Нечувано тайнство днес се извършва - Бог става човек и

...
Нечувано тайнство днес се извършва - Бог става човек и
Коментари Харесай

Посланието на Църквата за Рождество Христово

" Нечувано свещенодействие през днешния ден се прави - Бог става човек и естеството се обновява "

(Стихира, гл. 8)

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,

Църковното свещенодействие изобилства с похвални песни, които откриват безконечната, непреходна и избавителна истина. Истина, която повече от 2000 години разкрива смисъла и назначението на дивното и избавително събитие на Боговъплъщението. Преди повече от 2000 години ангелите изпяха дивната ария: " Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение " (Лука. 2:14), и тази ария в никакъв случай не заглъхва в нашите църковни богослужения.

Това се споделя в Патриаршеското и Синодалното Рождественско обръщение, оповестиха от Светия синод.

Рождество Христово е нечувано свещенодействие, което обновява човешката природа и цялото тварно естество; свещенодействие, което беше предвъзвестено още на праотците (Бит. 3:15). Богоизбраните мъже на ветхозаветния Израил трепетно чакаха осъществяването на това заричане. И през днешния ден се прекланяме пред Великата Тайна на благочестието: " Бог се яви в плът " (1 Тим. 3:16).

Изпълниха се дните на дълго чаканото Рождество на Богомладенеца и към този момент " с нас е Бог " (Ис. 8:10). Нашата вяра (1 Тим. 1:1) отдалечи всяка тъга и безизходност. Отдалечи се непроницаемият мрак, тъй като през днешния ден изгря безконечната светлина, и по тази причина насладата ни е цялостна, и цялата Църква тържествено възглася: " Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието " (Тропар на Рождество Христово, гл. 4).

Щедро огрени от тази духовна светлина, ние още веднъж и още веднъж се

прекланяме и величаем безграничната Божия обич, тъй като Синът Божий поради нас и поради нашето избавление стана Син Човечески, с цел да освети падналата човешка природа, като даде опция на повярвалите да възстановят нейната първична хубост, и както напомня нашето православно свещенодействие - " падналия преди облик " (Тропар, гл. 2). Непонятно е за човешкия разум това Божие дело, което се извърши посредством Въплъщението на Самия наш Бог и Творец.

Изминаха повече от две хилядолетия от Рождество Христово и Църквата ни припомня, че ние като вярващи православни християни би трябвало да бъдем " синове на светлината и синове на деня: ние не сме синове на нощта, нито на тъмнината " (1Сол. 5:5). Знаем, че е временен обликът на този свят (1Кор. 7:31), само че ни чака Вечното Божие Царство при нашия любящ Небесен Отец.

Господ Иисус Христос живя измежду индивидите и ни остави Своето избавително обучение, и ни даде заслужен образец за жертвена обич, по тази причина в деня на Неговото Рождество, дружно с ангелското войнство още веднъж и още веднъж пеем и популяризираме Всемилостивия Бог, и от дълбините на сърцата си възкликваме: " Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! " (Лука. 2:14).

Възлюбени в Господа,

Рождество Христово поражда в нашите души неизказана духовна наслада, която ни дава сили и вяра да преодоляваме провокациите на нашето време. Господ Иисус Христос ни показва единствения път на спасението, от който да не се отклоняваме " ни надясно, ни наляво, а да постъпваме благоразумно във всичките си предприятия " (Иисус Навин 1:7).

Затова в този свят и пресветъл ден светата Православна черква ни приканва, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние обилно да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и опциите ни, та сред нас да няма никой уединен и без вяра. Днес за всички нас се ражда Спасителят Христос Господ, Който като ни приканва да стоим непоклатно във вярата, ни учи: " Вие сте светлината на света " (Мат. 5:14).

Поздравяваме всички наши духовни рожби в рамките на Родината и отвън нея със светлия празник на Христовото Рождество и отечески им благопожелаваме здраве, духовни триумфи, мир в фамилиите, учебните заведения, държавните институции, та да има повече доброта, самообладание, благосклонност и обич.

Благодатта и мирът на раждащия се през днешния ден Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Сухопътни войски. СИНОД НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА Сухопътни войски. СИНОД: Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ, На Съединени американски щати, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ, Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ, Плевенски митрополит ИГНАТИЙ, Ловчански митрополит ГАВРИИЛ, Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ, Доростолски митрополит АМВРОСИЙ, Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ, Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН, Неврокопски митрополит СЕРАФИМ, Русенски митрополит НАУМ, Старозагорски митрополит КИПРИАН, Врачански митрополит ГРИГОРИЙ, Видински митрополит ДАНИИЛ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР