Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се

...
Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се
Коментари Харесай

Омбудсманът оспорва пред КЕВР планираното поскъпване на парното

„ Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се трансформират в пленник на прогнози, откъснати от действителностите на пазара. “ Това написа омбудсманът Диана Ковачева в мнението си до Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ във връзка декларираните от регулатора планове за фрапантно нарастване на цените на топлинната сила за новия регулаторен интервал от 1 юли 2021 г.

„ Освен обективните фактори на интернационалните пазари, настоящата Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила основава предпоставки за надълбоко деформиране на ценообразуването във щета на крайните консуматори “, акцентира доцент Ковачева.

Омбудсманът слага акцент върху обстоятелството, че досегашната процедура е посочила, че е невероятно КЕВР да изготви реалистични прогнози за 12 месеца напред за цените на природния газ и на въглеродните излъчвания. Доказателство за това са прогнозите на регулатора за приключващия в този момент ценови интервал, които са били изрично опровергани от пазара, а това докара до обстоятелството, че жители и компании са надплатили през сметките си за топлинна сила близо 29 млн. лева за природен газ.

„ Съгласно Наредба № 5, точно дългите 12-месечни прогнози на регулатора за цените на природния газ и на въглеродните излъчвания залягат в основата на ценообразуването като образуват към 77% от крайните цени на топлинната сила “, добавя доцент Ковачева, представена от БГНЕС.

Според нея изключително обезпокоително е, че настоящите правила при ценообразуването основават мотивация за КЕВР да се презастрахова посредством завишаване на прогнозните разноски на сдруженията в бранш „ Топлоенергетика “, за недопускането на възможни техни стопански загуби. Подобно презастраховане обаче е за сметка на крайните клиенти и е безусловно недопустимо, безапелационна е Диана Ковачева.

„ Предвид гореизложеното упорствам КЕВР незабавно да проучва действието на Наредба № 5 и в рационален период тя да бъде променена, за основаване на благоприятни условия за гъвкави промени, в това число и за понижения на цените на топлинната сила, когато са налице предпоставките за това “, акцентира Ковачева.

Тя показва, че и в този момент топлофикациите мерят със средства за комерсиално мерене доставените количества топлинна сила в абонатните станции всеки месец. Затова възможни промени на цените на топлинната сила на месечна или на тримесечна база не би следвало да основават проблеми за топлопреносните предприятия.

„ Колкото до сметките на крайните консуматори, системата за дялово систематизиране на топлинната сила за тях и сега се ползва с отчитане на разнообразни ценови интервали в границите на един отоплителен сезон “, написа още омбудсманът.

В мнението си публичният бранител приканва идното решение на КЕВР за нови цени на топлата вода и парното от 1 юли 2021 година да бъде категорично съобразено с член 6, алинея 1 от Наредба № 5, според която за гарантиране ползите на клиентите комисията поправя нужните доходи и/или цени на енергийното дружество за всеки ценови интервал според от осъществяването на индикаторите за качество на силата и за качество на обслужването през миналата година.

„ Държа още веднъж да подчертая, че обществото чака от регулатора безапелационна аргументация на всеки приет разход на енергийните сдружения “, написа доцент Ковачева.

В умозаключение тя упорства новите цени на топлинната сила да бъдат направени в сходство с член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката, според който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна сила се правят при гарантиране отбраната ползите на потребителите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР