"Не знам, ще стане ли по-хубаво, ако бъде другояче, но

...
"Не знам, ще стане ли по-хубаво, ако бъде другояче, но
Коментари Харесай

Ключът от гората

"Не знам, ще стане ли по-хубаво, в случай че бъде иначе, само че с убеденост може да се каже, че би трябвало да стане иначе, с цел да може да бъде по-хубаво. "
Георг Кристоф Лихтенберг (1742-1799 г.) - немски академик, публицист и критик

Повечето български жители понастоящем са овладени от това чувство, което се поражда, когато индивидът осъзнае, че не знае на кого да има вяра в цялата цялост, наречена "държава ". Властта лъже, фигурите на престижа, потенцирани с институционално въздействие, се оказват единствено детайли на една подправена фасада. Актьори в един спектакъл на парадокса, чиито спектакли имат за цел не да създадат трагичен срез на действителността пък след това да желонират пътя за нейното възстановяване, а да манипулират всеобщото схващане. Един от главните принадлежности за реализиране на непрекъснатост във времето и пространството на предпоставки за угаждане на материалните и психическите ползи на ръководещите (псевдо)елити.
Възможно ли е да бъде разсечен

гордиевият възел на несъгласието


сред упованията на жителите ръководството на страната да бъде осъществявано върху правилото на справедливостта, т.е. да е налице процедурна правдивост, и озъбената действителност, в която (псевдо)елитариите (членовете на (псевдо)елита) сами дефинират размера и типа на своите материални и психически облаги от присъединяване си в ръководството на страната?
Както написа Франсис Фукуяма в "Политически ред и политически крах " (с. 521): "Но въпреки демократичните механизми да разрешават властта на елитите да бъде следена, това рядко се реализира на процедура. "
Кои са аргументите?
Индивидите, разположили се на върха на обществената пирамида, а заради това - и на хранителната верига, т.е. (псевдо)елитът, нападателно рекламиращ себе си като "елит ", нормално разполагат с безспорен достъп до запаси и принадлежности на информация, т.е. дезинформация, които употребяват в отбрана на своите ползи. Целият агитационен запас под контрола на (псевдо)елита е мобилизиран в сугестиране на всеобщото схващане, че така наречен "представителна народна власт " е система от последна инстанция за осъществяване на държавно ръководство в полза на жителите. Акцентира се върху съществуването на свободна конкуренция сред обособените политически платформи, показани пред вниманието на гласоподавателите в интервали преди изборите. И че точно в резултат на "свободното волеизлияние " на суверена бива несъмнено кой план за обществен инженеринг получава желание да бъде осъществен. Но както заключава още великият френски мъдрец Жан-Жак Русо (1712-1778 г.) в "За публичния контракт " (Книга трета, глава петнадесета, с. 171): "Английският народ мисли, че е свободен; той надълбоко се лъже, тъй като е свободен единствено до момента в който избира членовете на парламента; свършат ли изборите, той е плебей, той е нищо. "
Поредните доказателства, че народът, населяващ територията, наречена "България ", и бивала в обособени интервали на своята история даже страна, понастоящем е плебей, се съдържат в новото издание на "черна книга на държавното разхищаване в България, 2017 ". В нейния увод Даниел Кадик, шеф за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман ", написа: "За трета поредна година Черната книга разказва случаи на недобросъвестно харчене на парите на българския поданик, резултатите от неефективните ограничения от страна на държавната администрация да вземем за пример в построяването на работещо "електронно ръководство ", както и спор на ползи в дребни и не чак толкоз дребни общини, разхищаване на еврофондове и други "
Първата спекулация, изложена в Черната книга за 2017 година, е обвързвана с въвеждането на така наречен "електронно ръководство ". Първите дейности по отношение на тематиката датират още от края на 2002 година, когато държавното управление приема тактика за развиването му. Същата е обновена през 2003 и през 2006 година, а на 29 декември 2010 година е сменена с Общата тактика за електронно ръководство.

Най-значителните средства

първоначално са за закупуване на 5185 броя лични и 1100 броя портативни компютри за администрациите - общо на стойност близо 7,6 млн. лева За интеграционната система на електронното държавно управление (ИСЕП) са отпуснати още 5,05 млн. лева По план "Интегрирано административно обслужване и показване на обществени услуги " са вложени 3,77 млн. лева
В интервала 2007-2014 година планът за електронно ръководство се финансира главно посредством Оперативна стратегия "Административен потенциал " с пари от Европейския съюз. По-голямата част от обособените съставни елементи на плана за електронно ръководство са по оперативна ос "Качествено административно обслужване и развиване на електронното ръководство ". По тази ос действително изплатените суми са съвсем 140 млн. лева, като от тях европейското финансиране е от близо 127 млн. лева - останалите средства са от държавния бюджет на България. Общата "доказуема " сума е малко над 200 млн. лева Срещу близо 37 млн. лева, изплатени през 2014-2015 година, са построени 906 км оптични кабелни линии и са свързани 29 общини и 24 дребни обитаеми места.
През идващия програмен интервал - до 2020 година, е планувано главното финансиране да е по стратегия "Добро ръководство " и предпочитана ос "Административно обслужване и е-управление ". Договорената сума е 271,8 млн. лева, от които до ноември 2017 година са усвоени 6,12 млн. лева Само за осъществяване на "Стратегията за развиване на електронното ръководство 2016-2020 година " са планувани съвсем 74 млн. лева, от тях са усвоени съвсем 5,7 млн. лева От всички посочени дотук обособени заплащания се събира посочената по-рано обща сума 200 млн. лева

А какъв е резултатът?


Държавната организация за "Електронно ръководство " е основана през 2016 година и за неин ръководител е назначен Росен Желязков. В първия й доклад една година по-късно е установено, че няма обща платформа за електронно ръководство. Причината е както неналичието на части от функционалности и на софтуерни средства, по този начин и на нормативни учредения. И то макар че на съвещание на Министерския съвет на 21 септември 2011 година е основана нова специфична конструкция - "Съвет на електронно ръководство ", ръководена персонално от Бойко Борисов. На последното съвещание на кабинета през август 2013 година Б. Борисов даже подрежда електронното държавно управление да проработи до 6 месеца!
Ех, илюзиите - този опиат!
В Черната книга е изложена и друга корист с парите на българските данъкоплатци. Макар и в доста по-малки размери, само че по тази причина пък като всяко "гениално " изобретение - елементарна.
Наистина на пръв взор този комплот на гърба на столичани може да наподобява "кокошкарска " история. Но безпардонността и безочието, с които Столичният общински съвет прахосва средствата на своите съграждани, е индикативен за това, до каква степен води неналичието на активен надзор от страна на жителите върху дейностите на лицата, на които те са делегирали компетенции.
През юни 2017 година Столичната община взема решение да направи опит да се оправи с безразборното паркиране в необятния център на София. В множеството централни региони към този момент има въведено платено паркиране, вид "синя " или "зелена " зона. Но в прилежащите квартали обстановката е напълно друга. Районните кметове на "Лозенец " Любомир Дреков и на "Средец " Мария Ачкова свидетелстват, че живеещите в техните региони желаят и там да бъде въведено платено почасово паркиране, с цел да спре по-нататък паркирането върху тротоарите и зелените площи и повече тези квартали да не бъдат употребявани като периферни паркинги на идеалния център.
На 20 юли 2017 година Столичният общински съвет приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община, в която е включено "разширяване на обсега на "зелена " зона.
В плануваните разноски по реализирането на плана са планувани и 170 000 лева за закупуване на 100 броя мобилни устройства, нужни за реализиране на контрола върху платеното почасово паркиране. Но така и така решение още на 10 юли 2017 година Центърът за градска подвижност (ЦГМ) към този момент е оповестил социална поръчка за 200 броя мобилни устройства.
Фирмата, спечелила тръжната процедура, е оповестила цена 320 600 лева без Данък добавена стойност (384 720 лева с ДДС), т.е. всяко от мобилните устройства е с цена 1923,6 лева с Данък добавена стойност.
Типът на устройството, което съгласно общинските документи е

по-скъпо даже от последните модели


софтуерно развити мобилни устройства, е "мобилен компютър, индустриално осъществяване WEPOY S98 ".
Проверки в Гугъл, съгласно Черната книга, демонстрира, че марката WEPOY е китайски, основан е от "Shenzhen Wopoy Technology Co. " Ltd. в гр. Шержен, Китай. Закупуването на устройството е допустимо единствено през уеб страницата Alibaba.com, който е оторизираният продавач на този бранд. Цената за брой WEPOY S98, посочена в уеб страницата, е от 260 до 500 щатски $. Несъмнено е, че при закупуването на 200 броя с направена сериозна отстъпка. При съмнение, че цената, на която компанията е закупила 1 брой, в изискванията на продажба на едро на 200 екземпляра, е 220 щатски $, то облагата за компанията, продала на Столична община мобилните устройства, е към 1400 лева на брой, или общо 280 000 лева В проценти - към 500!!!
Пък сякаш общинските чиновници са длъжни да защищават ползите на столичани!
Милтън Фридмън, доайенът на Чикагската икономическа школа, основател на неолибералната икономическа теория, беше писал, че "най-лесно се харчат непознати пари за непознати потребности ". Особено когато няма заплаха от наказване!

* - Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР