Недоволство сред животновъдите. Въпреки че цените на млечните продукти в

...
Недоволство сред животновъдите. Въпреки че цените на млечните продукти в
Коментари Харесай

Фермери изляха млякото от животните си в знак на протест

Недоволство измежду животновъдите. Въпреки че цените на млечните артикули в магазините са се вдигнали в пъти и не престават да порастват, изкупната цена на млякото пада. В Хасково фермерите те се събраха на митинг поради ниските изкупни цени на млякото. Само през последната седмица те са спаднали с 20 %. Стигна се и до напрежение. Димитър Иванов споделя.

Вече 35 години Кирил гледа крави. Само през последната седмица изкупната цена на млякото е спаднала с 20 %, а това води до стесняване на разноски.

„ За популацията цените са непостижими, не могат да си ги купят, а при нас - ето просто отхвърлят да го купят ”, сподели Кирил Митев и излива мляко в канала. „ И там не може, тъй като не можем да изхвърляме такива боклуци в канализацията ”, добави той пред Нова телевизия.

Според животновъдите повода за внезапното понижаване на изкупната цена е импорт на на ниска цена мляко и упорстват страната да вземе ограничения, с цел да резервира сектора.

Фермерът Мария Степанчева се обърна с апел към управляващите. „ Ние се обръщаме към държавното управление, към президента, дали с министерско разпореждане краткотрайно ще се приключи вноса или ще се обезпечат средства да се подкрепят земеделските производители, само че ние не можем (да продаваме) под себестойността ”, сподели Степанчева.

В Хасково по време на осведомителна среща на земеделското министерство през днешния ден се оказа, че в залата няма място за фермерите и се стигна до ескалиране на напрежението.

Фермерите разчитат на разговор, в противоположен случай упорстват за оставки в земеделското министерство. А министърът разгласи, че към този момент са почнали инспекции за вноса и качеството на продукцията. 

Някои от производителите показаха, че преди седмица тяхната продукция се е търсела доста и цената е била към 1,25 лв. за литър.

„ Има импорт на мляко от чужбина, което вреди на родното произвеждане. Твърди се, че това е мляко от Унгария и Полша. Но след осъществена от нас инспекция стана ясно, че млякото влиза на цена от близо 85 стотинки. Мислим, че това е суровина от Украйна, която е импортирана в Унгария и Полша – откъдето тя влиза у нас ”, акцентира различен притежател на кравеферма.

По думите на служебния министър на земеделието и храните Явор Гечев има частична далавера. „ Прясното мляко бутилирано, пастьоризирано да доближава такива цени. Най-малкото да са солидарни по веригата, с цел да получават естествени цени самите аграрни производители ”, сподели той.

Фермерите ще продължат с недоволството си до момента в който получат увещание, че проблемите им ще бъдат решени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР