Неделя, ранен следобед. Дядо Йордан хвърля въдицата в река Веселина

...
Неделя, ранен следобед. Дядо Йордан хвърля въдицата в река Веселина
Коментари Харесай

"Положението е като в цялата държава": Битката за живота около Велико Търново

Неделя, ранен следобяд. Дядо Йордан хвърля въдицата в река Веселина (преминаваща през село Къпиново на 20 км от Велико Търново) и намества камуфлажната си шапка, избеляла от слънцето. На моста са единствено той и едно от кучетата му. Камбаната бие на печал. Топло е, слънцето напича, като че ли е пролет, а не ноември. " Хвърляме на асфалт едвам мине времето ", споделя някогашният служител на реда, в този момент пенсионер. Гледа към спокойните води на реката и постоянно вади въдицата. " А, и той е стипендиант като мен ", с утешение заключва дядо Йордан, когато вижда, че надолу по реката има различен възрастен човек с въдица. " Стипендианти ", тъй като живеят с пенсиите си.

Отговаря несигурно на въпроса какво чака от идните избори с " уповавам се да им влезе нещо в главите ". И разсъждава хем съществено, хем с шеговита усмивка: " Всеки път като че ли по-гладни стават политиците. Тука бяхме алено село, в този момент ГЕРБ и Съюз на демократичните сили са тук, само че в случай че пристигна някой различен на власт, ще се сменят. Ей го, нямаме нито един турчин, само че и Движение за права и свободи се появиха от няколко години в района. Какво вършат, купуват ли, не знам ".

" Феодализъм ", " бедност ", " район с огромен капацитет ", " ползата клати феса ", " симбиоза сред ГЕРБ и Движение за права и свободи ", " лакмус за това какво ще се случи в страната ", " липса на взаимност " - с такива думи хората във великотърновските села Родина, Мерданя, Камен, Килифарево, а и в града разказват живота си в региона.

С над 200 хиляди души население четвърти многомандатен изборен регион Велико Търново, който излъчва осем депутати в Народното събрание притегли вниманието на третите подред избори за парламент през 2021г. Първо поради непредвиденото решение на глобения за корупция по закона " Магнитски " някогашен народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски да кандидатира от този район. След това и поради отговора на " Демократична България " да изправи против него водача си Христо Иванов.

За доста от хората в селата край огромния град обаче политическа борба няма. Битката е за живота. Мислите им са ангажирани с повишаването на хляба, пелетите за отопление, неналичието на работа, неработещите институции, следствията от Коронавирус пандемията. Обещанията и посланията на политиците са като " ей това листо, развято от вятъра - идва и си отива ".

 Плакати в Килифарево
© Юлия Лазарова

Плакати в Килифарево

Изморени хора от избори, съвсем никаква акция

Кампания на пръв взор съвсем отсъства. По пътя към Велико Търново, и към селата в района, плакати и билбордове липсват. Най-често може да бъдат видeни такива за кандидат-президентската конкуренция - изборите, за които тук не се приказва и от които никой нищо не чака. Тук-там има и билборди на " Демократична България ", Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната ", Вътрешна македонска революционна организация, само че те са главно в огромния град.

По селата плакатите са толкоз рядко, че се замисляш дали не са от предходните избори. Разлика има само на местата, за които данните демонстрират, че гласоподават най-вече за Движение за права и свободи (Родина, Камен, Петко Каравелово). Там още при влизането те посрещат доста постери, най-вече на лидера на листата на придвижването Делян Пеевски, разлепени на всевъзможни места. Най-често - на дървета, където са омотани с тиксо, като че ли, с цел да е несъмнено, че няма да се откъснат. Тук-там се вижда афиш и на ръководителя Мустафа Карадайъ (кандидат за президент), а по традиция и на почетния ръководител Ахмед Доган (в Петко Каравелово). В диалозите хората не загатва имената на съответни политици, а единствено в случай че някой е оказал помощ, като да вземем за пример в село Родина приказват за " едно момче " (по думите на местните) Мехмед Мулу - предприемач, който обезпечава работа в дърводобива. Назовават и общинският консултант от Движение за права и свободи във Велико Търново - Сунай Мунков, съдействал за разширението на гробището.



Хората са изморени от третите за годината избори, само че ще гласоподават - някои за тези, които постоянно поддържат, тъй като " си обичаме остарялото ", други - " като минават ни споделят за кого да гласуваме " (по думите на баба Албена от Камен - село, в което обичайно гласоподават за ДПС).

Във Велико Търново, чийто кмет е от ГЕРБ, спечелилият е друг през годините. През 2017 година най-вече гласове печели Българска социалистическа партия. На последните избори през април 2021тази година ГЕРБ е преди всичко, следвани от " ИТН " (разликата е малко под 3 хиляди гласа), до момента в който през юли партията на Слави Трифонов повежда в резултата в региона (23 162 гласа), като води на ГЕРБ (19 327) с близо четири хиляди гласа. Движение за права и свободи поддържат резултат от към 6 %, като на вота през юли поддръжката пада до към 5 % - или от 6442 гласа през април до 4355 през юли, когато не взема мандат тук.

В началото на предизборната акция, регионалният ръководител на Движение за права и свободи Гюнай Далаоолу разгласи, че задачата в този момент е малко над 11 111 хиляди гласа. Последно партията е имала такава поддръжка на изборите през 2014 година, когато за придвижването гласоподават 11 685 души. Тогава лидер е Камен Костадинов и влиза като народен представител от Движение за права и свободи. В момента той е част от управлението на Движение за права и свободи и съпровожда Пеевски при обиколките му в региона, видно от формалните фотоси и видеа.

 В село Петко Каравелово, където гласоподават най-вече за Движение за права и свободи има плакати и с лика на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган
© Юлия Лазарова

В село Петко Каравелово, където гласоподават най-вече за Движение за права и свободи има плакати и с лика на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган

С огромни празни площади, като че ли изоставени и опустели, селата, накацали едно след друго в равнината или сгушени в предбалкана, си наподобяват. Тишината се нарушава от джавкам на някое куче, от преминаваща кола. От време на време минават хора, а вятърът развява някоя прокъсано знаме. Основните улици са асфалтирани, само че вляво и вдясно от тях се виждат по-скоро горски пътеки.

Коронавирусът за огромна част от хората е " небивалица ", " елементарен грип ", " всички сме го карали ", " лъжат ни, с цел да точат пари " - всички тайни теории са публикувани тук, а при опит за спор или спор, хората остават на своите позиции непоклатими. Някои споделят, че се пазят, само че маските са необичайност. Неколцина са се ваксинирали.

" Какво му стана на този народ " - чудят се ваксинираните - " има вяра на какви ли не нелепости, дето ги написа във " Facebook ". Останалите пък или имат опрощение - алергии, диабет ", други заболявания, или споделят, че не имат вяра в ковид. Велико Търново е и региона, в която съгласно откривателя от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов има максимален дял на хора, които отхвърлят съществуването на COVID-19 и в която има доста антиваксъри. За него към момента няма пояснение за това събитие.

Хората не могат да посочат човек, политик или институция, на която имат вяра. Реферират постоянно към " Господ, който ги пази ".

Завръщане към бизнес на село

Мартин Папазов отваря огромната дървена врата на къщата си в Къпиново. Допреди няколко години е бил програмист в София, само че в един миг се замисля за това къде ще израстнат двете му дъщери и се връща със фамилията си. Започва бизнес с разсад. Дворът е спокоен, той е с гащеризон като постоянно поставя ръцете си на презрамките. Работи с майка си и татко си, желае да купи прилежащ парцел и да се развива.

" На хората май им писна от избори, тъй като доста стана. Трябва да има някой да ръководи, не може да продължава по този начин до безспир. Във Велико Търново нещата са малко феодални - доста хора, зависят от някой, при който работят, те пък зависят от трети, който стои като тил за това, което прави ", споделя Мартин към този момент седнал на дребна маса в двора.

 Мартина Папазов в двора в село Къпиново
© Юлия Лазарова

Мартина Папазов в двора в село Къпиново

Разказва, че в региона е имало проблем с птицеферма, която е изхвърляла птичи тор по полето. Заради това в региона е имало " страшна воня ". " Три години продължи това, пуснахме купища сигнали, звъняхме, нищо. " Но служебното държавно управление сменя шефовете на басейновите дирекции и най-сетне по проблема има оживление. На притежателя на птицефермата е издадено наставление, като даже и общината се е намесила.

" Тъжно е, че такива катаклизми би трябвало да станат, с цел да извърнат внимание. Всичко е в някакви обвързаности - този е човек на някого си, всичко се потулва ", споделя Мартин. " За мен е значимо да има институции, които работят. Не ме интересува дали ще е правосъдна, здравна, желая като подам някакви неща в общината, да не ме разкарват по 100 пъти, да е елементарно, без да вървя 1000 пъти да се подписвам и да става бързо. Да ми улесняват работата, а не вместо да вървя да създавам нещо и да си правя работата, да се занимавам с бюрокрацията ", споделя още младият мъж. Докато беседваме би трябвало да отвори още един път вратата - на тракториста Дамян, който идва да обърне част от полето.

Мартин, чийто дядо и прародител са били градинари, споделя, че районът е бил подобен и може да се развива в тази посока. " Тъжно ми е, че всичко е толкоз запуснато, а има толкоз огромен капацитет ", споделя Мартин. Според него обстановката с Коронавирус 19 може да бъде овладяна с повече имунизация, и с повече взаимност от другите групи в обществото.

 Адриана от село Родина
© Юлия Лазарова

Адриана от село Родина

" Всеки гледа да хване кокала "

Улица 10 се намира покрай огромния площад на село Родина. Настилката не наподобява на улица, а по-скоро на горска пътека, само че все пак Адрияна усърдно мете листата пред дома си.

" Всеки гледа да хване кокала, до момента в който народът гладува. Гушат сеее ", споделя дамата, която е на към 40 години и се ядосва от ден на ден до момента в който приказва, по тази причина и стартира да мете по-бързо. " Даваш им кокала у ръката за пет години. Тичаш за орехи, тичаш за билки за 20 стотинки, а то всеки гледа да папа ", продължава дамата и стопира да мете, с цел да покаже с жест какво има поради. Тя не има вяра на никого, не е решила за кого да гласоподава, тъй като няма отговор на въпроса. " Коя партия ще ми помогне на мен особено. Какво ще ми даде? ". Мъжът ѝ е провесил ръце през металната ограда на къщата им и клати глава, до момента в който я слуша. " Няма работа, би трябвало като в Турция да има една партия ", споделя той.

В село Родина улиците са с номера. В село Мерданя - с имена. В първото улиците се виждат от надписи с тебешир и спрей по стените, във второто - има табелки с името на всяка улица. В първото гласоподават или за Движение за права и свободи (през април и юли 2021 година), или за Обединени патриоти (март 2017 година), във второто - за ГЕРБ. Първото е знак на оскъдно село, второто - село на " междинната класа ", в което хората работят във Велико Търново или Лясковец.

Където нещата са добре

" В Мерданя нещата са добре. Няма обири, даже аз си оставям колата на контакт от време на време ", споделя Васил Иванов, който стои отдалечено, макар че е имунизиран и сме навън, само че споделя, че би трябвало да се съблюдава отдалеченост.

Истински се ядосва, когато става въпрос за ниското равнище на имунизация. Той е с две дози. " Много неприятна обстановката. Хората доста не имат вяра. Аз чак им се нервирам. Какво им стана?. Дават им ги без пари. Ако костваха по 50 лв., несъмнено щеше има повече имунизирани. Защото в този момент те се чудят за какво са безвъзмездни.
По-лесно е да им дадеш нещо. Даваш им гратис - мрат като пилци хората в България. Колко хора би трябвало да измрат, с цел да осъзнаят какво се случва? ", споделя Васил, който споделя, че всеки ден се сблъсква с хора, които имат вяра в тайните теории. Обвинява и медиите, които пускат в народен ефир " антиваксърите ".

 Саид Джамбазов, ортодонт от Килифарево
© Юлия Лазарова

Саид Джамбазов, ортодонт от Килифарево

Килифарево, където съвсем никой не загатва името на Пеевски

На влизане в Килифарево са гробищата - от едната страна християнските, от друга - мюсюлманските. След това главната улица прави спускания и изкачвания, а от двете страни са празни или изоставени остарели къщи. По пътя от Велико Търново съвсем няма плакати и когато на влизане стартират да се появяват по-начесто, в първия миг наподобяват като такива от предходни избори. Но едно нещо безпогрешно намества времето - лицето на претендента и лидер на листата на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Той избра точно Калифарево за една от първите си предизборни прояви. В градчето, плакатите към този момент са доста и на всички места, само че никой не приказва за акцията, или за Пеевски. Повечето хора споделят дори, че никой не е идвал.

" Гледам на вратата си плакат на господин Пеевски, което нали откачих, апропо. Веднага го махнах. Не мисля, че мога да си разрешават където и да е, да залепват пропагандни материали, а ние имаме и експлицитна заповед от кмета кои са местата за пропагандни материали ", споделя Саид Джамбазов, който е ортодонт в Килифарево. Завършва в София и още до момента в който учи знае, че желае да се върне в родния си град. Среща ме го в кабинета му, който е ярък и в събота следобяд - празен. По принцип не харесва Движение за права и свободи като партия и тяхната политика, както и обстоятелството, че ги свързват с платен избор.

" Но може би ще гласоподавам за тях в символ на признателност поради гробищния парк. От три години се мъчим да го разтеглим, доста ни оказа помощ общинският консултант Сунай Мунков, той е от Движение за права и свободи. Най-вероятно го прави с предизборна цел, само че за мен е значим резултатът, не по какъв начин е реализиран. Мисля, че би трябвало да сме признателни по някакъв метод. Може би няма да е като различен път и няма да има платен избор, а хората от признателност ще гласоподават ", разяснява Джамбазов. На предните избори той е дал своя вот за " Изправи се, БГ! Ние идваме ".

" Няколко души се разболяха от Коронавирус и освободиха часове, което ми даде опция да направя профилактика ", засмива се младият мъж. За него животът в Килифарево е все по-динамичен. " Има една наклонност хората, изключително младите фамилии, да оставят огромния град, да се преселят в по-малки обитаеми места. Има много нови фамилии, дори има хора, които виждам по улиците и не познавам въобще. А тук по принцип си се познаваме хората. Виждам, че в действителност, че едни 15-20 фамилии са нови, преместели се тук ", споделя Саид. Той е мохамеданин, в настоятелството е и на дребната джамия в града Казва, че за жалост липсва общественост. " Килифарево е известно с това, че хората са приветливи към тези от други обитаеми места, само че не и между тях ".

 Дядо Йордан от село Къпиново
© Юлия Лазарова

Дядо Йордан от село Къпиново

Защо Движение за права и свободи се прицели във Велико Търново?

" Случващото се във Велико Търново е лакмус за това какво се случва в страната, тъй като както се разпределят мандатите във Велико Търново, по този начин се разпределят и в страната. Тук има и градско, и селско население, етническото и демографското систематизиране дава отговор на това както е в цялата страна ", разяснява Иван Иванов, учител и някогашен заместник-председател на Народното събрание в 43-то Народно заседание и народен представител от Велико Търново.

Според него Движение за права и свободи и ГЕРБ желаят да се окопаят още повече във властта. Това е и една от аргументите точно глобеният по закона " Магнитски " Делян Пеевски да е лидер на придвижването от Велико Търново. " Това е остарялата столица на модерната българска страна, в същото време е и център на обичаи и национализъм. Това е символен опит - Движение за права и свободи да си направи бастиони благодарение на ГЕРБ ", счита още Иванов.

 В региона има доста хора, които не имат вяра, че Коронавирус 19 в действителност съществува
© Юлия Лазарова

В региона има доста хора, които не имат вяра, че Коронавирус 19 в действителност съществува

Той споделя, че двете партии работят в симбиоза с ГЕРБ. Подобна дума употребяват и друга хора, които приказват за тези обединения. " Снимката на кмета на Велико Търново Даниел Панов с претендента за народен представител Делян Пеевски, ръководителят на партията Мустафа Карадайъ и Камен Костадинов " най-добре илюстрира по какъв начин работят. Някой има вяра ли на обяснението на Даниел Панов, че срещата е била в качеството му на ръководител на Сдружението на общините, макар че срещата е в неговия кабинет като кмет ", разяснява лидерът на листата на Българска социалистическа партия Явор Божанков. За него връзката сред двете партии е напълно очевидна.

Според Божанков акцията за третите през годината избори е друга, тъй като централната власт към този момент не е на ГЕРБ и това прави ситуацията доста по-различна и спокойна. Като образец дава, че към този момент охранителната компания " Делта гард ", чийто лиценз беше лишен от Министерство на вътрешните работи към този момент не участва по време на изборния ден.

Според Йордан Байчев, кмет на Долна Оряховица от " Демократична България " Движение за права и свободи и ГЕРБ са в симбиоза и това се вижда през стопанската система, като дава образец със завода за медицински произведения " ХМИ " (вижте историята ). Според него доказателство за общите им връзки също е и фотографията с кмета на града Данаил Панов.

Байчев споделя, че на пръв взор наподобява, че няма акция, само че в действителност тя си върви, не толкоз очевидно. " Партиите и претендентите, стъпвайки на резултатите от април и юни са наясно със своя капацитет, наясно са с това къде да надградят и къде са им слабите места. Поради тази причина акцията не е забележима, шумна ".

Ситуацията във Велико Търново той дефинира като сложна, само че " основна ". " От изборите тук ще се види какъв е изходът за цялата страна. Тук се борят два модела - на държавността и моделът на превзетата страна. Ако успеем тук да се преборим, аз съм оптимист, че в цялата страна ще успеем ", споделя Байчев.

Последната неделя преди третите избори, късен сбедобед. Дядо Йордан е прибрал въдицата си, намества шапката си и потегля. Около него скача едно от кучетата му. Взима си сбогом и споделя: " ситуацията е като в цялата страна - от всичко има ".
 Плакатите на лидера на Движение за права и свободи във Велико Търново - Делян Пеевски се виждат най-често в селата, които са бастиони на партията
© Юлия Лазарова

Плакатите на лидера на Движение за права и свободи във Велико Търново - Делян Пеевски се виждат най-често в селата, които са бастиони на партията

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР