Не за пръв път Денис Мюленбърг, изпълнителният директор на Боинг,

...
Не за пръв път Денис Мюленбърг, изпълнителният директор на Боинг,
Коментари Харесай

Шефът на Боинг Денис Мюленбърг и шефът на СпейсЕкс Илон Мъск се сдърпаха в социалните мрежи за това кой пръв ще прати човек на Марс

Не за пръв път Денис Мюленбърг, изпълнителният шеф на Боинг, прави поръчка за това, че компанията ще изпревари СпейсЕкс, когато се стигне до първата пилотирана задача до Марс. Още предходната година шефът сподели, че астронавти ще полетят към Червената планета на ракета на Боинг, а не на такава на СпейсЕкс. Преди няколко дни той повтори същото, само че с това провокира реакцията и на Илон Мъск. Харизматичният създател на СпейсЕкс просто написа сбит коментар в Туитър в отговор на Мюленбърг: “Направи го ” (източник).

Това, което доста от медиите пропущат да оповестят, е че под “ракета на Боинг ” Мюленбърг схваща ракетата Space Launch System, която компанията създава за потребностите на НАСА. Нейният първи полет е авансово назначен за 2019 година, само че евентуално ще бъде отсрочен за 2020 година. Междувременно по-трезви анализатори считат, че бъдещи отлагания са доста вероятни и най-вероятната година за дебютен полет е 2023-та.

Иначе повода, заради която Мъск и Мюленбърг се сдърпаха тези дни, евентуално е обвързвана и с по-сериозната им конкуренция за това кой пръв ще изпрати астронавт в космоса. След 2011 година с пенсионирането на галактическите совалки НАСА разчита на съветски ракети и кораби “Союз ” за превозването на астронавти до “Международната галактическа станция ”, а дори близкосрочните проекти на СпейсЕкс и Боинг бяха отлагани до безсрамие.

СпейсЕкс създава пилотиран транспортен съд “Драгън 2 ”, до момента в който корабът на Боинг носи името “Старлайнър ”. И двете компании възнамеряват през 2018 година да проведат първите си безпилотни, а по-късно и пилотирани полети, само че има упования да има още отлагания заради вътрешни проблеми и нуждата да удовлетворят тежките условия за сигурност на НАСА. При всички положения първата компания, която изпрати човек в космоса, ще обере аплодисменти в интернационален мащаб.

Космическият транспортен съд “Старлайнър ”, който ще извежда астронавти до МКС. Credit: Boeing

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР