Недостатъчни действия на българските власти за зачитане на човешките права

...
Недостатъчни действия на българските власти за зачитане на човешките права
Коментари Харесай

Доклад на Държавния департамент за България: Корупция, цензура и произволни арести

" Недостатъчни " дейности на българските управляващи за ценене на човешките права и за справяне с корупцията.

Това се показва в новия годишен отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на човешките права в света през 2022 година

Ето какво още установи той:
грубо или унизително отношение от страна на управляващите, в това число към арестувани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца;произволни арести; съществени проблеми с независимостта на правосъдната система;сериозна корупция в държавната администрация;престъпления, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към членове на ромската общност;престъпления, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към ЛГБТ общността.
Според отчета корупцията, неефективността и неналичието на отчетност са необятно публикувани проблеми, които засягат независимостта и безпристрастността на правосъдната власт у нас.

Общественото доверие в правосъдната система остава ниско заради схващането, че магистратите са податливи на политически напън.

В отчета е посочено, че през август Софийският административен съд е удостоверил решението на Софийския областен съд, че някогашният министър-председател Бойко Борисов, някогашният министър на финансите Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са били задържани нелегално.

Малтретиране в ареста

От Департамента на Съединени американски щати показват, че през януари неправителствената организация Български хелзинкски комитет разгласява изследване измежду пандизчии, в което се твърди, че 27% от тях са били подложени на малтретиране по време на задържане, и се отбелязва, че 24% са се оплакали, че са били подложени на физическо принуждение, до момента в който са били в полицейски сектор.

В изследването се отбелязва, че хипотетичната цел на насилието постоянно е била да се изтръгне информация, да се получи самопризнание или да се накаже арестуваното лице за хипотетично закононарушение.

Ниска отбрана на лица с увреждания

" Правителството не ползва дейно закона за отбрана на правата на лицата с физически, умствени, интелектуални и сензорни увреждания и лица с увреждания не са имали достъп до обучение, здравни услуги, публични здания и превоз наедно с останалите ", се акцентира в документа.

Проблеми с малцинствата

Законът пази всички жители от дискриминация, учредена на расова основа, етнически генезис или народност, само че държавното управление не ползва закона дейно.

" Обществената непоносимост към малцинствените групи продължава и се показва в честа дискриминация против ромите и етническите турци. Политически и държавни дейци от време на време я одобряваха или подтикваха към нея ", се споделя в отчета.

От Департамента на Съединени американски щати споделят, че антисемитска изразителност продължава да се появява постоянно в обществените мрежи и като мнения под публикации в онлайн медиите.

Медийна независимост

" Журналистите оповестяват за публицистични забрани за отразяване на съответни лица и тематики и за налагане на политически гледни точки от страна на корпоративни водачи с хипотетичната поддръжка на държавното управление ", написа в отчета.

Според изследване на Асоциацията на европейските публицисти, оповестено през октомври, всеки десети публицист е бил заплашван със правосъдно дело поради работата си, а всеки четвърти публицист е упражнявал автоцензура.

Корупция

Макар че законът планува наказателни наказания за корупция на длъжностни лица, държавното управление не го ползва дейно и се оповестява, че длъжностни лица от всички клонове на държавната администрация са взели участие в корупционни практики безнаказано.

Докладът цитира и телевизионно изявление на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов, в което споделя, че някогашен политически водач му е предложил 500 000 лв., с цел да може компанията „ Евролаб 2011” да продължи да прави частния фитосанитарен надзор на границата с Турция.

В документа е посочено, че през май „ Евролаб 2011 “ е отстранена поради съмнения за фалшифицирани контролни процедури и хипотетична корупция, която е ощетила обществените средства с до един милиард лв.. През юли Христанов разгласи, че преди този момент е докладвал на полицията за нарушаванията на „ Евролаб 2011 “.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР