на изследователския център " Пю ".

Гняв против политическите елити, икономическо неодобрение и тревога, породена от бързите обществени промени – тези фактори разпалват политически катаклизми по света в последните години. И вляво, и вдясно в спектъра изникват антисистемни водачи, партии и придвижвания, които в някои случаи слагат под подозрение фундаментални правила и институции на демократичната народна власт.

Идеите в основата на демократичната народна власт към момента са известни по света, само че отдадеността на демокрацията може в това време да е слаба. За това има голям брой аргументи.

При калкулации на медианата, 51% от респондентите в 27 страни са недоволни от метода, по който демокрацията действа в родината им; доволните са 45%. Оценките за това обаче варират доста в другите страни: над 60% от шведите и холандците гледат положително на положението на демокрацията, до момента в който огромни болшинства в Италия, Испания и Гърция са скептични.

Причини за неодобрение

Резултатите от допитването демонстрират разнообразни аргументи за недоволството: множеството хора са на мнение, че изборите в действителност нищо не трансформират, че политиците за корумпирани и нямат досег с ралността и че правосъдната система не е обективна.

Анализът демонстрира, че недоволството от демокрацията е обвързвано с икономическа фрустрация, проблеми с самостоятелните права и възприемането, че политическите елити са подкупни и не ги е грижа за елементарните хора. Конкретно в Европа резултатите демонстрират, че има връзка и с мнението по отношение на Европейски Съюз, възприемането дали имигрантите одобряват локалните традиции и с настройката на индивида към популистките партии.

Икономиката

Връзката сред нея и оценката за това по какъв начин се оправя демокрацията е мощна. В 24 от 27-те страни хората, които са на мнение, че стопанската система е в неприятно положение, са по-склонни да бъдат недоволни и от политическата система. В останалите три толкоз малко хора са били удовлетворени от стопанската система, че не е допустимо резултатите да бъдат оценени.

Същото важи и когато се вземат поради мненията за икономическите благоприятни условия – в 26 страни хората, които считат, че няма по какъв начин човек да усъвършенства стандарта си на живот, са по-склонни да не утвърждават и действието на демокрацията.

Авторите означават, че в тези случаи нито персоналните приходи, нито полът, възрастта и образованието играят огромна роля.

То е извършено сред повече от 30 хиляди души в 27 страни през 2018 година Обхванатите страни са Холандия, Швеция, Германия, Унгария, Канада, Франция, Полша, Англия, Индия, Съединени американски щати, Италия, Нигерия, Русия, Австралия, Аржентина, Япония, Испания, Южна Корея, ЮАР, Мексико, Гърция, Индонезия, Кения, Бразилия, Филипините, Израел и Тунис.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР