Недоволни украинци и хотелиери протестираха в Слънчев бряг. Причината е

...
Недоволни украинци и хотелиери протестираха в Слънчев бряг. Причината е
Коментари Харесай

Отчаяние и паника сред украинците заради преместването в държавни бази, недоволство при хотелиерите

Недоволни украинци и хотелиери стачкуваха в Слънчев бряг. Причината е решението на страната за ново пренасяне на бежанците в почивни бази, този път без компромисна опция да останат в хотелите при избрани условия.

За повторно след началото на бежанската рецесия, почнала в края на февруари, украинските жители ще бъдат извеждани от хотелите и премествани в държавни бази. В края на юни завърши първата стратегия за подкрепяне на бежанците. Те бяха настанени и изхранвани при положителни условия. Коалиционното държавно управление обаче реши, че те ще бъдат извозени от хотелите на морето и ще бъдат настанени в бази навътре в страната. Настъпи хаус. Сега още веднъж има терзание, че решението е взето в последния миг.

Деси Николчева има хотел, в които са настанени украински жители и недоумява за какво е взето това решение.

„ Има хора, които са хронично или онкоболни. Как те ще си сменят лекарите? На какъв принцип ще ги извозват? Хората са обезпокоени и плачат “

Руска Минчева също е притежател на хотел, в които са настанени бежанци. Тя изясни в предаването „ Преди всички “ по БНР, че чака да бъде даден някакъв толеранс.

„ Някои от тях пристигнаха скоро, избягали са от бомбардировки. Те чакат и питат дали ще им дадем храна и на следващия ден. Не виждам за какво не се даде опция на хотелиерите да преценяват дали могат да продължат работа по програмата “.

Заместник –областният шеф на Бургас - Пламен Янев изясни, че регионалната администрация ще направи всичко належащо.
„ Трябва да първо да станат ясни базите, в които ще бъдат настанени и по-късно ще се сътвори нужната организация “

Украинците пък споделиха, че са обезпокоени и не желаят да изоставен местата, където са настанени в този момент.

Има държавни и общински бази, които са подобаващи за зимни условия, изясни Константин Ботев, който е държавен специалист в дирекция „ Туристическа политика “ в Министерството на туризма и член на междуведомствената група, която взима решенията за украинските бежанци.

„ В тях ще има храна, отопление и електричество. Те са в цялата страна. От 1 до 15 ноември е планувано преместването. Нямам информация за настаняване във фургони “.

Той не можа да даде отговор съответно по какъв начин ще бъде обезпечена опция за приемане на достъп до обучение и лекарски грижи в новите места за настаняване, защото е от компетенцията на други ведомства.

Към момента остава в действие решението да се отпускат по 10 лв. дневно на човек без изхранване и 15 лв. с изхранване, разясни Ботев.

Средствата, които се отпускат от Европейски Съюз за бежанците, не отиват единствено за настаняване, а и за обществено подкрепяне, обучение и интеграция, изясни той.

Всички хотели ще получат парите, които страната им дължи за пребиваването на бежанци в тях, увери Ботев. Това би трябвало да стане до края на месеца, счита той.

Отношението към украинските жители постоянно е било хуманно, съобщи Константин Ботев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР