Недостигът на желязо в организма е важен проблем, тъй като

...
Недостигът на желязо в организма е важен проблем, тъй като
Коментари Харесай

Как да се храним при анемия

Недостигът на желязо в организма е значим проблем, защото проявата му приказва за анемия. Това е названието на най-често срещаното заболяване на кръвта. Повечето болни са дами и деца.

Факт е, че желязото оказва помощ на първо място за поддържане на естествения хемоглобин и броя на алените кръвни кафези. В случай на ниско равнище на хемоглобина настава кислороден апетит, защото процесът на засищане на тъканите с О2 е доста муден.

Количеството желязо в тялото е тясно обвързвано с нашето богатство и общ тонус. Осигурява освен растежа на децата, само че и запазването на младостта и енергичността на възрастните. Болезнената бледност, чупливите нокти, летаргията, сънливостта, замайването са типичните за анемията и недостига на желязо. И най-често срещаната причина за това заболяване е ниското наличие на желязо в храната и неприятното му асимилиране заради недохранване.

Основни понятия за желязото, получавано от храната

Количеството желязо, което се получава от храната, е по-сложен въпрос, тъй като в нея се съдържа желязо в хем и нехем форма. Първият вид идва от храната от скотски артикули, това са говеждото месо, черният дроб, птиците, рибата. Той е лесносмилаем. А нехем желязото се набира от растителните храни, каквито са хлябът, елдата, наровете, тиквата, зелените зеленчуци.

Важно също така е значимо освен количеството признато желязо, само че и до каква степен се усвоява от тялото. От животинските артикули желязото се усвоява с 30 %, от растителни единствено 1-10 %. Поради това не се предлага вегетарианска диета- от време на време тя не съдържа задоволително желязо и след няколко години на цялостно отменяне на месото може да се появи анемия.

Основни положения на вярното хранене при анемия

Основните храни, източници на желязо, са телешкото месо и черният дроб. Добре е 2-3 пъти седмично да участват в храната. В останалото време се предлагат птиците, рибата, морските блага. Яденето единствено на месо обаче също не е нездравословно. Животинската диета би трябвало да бъде сполучливо допълнена с растителни храни, каквито са зеленчуците, плодовете, зърнените храни, съдържащи витамини.

Без витамините цялостното асимилиране на желязото е невероятно. Затова всеки ден в менюто би трябвало да участват зеленчуци или плодове, допълващи месото, птиците и рибата. Салатите от пресни зеленчуци и билки, киселото зеле с моркови и сладки чушки са положително многообразие в храната, осигуряващо и усвояването на желязото.

В продуктите има и субстанции, които пречат на усвояването на желязото. Такива са танините, фитиновата киселина, калцият. Те свързват желязото в неразтворими съединения и пречат на абсорбирането му в чревния тракт. Танинът се съдържа в чая, фитиновата киселина откриваме в зърнените култури, бобовите растения, а калцият е в млечните артикули.

Тези храни не би трябвало да отпадат от менюто. Те са потребни и дават на тялото ни най-важните съставни елементи за работата му, само че е нужно да се употребяват вярно и в рационални количества, тъй че да не пречат на усвояването на желязо от храната.

Желязото не се схваща с калция, по тази причина месо и мляко не си подхождат, както и сирене и мляко и чай с мляко.

Нуждата от желязо нараства доста в интервала на деен напредък на организма, по време на бременност и кърмене, както и при огромни физически натоварвания. Жените се нуждаят от него по време на менструация. С тези обстоятелства би трябвало да се преценява и храненето.

 по какъв начин да се храним при анемия

Напълно допустимо е да се избегне анемията с избора на храни, които основават баланс в диетата и постоянно участват храните, богати на желязо.

Как да се храним при анемия?

1. Листни зеленчуци

Листните зеленчуци, изключително тъмнозелените, са измежду най-хубавите източници на нехемово желязо. Това са: спанакът, къдравото зеле, руколата, манголдът, спанакът, килселецът и други.

Някои листни зеленчуци, като манголда, съдържат фолиева киселина - витамин В9. Диета с ниско наличие на този витамин може да аргументи анемия с дефицит на фолиева киселина. Цитрусовите плодове, бобът и пълнозърнестите храни са положителни източници на витамина.

При консумация на зленолистни зеленчуци, източници на желязо, има повишаване на стойностите на минерала. Някои зеленчуци с високо наличие на желязо, като спанака и кейла, също имат и високо наличие на оксалати.

Става въпрос за съединенията, които предотвратяват усвояването на нехемовото желязо. Не би трябвало да се набират нужните на организма минерали и витамини само и единствено от тези зеленчуци, а с необятен избор от артикули.

Витамин С оказва помощ на стомаха в усвояването на желязото. Консумацията на листни зеленчуци с храни, които съдържат витамин С като портокали, червени чушки и ягоди, може да увеличи степента на асимилиране на желязото. Някои зеленолистни, като манголда, са положителни източници както на желязо, по този начин и на витамин С.

2. Месо и домашни птици

Всички типове месо и птичето включително съдържат хемово желязо. Червеното и агнешкото месо, както и дивечът са най-хубавите източници на минерала. Домашните птици и пилешкото имат по-ниско наличие, по тази причина би трябвало да се комбинират с храни, които съдържат нехемово желязо, като зеленолистните зеленчуци, с цел да се усили усвояването на минерала.

3. Черен дроб

Субпродуктите не са обичани на доста хора, само че те са превъзходен източник на желязо. Черният дроб е може би най-популярният от субпродуктите, богати на желязо и фолиева киселина. Други такива са сърцето, бъбреците и говеждият език.

4. Морска храна

Някои морски блага доставят хемово желязо. Ракообразните, включващи стридите, мидите и скаридите са положителни източници. Повечето риби съдържат желязо, най-вече има в сардините, рибата звук, прясната сьомга, пресния костур.

Храни с високо наличие на калций не би трябвало да се смесват с храни, богати на желязо. Богати на калций са прясното мляко, киселото мляко и сиренето, сардините, броколите, тофуто.

5. Обогатени храни

 потребни храни при анемия

Обогатени с желязо хранителни артикули са наложителен детайл към ежедневното меню на вегетарианците за предотвратяване от анемия. Опции са обогатеният портокалов сок, обогатените, подготвени зърнени храни, храните, приготвени от обогатено царевично брашно и други.

6. Бобови култури

Бобовите култури са добър източник на минерала както за вегетарианци, по този начин и за месоядни. Освен това са на ниска цена и повсеместен вид. Богатите източници са: нахутът, бобът, соята, грахът.

7. Ядки и семена

Много типове ядки и семена са положителни източници на желязо. Те имат прелестен усет както употребявани независимо, по този начин и поръсени върху салати или в кисели млека. Яденето на сурови ядки и семена, когато е допустимо, е по-добрият вид. Съдържащите желязо са: тиквените семки, кашуто, шамфастакът, конопените семена, кедровите ядки, слънчогледовите семки.

Бадемите също са добър източник на минерала. Те са здравословна храна като част от диетата, само че защото са и с високо наличие на калций, може да не покачат равнищата на желязо в тялото.

Препоръки за предварителна защита на анемията

В дневното меню би трябвало постоянно и в задоволителни количества да участват продуктите, познати като източници на желязо, витамин В12 и фолиева киселина. На трапезата би трябвало да има храни от цвекло, спанак, маруля, соя. Много богат на желязо е сусамът. В12 се съдържа в месата, черния дроб, бъбреците, млечните артикули.

Тъй като желязото се усвоява по-добре от организма при съществуването на витамин С, би трябвало организмът постоянно да има задоволително количества от него. В менюто би трябвало да участват и храни, доставящи аскорбинова киселина като зелета, чушките, зеленият лук, спанакът, киселецът, портокалите, грейпфрутите, шипките.

Листата и семената на сминдуха, като се изключи че са един от главните източници на желязо, са превъзходен стимулатор на кръвообразуването.

Бадемите са чудесно средство за профилактика на анемията. Те съдържат доста мед, стимулатор на синтеза на хемоглобина.

Пресните плодове и зеленчуци, разнообразната храна, съдържаща хемово и нехемово желязо усилват приема на желязото и усвояването му.

Вижте и: Рецепти от националната медицина при анемия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР