Не знам как попаднах на “Спортна библиотека – тя определено

...
Не знам как попаднах на “Спортна библиотека – тя определено
Коментари Харесай

Български винтидж момичета от 40-те години на ХХ век

Не знам по какъв начин попаднах на “Спортна библиотека ” – тя несъмнено е по-скоро момчешки сайт; също така аз и спортът сме две разнообразни вселени. Но на това безпределно забавно място, основано и всекидневно обновявано от трима господа, измежду голямото количество ретро течения на български спортни вестници и списания (някои още от края на ХІХ век!), прилежно сканирани в PDF-формат, открих и много прелюбопитен момичешки материал.Ако си падате по отминали столетия като мен, броевете на “Жена и дом ”, да вземем за пример, чиито живописни корици ви предлагам да разгледате в галерията нагоре, ще бъдат и за вас скъпа находка. Това е едно от списанията, запълвали свободните мигове на нашите баби в тежките години на Втората международна война. Излизало е от 1937 година до 1944 година, а страниците му улавят по несравним метод духа на времето си – с тогавашните момичешки безредици, не доста по-различни от днешните ( “Да погледнем в женската душа ”), със препоръките по какъв начин да реализираме по-красива фигура, с спешните домашен хрумвания ( “От нищо нещо ”) и готварски предписания в същия жанр ( “Фалшив заек ”), с кройките на рокли и домашни престилки ( “Хайде, девойки, на работа у дома! ”), с сантименталните разкази, с безбройните модели за ковьорчета, гоблени, шевици и бродерии, с дискретните наивни реклами на пудри, пиана и завеси...

Това е свят, в който можете да се загубите за часове наред. А в случай че ви е малко, хвърлете едно око и на суперзабавните предложения за балове и вечеринки, на другите ретро илюстровани списания, на билетите, афишите и пропуските... А за какво не и на самите спортни издания?

С две думи, “Спортна библиотека ” съумя да ме грабне. Мъжете, които стоят зад нея, даже не са загатнали имената си, само че са посветили целия си труд на своите татковци – Петър Павлов, Енвер Ереджебов и Иван Иванов, които явно са милеели за българския спорт също като синовете. “Събирахме цялата сбирка единствено и само за нас – споделят основателите на уеб страницата. – Четяхме, преглеждахме и бяхме омагьосани... Около нас оживяваха хора и събития, преживявахме загуби и победи, плачехме и се радвахме, само че оставахме сами. Затова взехме решение да те поканим в този свят, приятелю. ”

Благодаря! Днес спечелихте и една другарка.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР