Небостъргачите убиват до 1 милиард птици на година в САЩ,

...
Небостъргачите убиват до 1 милиард птици на година в САЩ,
Коментари Харесай

Небостъргачите убиват до 1 милиард птици на година в САЩ

Небостъргачите убиват до 1 милиард птици на година в Съединени американски щати, са открили учени.

Експерти са пресметнали, че минимум 100 милиона и до 1 милиард птици умират на година в Съединени американски щати при конфликт във високи здания, изключително небостъргачи, които най-вече са със стъкло и светлини. В новото проучване природозащитниците означават, че в този момент знаят по-добре в кои градове умират най-вече птици, написа " Гардиън ".

Чикаго, където има доста небостъргачи, най-вече със стъклена фасада и е най-натовареното място в Съединени американски щати по време на миграцията, е най-опасният град за птиците. Повече от 5 милиона птици от минимум 250 разнообразни типа прелитат над центъра на града всяка есен и пролет.

Известните небостъргачи в Манхатън, Ню Йорк, са другият гибелен капан за птиците, изключително за тези, които мигрират.

Повечето птици в Съединени американски щати мигрират през нощта, когато е ветровито и умерено. На учените от дълго време им е известно, че светлината притегля птиците и поради това те летят над осветени градове през нощта, само че незнаещи за рисковата територия.

Всеки град със здания със стъклени структури и светлини през нощта е причина за висока смъртност при птиците, само че някои градове са по-опасни от други.

Лабораторията по Орнитология на Университета в Корнел разгласява ранглиста с най-опасните градове за мигриращите птици.

Хюстън и Далас, които се намират на най-използваните миграционни пътища, се подреждат след Чикаго като най-смъртоносните градове за птиците. Ню Йорк, Лос Анджелис, Сейнт Луис и Атланта също са опасност за мигриращите птици.

Авторите на проучването означават, че не се пробват да подлагат на критика хората и градовете, а просто да дават информация, която може да помогне.

Неправителствената природозащитна организация New York City Audubon организира " проучвания за наблюдаване на конфликтите " през септември и април всяка година, като изпраща десетки доброволци по улиците на града да регистрират броя на починалите птици. Организацията е пресметнала, че 90 000-200 000 птици умират при конфликт в здания в Ню Йорк всяка година.

На национално равнище центърът за мигриращите птици Smithsonian е пресметнал, че сред 100 милиона и 1 милиард птици умират на година. За тази статистика са употребявани данните на разнообразни организации в страната.

Друго изследване на Мичиганския университет е открило, че най-често се блъскат в здания врабчета и пойни птици. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР