Недостигът на лекарства го наблюдаваме години наред и това е

...
Недостигът на лекарства го наблюдаваме години наред и това е
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Недостигът на лекарства е от години. Д-р Меджидиев манипулира общественото мнение - Здраве

" Недостигът на медикаменти го следим години наред и това е проблем, който не се взема решение обхватно. В момента доктор Меджидиев се насочва към една от аргументите за това, само че не към главната. Той смесва в опита си за операция на публичното мнение истината с неистината. "

Така на поста доктор Асен Меджидиев във връзка със свършеното в нейния мандат за дефицита на медикаменти в аптечната мрежа.

Миналата седмица Меджидиев  По думите на Меджидиев системата не дава опция за добър надзор, работи с нелицензиран програмен продукт и взима данни за наличност на медикаменти прекомерно обратно във времето, което може да компрометира актуалността на забранителния лист за експорт на медикаменти.

Правен е един много внимателен разбор, с който евентуално доктор Меджидиев не е осведомен - какви са аргументите за дефицит. Оказва се, че в над 50% от случаите лекарите предписват медикаменти, които към този момент не са на пазара по ред аргументи. Някои фармацевтични компании предпочитат да се отдръпват от пазара, да не продават, поради ниските цени или поради проблеми в производството. За да може хората да получават медикаментите си преди всичко лекарите би трябвало да предписват това, което е налично. Това може да се случи, когато се подава информация за наличното към тях , изясни Сербезова.

По думите ѝ в множеството случаи, като се изключи няколко продукта, които станаха известни, има лечебни други възможности.

" Логично е да се промотират и която единствено в България и още две страни от Европейски Съюз не е въведена. Анализът на дефицита демонстрира, че аргументите са по-големи, че това, към което се насочва министърът, не е съществена причина ", уточни тя.

По думите ѝ няма доказателства, че

не е създадена по времето на моето ръководство. В целия естествен свят, когато има такава база данни, е обикновено да се поръча одит - като този на " Информационно обслужване ". СЕСПА се управлява от Изпълнителната организация по медикаментите, не от Министерство на здравеопазването, тъй че те са виновни за контрола. Съмнявам се всеки да може да влезе без да остави диря, изясни тя.

Сербезова опроверга и друго изказване на служебния министър - че по време на нейното ръководство на здравното министерство следените медикаменти са били понижени от 400 на 60. Тя уточни, че следените лекарства постоянно са били към 4000, колкото са включени в Позитивния лекарствен лист (списък с медикаментите, които НЗОК заплаща).

Бившият здравен министър коментира и обвиняването, че и че всеки може да влезе в системата, без да остави диря.

СЕСПА не е създадена по време на моето ръководство. Тя се управлява от Изпълнителната организация по медикаментите, всеки консуматор, който влиза вътре, е регистриран. Дълбоко се съмнявам изказванията на Меджидиев да са истина, тъй като вкарват доста рисково подстрекателство . Той на няколко пъти си опонира. Първо споделяше, че отчетът е с осведомителен темперамент, през ноември сподели, че формулата е изменена законно, по-късно, че е грешна. Има една-единствена формула - няма формула на Меджидиев или на Сербезова. Тя е такава, каквато е заложена в закона, уточни някогашният министър.

По думите на Сербезова смяната във формулата се е наложила след сигнали от европейска и българска организации, че има неточности във формулата, тъй като са били тествани разнообразни количества и не е била дадена действителна визия за обстановката в страната. Не всички регистрирани в системата са подавали информация. Според тези сигнали въпросната формула е била противозаконна, което е наложило да я приведат в сходство със закона.

Тя акцентира, че още през август 2022 г. Народното заседание е приело смяна, която дава

" Препоръките се разискват с " Информационно обслужване " и касаят възстановяване на системата, а не престъпления. Така че в това е операцията - да се споделя на хората, че не са подхванати дейности по всички рекомендации ", посочи в умозаключение Асена Сербезова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР