Не всичко в България е руска пропаганда. Някои неща са

...
Не всичко в България е руска пропаганда. Някои неща са
Коментари Харесай

Чужди медии за вота в България: отчаяние, фейкове, тролове

" Не всичко в България е съветска агитация. Някои неща са най-обикновено безумство в една страна, чийто властови център сега е президентът, някогашен водач и началник на военновъздушните сили... " " какво пишат непознати медии за изборите в България на 2 април.

Германският вестник " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ) разгласява публикация за настроенията в България, свързани с. Авторката Катрин Калвайт задава в нея въпроса " Колко огромно е въздействието на Москва? ".

Журналистката е разговаряла в София с Цецо Димитров, някогашен банков чиновник, който в този момент оказва помощ на брачната половинка си в нейната пекарна. Казва, че кардинално бил удовлетворен от живота си - доколкото може да бъде удовлетворен някой, когато страната му се срутва. Междувременно той е доста отчаян в политически проект - взел участие е постоянно в демонстрациите против корупцията и безправието и е възлагал огромни очаквания на, което обаче се задържа единствено малко повече от половин година на власт.

Напоследък Цецо Димитров се осведоми за протичащото се в България най-вече от интернационалните медии, не има вяра на българските. Според него те все по-безсрамно и значително неконтролирано популяризират съветска агитация. Пред " Зюддойче Цайтунг " Димитров дава образец с. " Що за нелепости! Никой не желае това. Но по този начин се всява боязън. А Кремъл се подсмива. "

Бившият банков чиновник споделя, че " хората към този момент са изтощени " от толкоз доста избори. Той споделя, че единствено приятелите на са на всички места, развяват съветски флагове в центъра на София, упорстват за излизане от НАТО и Европейски Съюз. " Прокуратурата неотдавна твърдеше, че е жертва на опити за атентат. Финансовото министерство трябваше да опровергае приказките за опасност от държавен банкрут. От дни има бомбени закани в учебните заведения. Всичко това е обвързвано: гласоподавателите би трябвало да бъдат разколебани и уплашени ", написа още вестникът, базирайки се на изявленията на 50-годишния мъж. " Със брачната половинка ми, която е украинка, имаме възприятието, че сме заобиколени от съветски сътрудници ", споделя Цецо Димитров пред " Зюддойче Цайтунг ".

Президентът обърква хората, партиите не могат да се договорят

" Но не всичко е съветска агитация. Някои неща са най-обикновено безумство в една страна, чийто властови център сега е, в сравнение с му се поставят по конституция ", написа още изданието. Авторката цитира и Весела Чернева от European Council on Foreign Relations, съгласно която в президентът употребява проруска изразителност, след което обаче в Брюксел гласоподава напълно друго от това, което е оповестил. Според Чернева по-скоро обърква хората, в сравнение с да активизира в интерес на Москва.

В диалозите с политолози, държавни съветници и представители на неправителствените организации в София доста се приказва за съветската дезинформация и въздействие, за остарелия шовинизъм и новия евроскептицизъм. Но въпреки всичко - никой не е толкоз песимистично надъхан, наскърбен и обезнадежден, колкото Цецо Димитров, обобщава кореспонденката на " Зюддойче Цайтунг ".

България страда доста от проруската дезинформация

В кореспонденцията са представени и резултатите от настоящо изследване на Фондация " Конрад Аденауер " за дезинформацията в Югоизточна Европа, в което България заема централно място. " Тъй като - там, където няма държавно управление, което да се опълчи на съветските разкази и на ползите на олигархичните партии, несигурността и подправените информации порастват изключително добре. " Цитиран е и специалистът по дезинформация Кристофер Неринг, който споделя, че от началото на войната в Украйна България е изложена на някои новаторски, във всички случаи очевидно добре проведени акции. Сайтовете на европейски или трансатлантически организации като Атлантическия съвет непрекъснато биват докладвани от заводи за тролове с изказвания за нарушавания на разпоредбите в обществените медии, след което модераторите ги блокират, изяснява Неринг пред вестника.

Според изследването на Фондация " Конрад Аденауер " доста публицисти и известни персони популяризират в обществените медии кремълска агитация. Но най-ефективно във Facebook се демонстрира " " - при нея трафикът е 50 % от общия за всички партии - с помощта на използването на съветски мемета и подправени вести.

" Положението не е толкоз неприятно "

Политологът Даниел Смилов споделя пред " Зюддойче Цайтунг ", че съгласно него настроението в страната не е толкоз неприятно, отдадеността на Москва не е толкоз необятно споделена и антиевропейската агитация не е толкоз сполучлива, колкото би желал Кремъл. Той има вяра, че ще се образува постоянна ръководеща коалиция - в случай че не след втори април, то най-късно след локалните избори през есента.

И Луиза Славкова от неправителствената организация " Sofia Platform " споделя пред " Зюддойче Цайтунг ", че има мотив за оптимизъм. За разлика от Цецо Димитров тя е уверена, че и до най-далечните краища на страната е стигнало това, че нещо би трябвало да се промени. " Политическата нужда от това е явна. Стават чудеса! ".

" Аугсбургер Алгемайне " също се стопира на въпроса за какво досегашните опити за съставяне на държавно управление в България не стигнаха до средата и отбелязва, че сред най-важните партии има огромни несъгласия. Поради това образуването на устойчиво болшинство в доста разграниченото Народно заседание наподобява съвсем невероятно. До момента най-спорните тематики, попречили на сформирането на коалиция, бяха обвиняванията в корупция и отношението към Русия.

Специално внимание на идните избори в България, които са петите за две години, обръща и немската Федерална централа за политическа култура (bpb), която осведоми за какво се постановат предварителни избори, кой взе участие в тях, по какъв начин наподобяват главните предизборни тематики и какво сочат допитванията. От организацията акцентират, че политическата неустойчивост е в контрастност с икономическото развиване на страната: през 2022-а година българските компании означиха рекордни облаги, по данни на Европейски Съюз растежът на стопанската система е 3,9 %, написа bpb.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР