Недопустим натиск и намеса в работата на Комисията за защита

...
Недопустим натиск и намеса в работата на Комисията за защита
Коментари Харесай

Реалност или мит е политическото влияние върху независимите регулатори

Недопустим напън и интервенция в работата на Комисията за защита на конкуренцията. Така регулаторът дефинира думите на Кирил Петков, който прикани актуалният състав на самостоятелния по закон регулатор да не взема решение за придобиването на „ Булсатком ” от United Group, предава.

Изявлението на съпредседателя на „ Продължаваме Промяната ” идва седмица след станалата обществено притежание среща сред Петков и Спас Русев, който стои зад „ Булсатком ”. Темата провокира и вълна от реакции към въпроса дали това е политически напън над Комисията и има ли връзка сред изявлението на Петков и срещата му с предприемача.



На ексклузивен брифинг съпредседателят на Политическа партия прикани Комисията за защита на конкуренцията да не взема решение за придобиването на „ Булсатком ” от United Group.

„ Ако това е правилно, че на следващия ден Комисия за защита на конкуренцията ще утвърди договорката сред United Group и „ Булсатком ” – това доста ни тормози ”, сподели Петков. Запитан за какво повдигат казуса с управлението на Комисията в този момент, в случай че управлението ѝ е с изминал от дълго време мандат, той уточни: „ Точно по този начин - не би трябвало да чакаме нито ден повече ”.

След думите на Петков United Group излезе с официална позиция :









Реакция пристигна и от Комисията за защита на конкуренцията





Темата провокира реакции и в коридорите на Народното събрание . Допустима ли е намесата на политик в работата на самостоятелен по закон регулатор.

„ Като водач на политическа партия няма да разясня решение на самостоятелен регулатор. Всеки политически водач може самичък да взима решения, дружно с неговата партия, какво да разяснява и какво не ”, сподели ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.



„ Смятам, че е неприемливо да се бъркаме в европейски регулатори. Реално, политиците нямаме работа там ”, счита ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Всички ние знаем, че по този начин наречените самостоятелни регулатори се контролират от ръководещите. Тази загадка среща в действителност към този момент е явно очевидна. Тук можем единствено и само да кажем едно огромно отлично на журналистката, която го е направила, тъй като повярвайте, такива срещи стават непрекъснато на всички места. Друг е въпросът, че надалеч не всички от тях са обществени. Очевидно е, че има някаква връзка, явно е, че по някакъв метод се пробват да излязат от обстановката, само че това е след дъжд качулка ”, сподели водачът на „ Възраждане " Костадин Костадинов.

„ Регулаторите би трябвало да бъдат промени час по-скоро, защото забавянето е доста сериозно ”, е позицията на Владислав Панев от ПП-ДБ.

„ Става въпрос още веднъж за битка за наместване на постове и никога за мисъл тези регулатори да контролират икономическите и финансовите връзки в страната. Що се отнася до изявлението за Комисия за защита на конкуренцията – то е неприемливо ”, сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Премиерът напомни, че доста от регулаторите в страната са с изминал мандат и би трябвало да бъдат заменени. „ Нека разделим разискванията в две направления. От една страна, фактически има доста регулатори, които са с мандат, който е изминал. В съответния случай, по-скоро, би трябвало да се гледа обосновано ли е решението, какви са причините и от едната, и от другата страна ”, разясни Николай Денков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР